Därför ska du inte duscha varmt när det är kallt

<p>Visst känns det lockade att hoppa in i en varm dusch när temperaturen sjunker. </p>

Foto: iStock

1 av 2: <p>Visst känns det lockade att hoppa in i en varm dusch när temperaturen sjunker. </p>

<p>Experter avråder dock från att ta riktigt varma duschar när det är kallt ute. Huden klarar inte av temperaturväxlingarna och blir irriterad.</p><p>Ljummet vatten och mild tvål är att rekommendera.</p>

Foto: iStock

2 av 2: <p>Experter avråder dock från att ta riktigt varma duschar när det är kallt ute. Huden klarar inte av temperaturväxlingarna och blir irriterad.</p><p>Ljummet vatten och mild tvål är att rekommendera.</p>

Sällan känns tanken på en het dusch så lockande som när det är minus tio grader ute.

Men det ska du akta dig för. Huden klarar inte av temperaturförändringen.

Andra har också läst

Så här års kan även personer med i vanliga fall mjuk och fin hud drabbas av klåda och fnasig hud, utslag och sveda. Vi har inspirerats av en norsk artikel på sajten Min mote kring ämnet.

Dina hudproblem beror på flera olika faktorer:

1. Torkan

Kall luft kan inte bära lika mycket fukt som varmluft. På kuppen blir inomhusluften också torrare när det är kallt ute. Varje dag förlorar du omkring en halvliter vätska i avdunstning från hud och andning, och på vintern ökar den siffra. Det gör att huden har svårt att behålla vätskan och blir torr.

LÄS MER: Torra läppar? Så undviker du att bli beroende av cerat

2. Värmeväxling

Människan är inte gjord för de temperaturförändringar som centralvärmen för med sig. När det är kallt ute och varmt inne reagerar huden genom att ömsom strypa blodcirkulationen till huden, ömsom strypa den. Att huden har svårt att hänga med i svängarna är inte förvånande. Temperaturväxlingen kan utlösa klåda.

3. Heta duschar

Vätska leder värme mycket bättre än luft. Det är därför man står ut i en hundragradig bastu så länge luften är torr, men svettas allt mer när man häller vatten på bastuaggregatet. Därför är heta duschar förrädiska - även om det känns lockande. Det heta vattnet får porerna att öppna sig och bli än mer utsatta för uttorkning.

Duscha ljummet, kort och använd en mildare tvål än du brukar.

4. Fel krämer

När huden är extra narig kan krämer som annars känns sköna svida. Välj en produkt med mindre parfym och en högre andel fett. Vissa menar att man helt ska undvika vattenbaserade krämer så här års om man planerar för utomhusaktiviteter eftersom vatten som bekant fryser. Om alla krämer svider, prova att smörja in med kokosolja i stället.

LÄS MER: 5 anledningar att använda kokosolja

5. Peela oftare

Visserligen gör inte kroppspeeling att du omsätter huden snabbare, men när det ligger ett tjockt lager av döda hudceller på ytan tar dessa åt sig en större andel av krämen. Även om det kan ta emot att skrubba en hud som lider så ger det de undre hudlagren bättre förutsättningar att ta till sig krämen.

LÄS MER: Fuktboosta kroppen! Slipp torr & kliande hy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här