Ibland behöver huden en extra fuktboost.
1 av 2: Ibland behöver huden en extra fuktboost. Foto: Shutterstock
Ansiktsolja är utmärkt för torrare hud.
2 av 2: Ansiktsolja är utmärkt för torrare hud. Foto: Shutterstock

Fuktbomba huden med ansiktsolja

Välgörande oljor, växtextrakt och hyllade superingredienser som niacinamid och squalane. Ansiktsolja gör underverk på en torrare hudtyp, smörj in huden med ett par droppar så blir den fuktmättad med mer lyster.

Först och främst, kan alla använda en ansiktsolja?

– Det beror på hudtyp och oljans övriga ingredienser, trivs de bra kan de bli extra aktiva i oljebasen. Grundregeln är att torrare hudtyper (eksembenägna) behöver mer lipider (fetter) i sina hudvårdsprodukter för att återskapa det skyddande fett man har brist på. Då känns det helt naturligt att introducera ansiktsoljor som ett alternativ till vattenbaserade fuktserum, säger Hanna Sanden, utbildare och hudterapeut på Dermalogica.

– Men, även en fetare hud kan använda lättare ansiktsoljor (med oljor från till exempel argan, jojoba och nyponfrö) om oljan också innehåller ingredienser som retinol och salicylsyra. Oljebasen gynnas då av aktiviteten av den cellförnyande retinolen och den uppluckrande salicylsyran – vilket löser proppar av talg, hudceller och aknebakterier.

Tips! Droppa lite ansiktsolja i din vanliga dagkräm så får den mer fuktboostande effekt. Ansiktsoljor appliceras som ett serum på rengjord hy under en mjukgörande kräm eftersom huden svarar bäst på en mix av fett och fukt (de naturliga beståndsdelarna i det yttre hudlagret).

TEST AV ANSIKTSOLJA

Daily Nourishing Vitamin Oil, Acasia

Daily Nourishing Vitamin Oil, Acasia
Näringsrik

Härlig doftfri lite glatt silkig konsistens som går snabbt in i huden utan att kladda. Trots att den känns relativt lätt blir huden skönt fuktboostad, en känsla som håller i sig hela dagen. Snygg stilren förpackning, D står för dag, och bra pipettdosering. Innehåller massa nyttigheter som Vitamin C och E, squalane, jojobaolja, arganolja och Q10.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

The Basics Oil Gel, Skintology Stockholm

The Basics Oil Gel, Skintology Stockholm
Cocktail av oljor

Behaglig konsistens, det känns som att den smälter till en lättare olja i kontakt med huden. Sjunker in snabbt utan att kännas kladdig. Huden blir mjuk och känns återfuktad. Gillar allt utom förpackningen, pipetten doserar ojämt. Innehåller lugnande bisabolol, skyddande phytoene och en mix av shesmör och mandel-, vete- och jojobaolja.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Secret of Sahara Oil Essence; Essence like, Oil-Like, Huxley

Secret of Sahara Oil Essence; Essence like, Oil-Like, Huxley
Rosdoftande

En lättare oljekonsistens som känns lite torrare när den masseras in i huden. Kladdar inte, men finishen blir inte torr. Sjunker snabbt in i huden och återfuktar fint under dagen. Plus för den goda rosdoften. Innehåller antioxiderande fröolja från kaktusfikon, extrakt från yerba mateblad, acaibärextrakt och quinoaextrakt.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Från arkivet: Vardagssminkning på bara 5 minuter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!