Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är lätt att glömma bort att ha hand om fötterna bara för att inse att de är i rätt bedrövligt skick när det är dags för barfotasäsong.Det är lätt att glömma bort att ha hand om fötterna bara för att inse att de är i rätt bedrövligt skick när det är dags för barfotasäsong.Det är lätt att glömma bort att ha hand om fötterna bara för att inse att de är i rätt bedrövligt skick när det är dags för barfotasäsong.
Lena och mjuka fötter kräver att man har en viss rutin.Lena och mjuka fötter kräver att man har en viss rutin.Lena och mjuka fötter kräver att man har en viss rutin.
1 AV 4
2 AV 4
Det är lätt att glömma bort att ha hand om fötterna bara för att inse att de är i rätt bedrövligt skick när det är dags för barfotasäsong.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Lena och mjuka fötter kräver att man har en viss rutin.
Foto: Shutterstock
4 AV 4

Guide: Så får du mjuka och lena fötter

Hur blir man av med hälsprickor och torra förhårdnader på fötterna?

Att få lena, mjuka fötter kräver viss rutin, men är fullt möjligt.

I den här guiden visar vi hur.

Torra fotsulor med förhårdnader, fula naglar och spruckna hälar. Det är lätt att glömma bort att ha hand om fötterna bara för att inse att de är i rätt bedrövligt skick när det är dags för barfotasäsong.

I den här guiden går vi igenom hur du får fina, lena fötter igen. 

1. Rengöra 

Många elektriska fotbad, som FB 20 från Beurer, har funktioner som massageprogram och uppvärmning.Många elektriska fotbad, som FB 20 från Beurer, har funktioner som massageprogram och uppvärmning.Många elektriska fotbad, som FB 20 från Beurer, har funktioner som massageprogram och uppvärmning.
Många elektriska fotbad, som FB 20 från Beurer, har funktioner som massageprogram och uppvärmning. Foto: Produktbild

Det är viktigt att tvätta fötterna ordentligt och regelbundet. Fötterna är ett av de ställen på kroppen som lätt börjar lukta om hygienen brister och man kan få problem med nagelsvamp och andra otrevligheter. 

Förutom detta spelar rengöringen en viktig roll vid torrsprickor, eftersom smutsen gärna kryper in där huden spruckit.

Så hur rengör man? En del är viga och modiga nog att tvåla in fötterna när de duschar. För andra passar det bättre att göra det i badet, eller rentav tappa upp ett fotbad då och då. Man kan använda en nagel- eller fotborste på både tånaglar och under fötterna för att avlägsna smuts.

Man kan använda sig av sin vanliga duschtvål men det finns också särskilt fotskrubbar som man kan tvätta med och fotsalt som man tillsätter i fotbadet.

Efteråt är det bra att torka torrt, särskilt mellan tårna där det lätt bildas fukt och samlas smuts.

Annons: Hitta bästa priset på populära fotbad – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära fotsalt och fotskrubbar – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på nagelborstar – se Prisjakt (extern länk)

2. Torr hud: Fila, hyvla eller exfoliera?

Den Velvet Smooth från Scholl var en av de första moderna elektriska fotfilarna som kom ut på den svenska marknaden.Den Velvet Smooth från Scholl var en av de första moderna elektriska fotfilarna som kom ut på den svenska marknaden.Den Velvet Smooth från Scholl var en av de första moderna elektriska fotfilarna som kom ut på den svenska marknaden.
Exfolierande sockor är en trend från Korea. Huden börjar fjälla några dagar efter kuren. Starskin är ett av varumärkena som tillverka peeling-strumporna.Exfolierande sockor är en trend från Korea. Huden börjar fjälla några dagar efter kuren. Starskin är ett av varumärkena som tillverka peeling-strumporna.Exfolierande sockor är en trend från Korea. Huden börjar fjälla några dagar efter kuren. Starskin är ett av varumärkena som tillverka peeling-strumporna.
1 AV 2
Den Velvet Smooth från Scholl var en av de första moderna elektriska fotfilarna som kom ut på den svenska marknaden.
Foto: Produktbild.
2 AV 2
Exfolierande sockor är en trend från Korea. Huden börjar fjälla några dagar efter kuren. Starskin är ett av varumärkena som tillverka peeling-strumporna.
Foto: Produktbild.

Ett vanligt problem är att man har förhårdnader och mycket död hud. Man kan avlägsna torr, död hud på lite olika sätt.

Det vanligaste är att fila när fötterna är uppmjukade efter dusch eller bad. Då brukar det fungera väl att använda en vanlig sandpappersfil eller en pimpsten. 

Det finns även fotskrapor, ett slags hyvlar för fötterna. Vill det sig illa kan man dock råka få med sig för mycket hud.

En produkt som blivit populär de senaste åren är den elektriska fotfilen med roterande spolar, som går att använda på torr hud.

Ett sätt att bli av med stora sjok med död hud i ett svep är att vandra den koreanska skönhetsstigen och investera i ett par exfolierande sockor. Behandlingen går ut på att man stoppar fötterna i ett par plastsockor som innehåller ett serum med peelande syror under någon timme. Några dagar efter behandlingen lossnar huden i stora flagor. Fjällandet på går i några dagar. Den här metoden passar inte alla. Bland annat bör personer med diabetes, gravida och ammande rådgöra med läkare först.

Annons: Hitta bästa priset på populära elektriska fotfilar – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära exfolierande sockor – se Prisjakt (extern länk)

3. Bästa smörjet för torra fötter

Footmenders All in one har tidigare fått toppbetyg i ett av Hälsolivs tester av fotkrämer.Footmenders All in one har tidigare fått toppbetyg i ett av Hälsolivs tester av fotkrämer.Footmenders All in one har tidigare fått toppbetyg i ett av Hälsolivs tester av fotkrämer.
Footmenders All in one har tidigare fått toppbetyg i ett av Hälsolivs tester av fotkrämer. Foto: Produktbild

När den döda huden är avlägsnad (det här tar tid, så räknar inte med mirakel efter en session med filen) är det dags att tillföra fett och fukt med hjälp av en fotkräm. 

LÄS MER: Bäst i test: 6 fotkrämer som svalkar och mjukgör 

De fotkrämer som finns på marknaden är olika: En del är tunna och kylande, andra är rika och vårdande, en del innehåller karbamid eller mjölksyra, som mjukgör och hjälper huden binda fukt, men samtidigt kan svida en del. Här handlar det om att hitta något som passar ens behov, som kan variera lite beroende på säsong.

Om du har väldigt torra fötter och problem med hälsprickor är till exempel en fet kräm med karbamid att föredra.

Vill du intensivbehandla fötterna kan du sätta på ett par rena bomullstrumpor efter smörjning och låta sitta över natten.

Annons: Hitta bästa priset på populära fotkrämer som mjukgör, vårdar och reparerar – se Prisjakt (extern länk)

4. Avsluta med lite pedikyr

Även om man inte lider av fotsvamp kan naglarna se lite sneda och missfärgade ut. Då kan ett pedikyrset komma väl till pass.

Med hjälp av en pedikyrkrok kommer du enkelt ut att skrapa bort död hud och smuts som samlats under och på sidorna av tånaglarna. 

Det är viktigt att tänka på att tånaglar ska klippas rakt och inte för kort, eftersom risken för nageltrång ökar annars. Om man har hårda naglar kan en nageltång vara att föredra framför en nagelsax, eftersom det minskar risken för nageln delar sig.

Annons: Hitta bästa priset på populära nagelsaxar och tillbehör – se Prisjakt (extern länk)