Det går inte att kombinera olika solskyddsprodukter och tro att solskyddsfaktorn blir högre. En dagkräm med SPF 30 i kombination med en foundation med SPF 15 är inte samma sak som en produkt med SPF 45.
1 av 2: Det går inte att kombinera olika solskyddsprodukter och tro att solskyddsfaktorn blir högre. En dagkräm med SPF 30 i kombination med en foundation med SPF 15 är inte samma sak som en produkt med SPF 45. Foto: Kollage
Sola säkert i sommar
2 av 2: Sola säkert i sommar Foto: Shutterstock

Dagkrämer och smink med SPF – för säkrare solande

Det är inte bara solkräm som erbjuder solskyddsfaktor.

Även dagkrämer, essence och smink kan ha SPF.

Hälsoliv har testat ett gäng produkter som passar utmärkt in i den vanliga hudvårdsrutinen.

Det bästa smörjet i solen är så klart en rejäl klick vanlig solkräm med en SPF på 30-50, men det är många som upplever att solkräm kladdar, inte går att ha som grund om man ska sminka sig och ger upphov till finnar.

På Hälsoliv håller vi fast vid att solskydd är en bra grej om man ska vara ute i solen, men i ärlighetens namn är det lätt att glömma. Därför har vi testat ett antal produkter med SPF, som kan lätt kan ersätta krämer och smink – och smidigt bli en del av din dagliga hudvårdsrutin.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för ansikte – stort test och vinnare

Men kom ihåg: Det går inte att kombinera olika solskyddsprodukter och tro att solskyddsfaktorn blir högre. En dagkräm med SPF 30 i kombination med en foundation med SPF 15 är inte samma sak som en produkt med SPF 45.

Daily rejuvenate cream SPF 30, NSPA skincare expert 

Annons: Hitta bästa priset på dagkrämen från Nspa just nu – se Prisjakt (extern länk)

En vårdande dagkräm med SPF 30. Det är rikligt med fukt i denna dagkräm - den känns skön på huden, återfuktande och det bästa av allt - den skyddar mot solen. Behaglig och svag doft. Krämen är dryg och mycket prisvärd. En ny favorit i badrumsskåpet. Dock krävs det påfyllning med solsprej under dagen.

Illuminating supple blemish cream SPF 40, Klairs

Annons: Hitta bästa prist på Klairs bb-cream just nu – se Prisjakt (extern länk)

Klairs BB-creme är en riktig multiprodukt – den täcker rodnad och porer, skyddar mot sol, bromsar hudens åldrande, återfuktar och passar även känslig hud. Foundation, fukt och solskydd i ett alltså! Krämen ska passa alla ljusa hudtyper och är en riktig bestseller hemma i Korea. Den är tjock och ganska svår att jobba in i huden, men är riktigt grym när det kommer till att jämna ut samt täcka rodnader och pigmentförändringar. Den ger en härligt matt och len känsla på huden, och vem kan motstå ett så pass högt SPF?! 

Sheer refining fluid SPF 35, Exuviance

Annons: Hitta bästa priset på dagkrämen från Exuviance just nu – se Prisjakt (extern länk)

Lätt dagkräm med hög SPF. Vid första sniff doftar den lite solkräm, men inte alls lika mycket som traditionella solkrämer. Krämen sjunker lätt in i huden (utan vit hinna), återfuktar men gör huden något blank. Plus för att den är oparfymerad och kommer i en hygienisk pumpflaska.

Skin defence Multi-Protection Light Essence SPF 50 PA +++ , The Body Shop

Pris: 350 kr/60 ml, The Body Shop

En vegansk ansiktskräm som ska skydda huden mot såväl UV-strålning som luftföroreningar. Kommer i en ganska tråkig och intetsägande, men mycket praktiskt vit tub. Krämen, som har en diskret och mycket fräsch doft, är mycket rinnig i konsistensen. Det gör att den mycket snabbt och lätt går in i huden – är verkligen raka motsatsen till kladdig, fet och oljig. Extra plus för mycket hög solskyddsfaktor på SPF 50. 

Facial moisturising lotion SPF 25, CeraVe

Annons: Hitta nästa priset på krämen från CeraVe just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett problem med solskydd är att de kan kännas feta och kladdiga på huden, men så är inte fallet med dagkrämen från CeraVe. Den lätta formulan kommer i en smidig pumpförpackning. Den behöver kompletteras med andra skydd om man ska tillbringa mycket tid i solen och vill man ha badrumslyx och härliga dofter får man leta någon annanstans, men om man har känslig hud och vill ha ett grundskydd är den perfekt.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du en solkräm som är bra för både dig och miljön

Lähde hydra oxygenating day fluid SPF 30, Lumene

Annons: Hitta bästa priset på dagkrämen från Lumene just nu – se Prisjakt (extern länk)

Årets hit måste vara Lumenes nya släpp i serien Lähde. Den här återfuktande dagkrämen har förhållandevis högt SPF och skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Den kommer i snygg och behändig tub, känns lätt och går fort in i huden utan att täppa till porerna eller lämna en glansig eller vit hinna efter sig. Perfekt att ersätta dagkrämen med under solmånaderna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!