Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Johanna Gillbro har skrivit boken Hudbibeln, som ska hjälpa konsumenten att hitta rätt i skönhetsdjungeln.
Johanna Gillbro har skrivit boken Hudbibeln, som ska hjälpa konsumenten att hitta rätt i skönhetsdjungeln.
Johanna Gillbro har skrivit boken Hudbibeln, som ska hjälpa konsumenten att hitta rätt i skönhetsdjungeln.
1 AV 2
Ta hand om din hud – 7 saker du bör undvika
2 AV 2
Johanna Gillbro har skrivit boken Hudbibeln, som ska hjälpa konsumenten att hitta rätt i skönhetsdjungeln.
Foto: Pressbild

Forskaren krossar 9 vanliga myter om hudvård

Ska man använda solskydd året om? Är ekologiskt bättre för huden? Får man mindre rynkor av krämer med kollagen i?

Hälsoliv har pratat med hudforskaren Johanna Gillbro, som sticker hål på några vanliga myter.

Johanna Gillbro har doktorerat inom experimentell och klinisk dermatologi och har flera års erfarenhet av att jobba med hudvård, både som innovationschef och som forskare.

– Det är väldigt många myter inom den här branschen och få sanningar. Med tanke på hur stort intresset för hudvård är, anser jag att kunskapen är ganska begränsad, säger Johanna Gillbro som i boken Hudbibeln satsar på att upplysa konsumenten.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem 

1. Ekologiskt och naturligt är alltid bra

– Det är en stor myt att naturliga och ekologiska produkter är det bästa för huden. Det är som att säga att marijuana är jättebra eftersom det är helt naturligt. Tvärtom är det många naturliga ämnen, till exempel eteriska oljor, som irriterar huden. Sedan finns det självklart andra naturliga ämnen som kan vara bra. Ingenting är svart eller vitt.

2. Man ska använda solskydd året om

– Det tycker jag inte att man ska göra, i alla fall inte om man bor här i Sverige! Tjusningen med att bo i Skandinavien är att UV-index är lågt under vinterhalvåret och då är SPF inte alls nödvändigt. När UV-index är högt i april till september bör man dock definitivt använda en kräm med SPF. Men när UV index är lågt är det alltså onödigt. UV-skydd i sig tillför ingenting positivt för huden, förutom att just skydda mot UV.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra 

3. Rengöring är A och O

Nej, det är snarare tvärtom, menar Johanna.

– Man bör inte störa hudens goda bakterieflora i onödan, huden är smart och sköter sig själv. Tensider som exempelvis SLS, sodium lauryl sulfate, tvättar inte bara bort smuts utan även hudens egna fetter.

Bakteriefloran och fetterna hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar.

4. Smörj dig med kollagen och slipp rynkor

En av de trendigaste hudvårdsingredienserna just nu är kollagen, ett protein som naturligt finns i huden och som håller huden ung och spänstig. Men går det verkligen att motverka rynkor genom att smörja in sig med kollagen?

– För att en molekyl ska kunna penetrera huden måste den ha en molekylvikt på mindre än 500 dalton. Kollagen är 300 000 dalton, så det kommer aldrig gå igenom hudens översta lager, hornlagret. Det ger ungefär samma effekt som att daska en fläskfilé mot huden, alltså ingen. 

Och hur ser det ut med kollagentillskott då?

– Kollagen som man dricker och äter landar inte heller i huden, för du har ju hela mag- och tarmsystemet som bryter ner kollagenet på samma sätt som när du äter en bit kött. Så du får en massa aminosyror i stället. Dessa aminosyror kan också ha god effekt på huden, förvisso, men det är inte kollagenet som du äter som hamnar i huden. 

LÄS OCKSÅ: Hudforskaren: 9 hajpade hudvårdsingredienser – här är de som funkar

5. Hyaluronsyra återfuktar på djupet

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Den är en fuktbindare och således också en populär hudvårdsingrediens. Men hur effektiv är den egentligen?

– Den är väldigt komplex. Injicerar man den, som man gör vid läppförstoring eller utfyllning av rynkor, binder den massor av vatten i huden och ger en plumpande effekt. Men det är också en väldigt stor molekyl, så den kan inte tränga igenom huden om man smörjer in sig med den. 

Men i sin marknadsföring menar vissa tillverkare att de lyckats bryta ner molekylerna?

– Det finns tillverkare som försökt göra mindre molekylvikt av hyaluronsyran, då kallas det för LMWH, low molecule weight hyaluronic acid. Men för att penetrera huden ska molekylstorleken inte överstiga 500 dalton. De flesta LMWH ligger på ca 50 000 dalton, alltså är det fortfarande svårt för dem att penetrera huden. 

6. Du kan återfukta huden genom att dricka vatten

Du har läst det i otaliga skönhetsartiklar, modellernas främsta skönhetsknep: Vatten – mirakelvätskan som återfuktar och plumpar huden.

– Nej, det återfuktar inte huden. Vad det handlar om är att barriärfunktionen på huden måste fungera, annars kommer vattnet ändå att dunsta bort, säger Johanna Gillbro.

7. Ansiktsvatten bättre än vanligt vatten

De senaste åren har det blivit populärt att använda olika sorters ansiktsvatten när man tvättar bort sminkrester och smuts, eftersom dessa skulle vara bättre att tvätta huden med än vanligt kranvatten.

– Detta är en konstig trend. Ansiktsvatten marknadsförs ofta genom att det har bättre pH än vanligt vatten, man förespråkar då ett surare pH. Det blir emellertid svårt att leva ett liv utan kontakt med vatten. Vi ligger i för övrigt i svagt basiskt fostervatten i nio månader utan några skador på huden. 

Dessutom, förklarar Johanna, innehåller dessa ansiktsvatten ofta tillsatser som alkoholer, konserveringsmedel och syror. Om man inte har koll på det är det lätt att man råkar överexfoliera huden.

LÄS OCKSÅ: Skönhetstrender 2019: Det största inom smink, hud, naglar och hår

8. Om det svider är det ett tecken på att produkten funkar

Det är ett vanligt antagande att hudvård ska kännas, om det bränner och svider lite är det ett tecken på att produkten gör nytta. Men sveda och rodnad kan betyda att du överbehandlar huden eller använder ingredienser du är känslig eller allergisk mot.

– Man vet att vissa ämnen i hudvård kan trigga irritation, särskilt om du har känslig hy. Då är det bättre att tänka minimalistiskt, Less is more säger Johanna Gillbro.

Ämnen som kan irritera huden är exempelvis: Alkohol, glykoler, eteriska oljor, vissa naturliga oljor, olika konserveringsmedel, syror och vissa andra aktiva ingredienser.

9. Man behöver ha både dag- och nattkräm

– Vill du bara återfukta och återfetta kan du använda en och samma kräm. Om du däremot vill använda en kräm med aktiva ingredienser så är det bättre att använda en separat nattkräm med dessa. Ute i solen ska man försöka ha så få ingredienser som möjligt.