Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ansiktsmasker kan göra underverk för huden.Ansiktsmasker kan göra underverk för huden.Ansiktsmasker kan göra underverk för huden.
Exfoliering och peeling handlar om att städa upp det översta hudlagret och bli kvitt döda hudceller som gör huden matt och glåmig.Exfoliering och peeling handlar om att städa upp det översta hudlagret och bli kvitt döda hudceller som gör huden matt och glåmig.Exfoliering och peeling handlar om att städa upp det översta hudlagret och bli kvitt döda hudceller som gör huden matt och glåmig.
1 AV 2
Ansiktsmasker kan göra underverk för huden.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Exfoliering och peeling handlar om att städa upp det översta hudlagret och bli kvitt döda hudceller som gör huden matt och glåmig.
Foto: Shutterstock

Bästa tipsen för exfoliering och ansiktsmasker

Vad gömmer sig bakom masken? Jo, en perfekt återfuktad hud med både spänst och lyster!

Här är en guide till ansiktsmasker och exfoliering som ger huden mer glow!

Steg 1: Allt du behöver veta om exfoliering

Exfoliering och peeling handlar om att städa upp det översta hudlagret och bli kvitt döda hudceller som gör huden matt och glåmig.

Hudens smidiga skyddsbarriär av helt platta, döda hudceller hålls samman av lipider (kroppsegna fetter). Kroppens ständiga förnyelse gör att cellerna lossnar allt eftersom. Om avstötningen går långsamt blir huden torr, fnasig och utan glöd.

Att exfoliera innebär att använda snälla syror. Att titta efter ansiktsvatten med ”glow” i namnet är en bra idé. I dem finns ofta AHA-syra som sveper med sig döda hudceller utan att förstöra lipidlagret.

AHA är vattenlösliga och milda, men effektiva nog att göra skillnad. Det är lite mer krut i en toner med BHA, salicylsyra. De passar bäst för tålig hud och vuxenakne. Är din hud ovan vid syror? Börja stegvis och öka användningen successivt.

Med peeling menas att avlägsna överflödet av torra hudceller på mekanisk väg. Du kan till exempel använda en urvriden frottélapp eller mjuk ansiktsborste för att göra din vanliga rengöringslotion mer effektiv. Eller så väljer du att använda en skrubbkräm med peelande korn några dagar i veckan.

Så väljer du rätt exfoliering och ansiktsmask

Exfoliering: Välj den exfoliering du trivs bäst med, eller variera mellan kornig rengöring och essencer med AHA eller BHA.

Ansiktsmask: Använd nattmask var tredje dag. Komplettera med arkmask så ofta du vill. Varva gärna med krämiga ansiktsmasker, allt efter hudens behov. Då kan du till exempel lägga en mask på fet t-zon, en fuktmask på torra kinder och något uppstramande på halspartiet.

4 frågor & svar om exfoliering

Jag gillar klassisk ansiktsskrubb, är det inte bra längre?

Svar: Se till att välja peeling där kornen består av vax eller andra runda partiklar som smälter mot huden. Du får lika bra exfoliering med syror, eller så väljer du en kräm som ger dig både och.

Bästa tipset för den som lätt får pormaskar?

Svar: Välj en exfoliering med BHA som löser upp den talg som annars samlas i porerna. När de hålls öppna och rena minskar risken för pormaskar. På köpet får du jämn hud med lyster.

Finns det exfolierande rengöring för torrisar med känslig hud?

Svar: För dig passar krämrengöring med AHA bäst, men med en så mild syra som möjligt. Mandelsyra fungerar ofta bra.

Hur ofta ska man använda exfoliering?

Svar: Välj det som passar dig bäst. Mild exfoliering varje dag med rengöring eller toner. Eller använd en lite mer verksam produkt en eller två gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Steg 2: Så boostar du huden med en ansiktsmask!

Ingen har väl missat skönhetsvärldens nya svarta –ansiktsmasken. Som likt ett kinderegg lovar att lyfta, återfukta, strama upp, djuprengöra, ge lyster och mata med näring – allt på samma gång.

Allra hetast är arkmasken. Masken är av ett fibermaterial som fuktats med serum, och ska ligga på ansiktet i 20–30 minuter. Arket ger serumet tid att absorberas av huden utan att dunsta.

Trenden började i Sydkorea, där den dagliga hudvårdsrutinen sker i minst tio steg. Använd den på hals och dekolletage och den sparsamma gnuggar ­sedan den använda masken på underbenen.

Ett snåltrick som gör att torrt krododilskinn blir lent och fint, jag lovar! Plus för den låga kladdfaktorn.

Klassiska krämmasker i tuber och ­burkar är perfekta när du har en bråkig ­T-zon (torra kinder och anlag för pormaskar på näsa). Det är enkelt att skräddarsy hudvården efter dagens ­behov. Applicera lagom mängd ansiktsmasker där de behövs bäst.

Nattmasker är ännu en ny kategori, där en del krämer känns som extra ­matig nattkräm, medan andra är lätta och geléaktiga. Idén är att masken jobbar medan du sover.

LÄS OCKSÅ: K-beauty: Hudvård som tar världen med storm

3 frågor & svar om ansiktsmask

Vilken arkmask passar bäst när man behöver extra mycket fukt och näring?

Svar: Leta efter masker som innehåller både hyaluronsyra, A-vitamin, och ­näringsrika oljor från raps, jojoba, ­havtorn och broccolifrö.

Jag testar gärna nattmask, men blir det inte kladdigt?

Svar: Nattmasker kladdar inte om du doserar rätt. De flesta ska ersätta din vanliga nattkräm var tredje dag. Du kan också låta ett generöst lager verka i tio minuter, torka bort överflödet och låta resten verka medan du sover.

Finns det djuprengör­ande lermasker som inte torkar ut?

Svar: Absolut! Men kaolin, leran som används för att absorbera talg, måste balanseras av lätta oljor och återfuktande ämnen. Då blir resultatet en ­behagligt ren, len och smidig hud.

Hur ofta kan man använda ansiktsmask?

Svar: Så ofta du har lust, faktiskt. Men lägg en ansiktsmask helst varje vecka, så kommer din hud att tacka dig genom att hålla sig spänstig, återfuktad med fin lyster.

Av: Linnea Öst