Mousserengöringar för ansiktet behöver inte vara uttorkande.
1 av 2: Mousserengöringar för ansiktet behöver inte vara uttorkande. Foto: Shutterstock
En bra rengöring sveper bort sminkrester och smuts i ett nafs
2 av 2: En bra rengöring sveper bort sminkrester och smuts i ett nafs Foto: Shutterstock

Bäst i test: Skummande rengöringsmousse

Skummande ansiktsrengöring behöver inte vara uttorkande eller dåligt för hyn.

Hälsoliv har testat sköna mousserengöringar som effektivt tar bort smink och smuts utan att göra huden torr.

Konsistensen är viktigt för många när man köper ansiktsrengöring. Vill man tvaga sig med en lätt lotion, en olja, gel eller en mousse? Det sistnämnda lämnar ofta en känsla av att man blivit riktigt ren, men skummet kan också verka avskräckande. Ska man verkligen ha saker som löddrar på den känsliga huden i ansiktet? Innehåller inte mousserengöringarna en massa uttorkande alkoholer och tensider, sådana som finns i tvättmedel?

Om du tycker om löddrande rengöringar i mousseform kan du andas ut och tvätta på. De flesta skumbildande ansiktsprodukter innehåller inga eller väldigt milda tensider. Formulan passar oftast bäst till oljig eller kombinerad hy, så om du är väldigt torr kan det vara bättre att välja en mild lotion eller oljebaserad rengöring.

Annars kan du spana in Hälsolivs test av tre rengöringsmousse som avlägsnar smuts och makeuprester.

Radiance boosting cleansing foam, Lumene

Annons: Hitta bästa priset på mousserengöringen från Lumene just – se Prisjakt (extern länk)

Finska Lumenes serie ”Kirkas”, vilket betyder ”klar” som i klarhet på finska, och det är faktiskt inte helt fel. Den veganska foam-rengöringen, som är berikad med hjortronvatten och arktiskt källvatten, lämnar ansiktet rent och skönt – sminkrester är ett minne blott. När det kommer till lukt har rengöringsskummet en stark doft av hjortron, som splittrade panelen. En del upplevde den som alldeles för parfymerad, medan andra tyckte att det var ren och skär lyx. Trots den oenigheten är det en stark fyra enligt samtliga.

Calendula deep cleansing foam face wash, Kiehl's

Annons: Hitta bästa priset på Kiehl's rengöringsmousse just – se Prisjakt (extern länk)

En rikligt löddrande men samtidigt skonsam rengöring med tydlig doft av ringblomma. Calendula-rengöringen från Kiehls känns krämig vid först pumpet, men i kontakt med vatten förvandlas den snabbt till ett skum som får en att undra om det inte är en massa uttorkande tvålingredienser i. Svar: Det är det inte. I stället är det sodium cocoyl gylcinate, en mild och icke-uttorkande rengörare, som får det att löddra. Smuts försvinner i ett nafs, samtidigt som glycerin och ringblomma hjälper till att återfukta och lugna huden. Produkten passar utmärkt för fet eller kombinerad, känslig hy.

LÄS OCKSÅ: Är hudvårdsprodukter med alkohol i dåligt för huden?

Pureté thermal radiance revealer cleansing foam, Vichy

Annons: Hitta bästa priset på skummande rengöring från Vichy just – se Prisjakt (extern länk)

Denna rengöringsmousse är ett luftig moln som doftar lagom neutralt men samtidigt fräscht och gott. Inte alls oljig eller fet. Rengöringen är inte så riklig, vilket innebär att du behöver ganska mycket produkt för att göra jobbet. För att avlägsna smink behövs flera pump. Huden efteråt känns ren och fräsch, inte stramande eller rödflammig. Plus i kanten för att Vichys rengöring är dermatologiskt testad, parabenfri och hypoallergen, vilket betyder att den är särskilt lämpad att använda på känslig hud. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!