Ögonkrämer med koffein i är särskilt bra mot mörka ringar.
1 av 2: Ögonkrämer med koffein i är särskilt bra mot mörka ringar. Foto: Shutterstock
Hitta din nya favorit.
2 av 2: Hitta din nya favorit.

Bäst i test: Ögonkrämer mot mörka ringar

Mörka ringar och trött blick?

Lyckligtvis finns det ögonkrämer som piggar upp.

Hälsoliv har testat nio stycken som både återfuktar, slätar ut och ljusar upp under ögonen.

Mörka ringar beror till stor del på genetik – vissa har anlag för de lila halvmånarna under ögonen och andra har det inte. Men sjukdom, allergier, näringsbrist och trötthet spelar också in. Vem har inte åskmoln under ögonen efter en tid av dålig sömn? Som du förstår är det inte ovanligt att ha det här ”skönhetsproblemet”.

Vad kan man göra för att bli kvitt dem då? Ett sätt är så klart att gå till botten med orsaken, något Hälsoliv tidigare skrivit om här. Makeup är också en räddare i nöden, och på vår sajt finns en hel guide om hur man kan trolla bort mörka ringar med smink, som du kan ta del av här.

På marknaden finns det också en hel del ögonkrämer som kan ljusa upp huden under ögonen och tillfälligt plumpa den så att de mörka ringarna bli mindre framträdande.

LÄS OCKSÅ: Ögonkräm mot påsar under ögonen – stort test

Hälsolivs testpanel har provat och betygsatt ett gäng sådana – och korat en bäst i test.

Drops of youth bouncy eyemask, The body shop

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vegansk ögonmask som ska motverka hudens första ålderstecken. Doften är frisk, fräsch och oemotståndlig. Innehållet osar lyx och den gröna burken är liten, tung och elegant. Gelen åker snabbt in i huden och lämnar en skön, svalkande och återfuktande känsla runt ögonen. Efter några dagars användande inträder ett piggare utseende och huden känns lite slätare. Om rynkorna försvinner är omöjligt att säga, men resultatet känns helt klart positivt.

Restore and renew eyecream, Boots No 7

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Den här ögonkrämen riktar sig till riktigt mogen hud, 60 år och uppåt. En mjuk och följsam formula som är i det närmsta doftlös. Krämen innehåller kalcium och aminosyror som ger näring till mogen hud. Den utlovar att motverka vanliga ålderstecken genom att reducera linjer och rynkor samt att ge huden en fastare mer spänstig känsla som ser jämnare och slätare ut. Den riktar även in sig på att minska mörka ringar och påsar under ögonen. Efter två veckors användning känns huden piggare och mer återfuktad. De mörka ringarna är inte lika mörka längre och huden upplevs fastare. Krämen är smidig att applicera men det tar en stund för den att sjunka in i huden. 

Brightening bionic eyecream, Exuviance 

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Uppstramande ögonkräm som ska göra mörka ringar mindre framträdande med hjälp av vitamin A, C och E samt PHA-syror. Den stilrena förpackningen har en smidig pump och den doftfria, härligt krämiga konsistensen bygger upp förväntningarna – här kan det hända grejer. Och visst, den här ögonkrämen återfuktar riktigt bra under lång tid utan att irritera en normalkänslig hud det minsta. Den känns lyxig och len på huden, men när det kommer till effekten på mörka ringar är resultaten inte så uppenbara som önskat. Godkänd, men långt ifrån bäst i test.

Nordic ageless ajaton eye cream, Lumene

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

En vårdande och återfuktande ögonkram med lingonceller, lystergivande fermenterade hjortron och lugnande nordisk ljung. Den är framtagen för mogen hud och specialiserar sig på att reducera fina linjer och mörka ringar. När det kommer till en uppstramande och återfuktande effekt får den full pott. Den är också väldigt mild och har solskyddsfaktor 30. Men när det kommer till de mörka ringarna är det svårt att säga hur mycket den faktiskt gör.

Sérum végétal wrinkles and firmness, Yves Rocher 

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ögonserum innehållande ”Life plant” en ekologisk växt som Yves Rocher odlar på sina egna fält i Frankrike. Passar dig som vill motverka fina linjer och samtidigt få en ny, fräsch lyster. Den har en lätt och genomskinlig formula som absorberas snabbt vilket gör att den funkar att använda under makeup utan problem. Tuben har små metallkulor (eller är det plast?) som masserar och svalkar huden – en toppenlösning, som inte bara är svalt behaglig utan också gör att man slipper kladda med bakteriefingrar runt ögonen. Ett super budgetalternativ!

Eye cream, Lernberger Stafsing  

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Lernberger Stafsing är mest kända för sina hårprodukter, men nu har de också slagit sig in på hudvårdsmarknaden. En kombination av probiotika, grönt te, granatäpple och koffein som ska vara såväl uppstramande som snabbverkande mot fina linjer och rynkor. Både lukten och konsistensen påminner om vaniljkräm, men går snabbt in i huden. När det kommer till att återfukta och därmed fylla ut de första ålderstecknen direkt efter applicering får den här krämen mycket väl godkänt. Någon mer långvarig effekt är dock svår att se. Förpackad i en smidig pumpflaska är den här krämen en trevlig quick fix, men inget för den som vill ha verkliga resultat.

LÄS OCKSÅ: Glöm mörka ringar! 11 concealers som suddar ut tröttheten

Valo nordic hydra bright eyes all-in-one vitamin C eye treatment, Lumene

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

En härligt len och ganska fet ögonkräm med uppljusande C-vitamin, som direkt ger en ljusare nyans under ögonen. Det är en dryg kräm som man behöver bara ta en lite droppe för att täcka både under och lite runt ögat, men man får vara försiktig när man använder pumpfunktionen – det är lätt hänt att den portionerar ut för mycket. Krämen har en lystergivande effekt som direkt ljusar upp mörka partier. Efter ett par veckors användning känns huden runt ögonen uppstramad och blicken piggare.

24k Eye elixir, Pixi

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett roll on-serum som svalkar och dämpar svullnad runt ögonen. Det är enkelt att applicera och eftersom det rör sig om ett serum är konsistensen tunn och går snabbt in i huden. Krämen innehåller kollagen, peptider och hallonextrakt som ska stärka den tunna huden under ögat och reducera fina linjer. Den masserande effekten från applikatorn sätter i gång blodcirkulationen som i sin tur ger en piggare blick. Det är ett härligt serum, men har man bekymmer med riktigt mörka ringar ska man välja en annan produkt.

Stress positive eye lift, Dermalogica 

Annons: Hitta bästa priset på den här ögonkrämen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Att komma till rätta med mörka ringar under ögonen är svårt, men inte en match för den här hybriden mellan ögonmask och -kräm. Tuben kommer med en kylande metallapplikator och en tubklämma för att säkerställa att man verkligen kramar ut varenda droppe. Något som man kommer att vilja – och inte bara på grund av priset. Krämen masseras in runt hela ögonpartiet. Medan indigofröextrakt ljusar upp de lila halvmånarna, hjälper fermenterad jäst och hyaluronsyra till att strama upp och lyfta. Efter två veckors användning säger en av testarna, som är runt 60, att hon fått ett en liten ögonlyftseffekt utan att lägga sig under kniven. En given testvinnare!

LÄS OCKSÅ: Makeupartistens bästa knep: Så täcker du mörkar ringar bäst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!