Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du fått finnar i sommar? Hälsoliv har listat tre vanliga anledningar och råd på vad du kan göra åt det.Har du fått finnar i sommar? Hälsoliv har listat tre vanliga anledningar och råd på vad du kan göra åt det.Har du fått finnar i sommar? Hälsoliv har listat tre vanliga anledningar och råd på vad du kan göra åt det.
Annica Forsgren är utbildad hudterapeut och grundare av Skincity. Här tipsar hon om hur du vårdar hyn i sommar.Annica Forsgren är utbildad hudterapeut och grundare av Skincity. Här tipsar hon om hur du vårdar hyn i sommar.Annica Forsgren är utbildad hudterapeut och grundare av Skincity. Här tipsar hon om hur du vårdar hyn i sommar.
1 AV 2
Har du fått finnar i sommar? Hälsoliv har listat tre vanliga anledningar och råd på vad du kan göra åt det.
Foto: SHUTTERSTOCK/MONTAGE
2 AV 2
Annica Forsgren är utbildad hudterapeut och grundare av Skincity. Här tipsar hon om hur du vårdar hyn i sommar.
Foto: HANNAH HEDIN/PRESS

Experten: Så slipper du aknen i sommar

Trodde du att sommarsolen skulle göra under för din hy men i stället drabbas du av akne? Du är inte den enda som dras med finnar under sommaren.

Hälsoliv listar 3 vanliga anledningar till sommarakne och hudexperten Annica Forsgren ger dig tre klockrena tips för en bättre hy.

Det är lätt att dra ett likhetstecken mellan sommar och bättre hy. Efter vinterns torra, kalla klimat är solen äntligen framme igen. Men samtidigt drabbas många av akneutbrott eller upplever att deras akne blir värre under årets soliga månader. Vad beror det här på?

LÄS MER: Bli av med din akne – med rätt behandling 

1. Fel solskyddsfaktor

Faktum är att solkrämen kan spela en central roll. Det finns en hel uppsjö av solskydd att välja på, men det är inte alla sorter som passar alla hudtyper. 

Annica Forsgren är hudterapeut och grundare av Skincity. Hon menar att de flesta personers hud blir bättre under sommaren, men att i de fall som akne utbryter ofta kan härledas till solskyddet.

– När sommaren kommer och man behöver solskydd varje dag så köper man ett, kanske samma för hela familjen, utan att ta hänsyn till vilken hudtyp den är avsedd för. Ofta blir det en för fet och det kan orsaka problem, säger Annica Forsgren.

När det kommer till solskydd brukar man tala om kemiskt och fysikaliskt UV-skydd. Det kemiska UV-skyddet plockar molekylerna upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning – det sker alltså en kemisk reaktion på huden. Det fysikaliska skyddet jobbar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålning. 

Lösningen: Skippa kemiskt solskydd och fett

Många solskydd har en kombination av båda UV-filtren. Har man en hy som redan är aknebenägen ska man, enligt Annica, satsa på ett som enbart är fysikaliskt och inte för fett:

– Är du känslig i huden i kombination med problem med akne så välj ett fysikaliskt skydd. Leta efter zink oxide och eller titanium oxide på ingredienslistan, säger Annica. 

LÄS MER: Solskydd – Här är 9 myter och sanningar 

Rätt solskydd minskar risken för finnar.Rätt solskydd minskar risken för finnar.Rätt solskydd minskar risken för finnar.
Rätt solskydd minskar risken för finnar. Foto: Colourbox

2. Slarvar med rengöringen

När semestern är här och solens strålar lyser upp långt in på natten är det många som unnar sig att vara ute lite längre. Vi släpper också på vardagsrutinerna. När sömnen pockar och det är dags att krypa till kojs är tanken på ordentlig ansiktsrengöring inte så lockande. Smuts och sminkrester täpper igen porerna, vilket kan ge upphov till akneutbrott.

Lösningen: Håll rutinen!

Annica Forsgren höjer ett varnande finger:

– Jag anser man ska behålla sin rutin även under sommaren.

Smuts och sminkrester riskerar att täppa igen porerna. Ett bra sätt för att undvika finnar är att tvätta ansiktet med ljummet vatten och anpassad rengöring både morgon och kväll. 

Annica tycker också att man kan jobba med lättare syrapeelingar, exempelvis med retinol, för att ge huden en extra boost och förebygga akne och förstorade porer.

– Retinol är en mycket bra ingrediens för till exempel akne, men var noga med att avsluta med solskydd bara.

LÄS MER: Så slipper du röda prickar när du rakar dig

Det är viktigt att återfukta huden, men om man har känslig eller aknebenägen hy ska man passa sig för feta krämer.Det är viktigt att återfukta huden, men om man har känslig eller aknebenägen hy ska man passa sig för feta krämer.Det är viktigt att återfukta huden, men om man har känslig eller aknebenägen hy ska man passa sig för feta krämer.
Det är viktigt att återfukta huden, men om man har känslig eller aknebenägen hy ska man passa sig för feta krämer. Foto: COLOURBOX

3. För lite fukt och för mycket fett

Som vi var inne på i listans första punkt är en vanlig orsak till akne att man väljer för feta produkter. Under de torra vintermånaderna behöver de flesta hudtyper både fett och fukt, men under sommaren är det främst återfuktning som gäller.

– Den torra vintern och den varierande temperaturen gör att många får problem med fuktbalansen i huden, det gäller både de med fet, torr, och akne-hud, säger Annica Forsgren.

LÄS MER: 10 huskurer mot envisa finnar

Om huden får för lite fukt kan det uppstå en yttorrhet, det vill säga en torr hinna över huden som riskerar att bli ett litet paradis för bakterier.

– Har man akne så är en fuktfattig yta inte bra då det dels kan bildas små sprickor i huden där bakterier kan ta fäste lättare. Samt att det kan bildas tilltäpptheter i huden, säger Annica.

Lösningen: Skippa hudkräm och kör på serum

Men hur förser man huden med fukt samtidigt som man stryper tillförseln av fett? Många tror felaktigt att fukt och fett är samma sak och många hudvårdsprodukter innehåller både och. 

– Välj med fördel en lättare hudkräm till sommaren eller hoppa över den helt och satsa på ett fuktserum, gärna med C-vitamin i, som ger mycket antioxidanter. Avsluta med ett UV-skydd. För extra fukt utan att det blir fett, badda in huden i ett essence water innan ditt serum. Jag älskar Klairs Preparaten Toner som jag kan badda in flera lager och sen Dermaceutics C-vitaminserum på det innan jag avslutar med ett UV-skydd, säger Annica Forsgren.