Ansiktsmasker finns för alla hudtyper.
1 av 2: Ansiktsmasker finns för alla hudtyper. Foto: Shutterstock
Sheet masks eller arkmasker som de också kallas kommer från början från Sydkorea.
2 av 2: Sheet masks eller arkmasker som de också kallas kommer från början från Sydkorea. Foto: Shutterstock

Guide: Hitta rätt ansiktsmask för din hudtyp

Sommartorka, klimakterielinjer och porer som inte vill försvinna.

Semestern är en perfekt tid för att maska – för hälsosam lyster, en stramare känsla och för att du är värd lite skön egentid.

Klassiska ansiktsmasker består av en kräm, gel eller lera som ska appliceras på torr, rengjord hy. Skillnaden mot en vanlig ansiktskräm är att ansiktsmasker är tänkta att ge huden det där lilla extra, den verkar djupare, ofta med snabbare och tydligare resultat. På mindre än en halvtimme (eller ibland över natten) kan du få fram en fin lyster i huden, tillfälligt krympa förstorade porer, dra ut överflödig olja eller strama upp trötta ansiktsveck – till exempel.

Bli proffs på ansiktsmasker – i 5 steg

Att bara kladda på en ansiktsmask och hoppas på det bästa räcker inte. Så här maxar du din mask.

1. Rengör

Tvätta bort smink, smuts och oljerester från ditt ansikte. Ett hett tips är att dessutom följa upp din rengöring med en exfolierande peeling, som tar bort torra, döda och blockerande hudceller och därmed får din mask att prestera ännu bättre.

2. Skydda

Maska i oömma kläder och fäst upp håret, bort från ansiktet. Testa gärna en hårbandå som effektivt håller både mask och vatten borta från håret.

3. Slösa

Var inte snål när du applicerar din mask, utan att dränka in ansiktet. Följ appliceringsråden och arbeta med varsamma fingrar – gnugga inte in masken i huden. Undvik området närmast ögonen och hårfästet.

4. Vänta

En ansiktsmask ska i regel verka mellan fem och trettio minuter. Låt inte masken verka längre än vad anvisningarna säger, din hud kommer inte att må bättre för det. Tvärtom kan det leda till blossande hudpartier eller andra otrevligheter.

5. Tvätta bort

Det vanligaste sättet att få huden maskfri är att tvätta med vatten och kanske en tvättlapp, men det finns också stelnande masker som ska dras av huden, så kallade peel-off-masker. En del masker, oftast fuktgivande sådana, ska inte tvättas bort alls, utan produktresterna klappas in i huden. Följ anvisningarna för bästa resultat.

Det finns en mask för alla hudtyper. En del lägger du på en stund i badet eller sätter dig skönt i läsfåtöljen, andra får verka över natten. En del drar du av, andra masserar du in. Första rådet är: Ta reda på vad din hud behöver. Eftersom masker innehåller aktiva ingredienser är det viktigt att du är medveten om vilken hudtyp du har och vilket hudtillstånd du vill behandla.

Be gärna om hjälp i butiken, läs ordentligt på masken (alla är olika, en del appliceras en gång i veckan, andra flera) – och ge dig själv och din hud lite ny energi.

Varsågod, en guide till ett liv med mer mask och tips på dem som passar just din hudtyp.

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Din hud känns torr

Välj en fuktmask. Kika efter ingredienser som hyaluronsyra, glycerin, karbamid.

Fuktmasker passar i regel alla hudtyper, också den känsliga. De både mjukgör huden, återställer dess fuktbalans, och kan verka lugnande. En fuktmask är perfekt för en reaktiv hud som lätt blossar upp. Många fuktmasker kan också användas som intensiva nattmasker för att fuktboosta huden. Många ska inte heller sköljas av, för att på så sätt bevara de återfuktande ingredienserna i huden så länge som möjligt.

Förslag på produkter

1. Hemp Overnight Nourishing Rescue Mask från The Body Shop är en återfuktande nattmask med hampafrölja.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

2. Nordic 72h Hydra Gel Mask från Lumene är en intensivt återfuktande gelmask med kylande känsla.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

3. Hydration Nattmask från Apoliva är en återfuktande nattmask med glycerin och hyaluronsyra.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Vad är en sheetmask/arkmask?

När sheet masks, eller arkmasker som de också kallas, kom för några år sedan var succén snart ett faktum. Och denna hudvårdsinnovation från Sydkorea är en riktigt smart uppfinning. De har oftast formen av ett ansikte, men hål för ögon, mun och näsa och är gjorda av till exempel tyg, cellulosa eller papper. Själva arkmasken är indränkt i ett serum, vilket är laddat med extra verksamma och aktiva ingredienser. Applicera på ett rengjort, torrt ansikte och var noga med att arkmasken verkligen ligger tätt an mot huden, så att alla nyttigheterna i serumet ska kunna slussas ner i huden i stället för att avdunsta. Om du vill kan du försluta din arkmask mot huden ytterligare med hjälp av en jaderoller eller en gua sha-skrapa.

Din hud känns fet eller obalanserad

Välj en rengörande mask. Kika efter ingredienser som kol, lera, salicylsyra, zink.

Djuprengörande ansiktsmasker heter ofta någonting med detox eller cleansing. De innehåller exfolierande ingredienser som drar ut smuts och överflödig olja ur porerna, och städar bort döda hudceller. Rengörande masker kan i regel delas upp i två olika sorter: mörka, lerbaserade varianter som stelnar på huden för att senare sköljas bort, och masker som torkar och ska dras av huden efter att verkningstiden har gått ut.

Förslag på produkter

1. Waso Purifying Peel Off Mask från Shiseido är en uppstramande och renande peel-off-mask

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

2. The Fab Pore Pore-Refining Sheet Mask från Soap & Glory är en mattande arkmask med porrengörande ingredienser.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

3. Multi Vitamin Facial Mask från Tromborg är en närande och återfuktande gelmask. 500 kr/50 ml

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

Din hud är mogen och känns hängig

Foto: Shutterstock

Välj en uppstramande mask. Kika efter ingredienser som kollagen, niacinamid, glykolsyra, koffein.

Firming masks – eller uppstramande masker på svenska – är det perfekta valet för en hud som känns trött och med förlorad spänst. De stramar tillfälligt upp huden, slätar ut fina linjer och ger en välkommen lyster, bland annat genom att tillföra ingredienser som ger spänstighet i huden eller boostar en naturlig kollagenproduktion. De kan också hjälpa till att dämpa pigmenteringar, vilket gör att huden ser ännu mer ungdomlig ut.

Förslag på produkter

1. Time-filler mask från Filorga är en utjämnande SOS-mask som ger ett slätare resultat.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

2. Intense Peel Mask från Woods_ Copenhagen är en mask som peelar och piggar på huden. 400 kr/75 ml

3. Baume De Rose Glowing Rose Mask från By Terry är en brusande mask med lystergivande och återfuktande egenskaper.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

4. Skin Reboot Anti-Age Firming Mask från Löwengrip är en uppstramande nattmask med plumpande effekt.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Din hud är känslig

Välj en lugnande mask. Leta efter ingredienser som allantoin, aloe vera, sheasmör, pantenol.

Lugnande masker heter ofta någonting med soothing och innehåller ingredienser som kan återfukta och lugna huden. Lusläs ingredienselistan eller köp ansiktsmasker som uttalat passar den känsliga huden. Är din hud väldigt reaktiv, applicera en liten klick mask i armvecket och låt verka i ett dygn för att upptäcka eventuella reaktioner. Maska gärna på kvällen, så har huden natten på sig att återhämta sig ifall effekten blir blossande.

Din hud har fått för mycket sol

Välj en after sun-mask. Kika efter ingredienser som aloe vera, allantoin, trollhassel.

Många after sun-masker innehåller redan ingredienser som käns kylande på huden men ett bra tips är att ändå försvara din mask (och alla andra after sun-produkter!) i kylskåpet för en ännu mer skönt avsvalkande effekt på blossande sommarhud som fått för mycket sol.

Förslag på produkter (för känslig eller solsvedd hud)

1. Restore Polyhydroxy Biocellulose Sheet Masque från Exuviance är en stimulerande och återfuktande arkmask. 150 kr/st

2. After Sun Sos Sunburn Soother Mask från Clarins är en kylande och lindrande after sun-mask.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

3. Rich Moist Soothing Tencel Sheet Mask från Klairs är en lugnande sheetmask med pantenol och aloe vera.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Vad är multimasking?

Fenomenet kom från Sydkorea för några år sedan, men idén känns fortfarande högaktuell. Tanken är att flera olika sorters masker får arbeta samtidigt på olika partier i ditt ansikte. Den fetare t-zonen kan få en djuprengörande lermask medan de mer yttorra kinderna kan få en mer fuktgivande variant. Ett perfekt sätt att skräddarsy din hudvård, dessutom sparar du tid genom att applicera flera masker samtidigt.

Framtidens trender inom ansiktsmasker

1. Så kallade smarta ansiktsmasker kommer stort, där ansiktet behandlas med olika led-terapier. Pulseringar i olika ljus hjälper de aktiva ingredienserna i maskerna att tränga ännu djupare ner i huden för ett ännu bättre resultat. En del smarta ansiktsmasker kan eller ska kombineras med arkmasker, andra fungerar fint på egen hand.

2. Arkmasker för ansiktet har ynglat av sig i varianter för till exempel händerna, läpparna, fötterna, halsen och till och med håret. Snart kan vi maska varenda del av kroppen!

3. Traditionella verktyg hämtade från Asien kan förhöja maskens prestation genom att öka cirkulationen och få masken att sluta tätare mot huden. Den så kallade jaderollern blev trendig under förra året och är en ansiktsroller som består av en eller två jadestenar. Den kommer ursprungligen från Kina, där den använts för att stimulera hudmusklerna i ansiktet och sägs kunna minska svullnader, mörka ringar under ögonen och fina linjer. En gua sha-skrapa, som också härstammar från Kina, är främst tänkt att reducera inflammationer och lindra kronisk smärta, men kan också öka cirkulationen i huden.

Av Therése Hallberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!