En bra ansiktskräm kan lugna en blossande, irriterad hud.
En bra ansiktskräm kan lugna en blossande, irriterad hud. Foto: Shutterstock

Bäst-i-test: Krämerna som lugnar känslig hy

Blossande kinder liksom prickar och utslag runt ögonen, munnen eller över hela ansiktet är ett vanligt problem. Lösningen är att investera i rätt slags hudvård – krämer med läkande och helande ingredienser.    

Stress och kost är två orsaker till att många drabbas av lågintensiva inflammationer som visar sig som hudsjukdomar som vuxenakne, blossande rosacea och periorial dermatit – rodnad och utslag runt ögon och/eller mun och näsvingar. Att navigera rätt i djungeln av hudkrämer som dämpar och stärker en hy som drabbas av olika problem kräver att man är hyfsat insatt i ingredienser och olika kemiska termer så att man väljer rätt. 

Retinol, A-vitamin: En populär cellförnyande ingrediens som fungerar positivt på problem som akne och/eller solskador som pigmentering och rynkor. 

Niacinamide: Dämpar rodnad och pigmentering samtidigt som cellförnyelsen stimuleras och hudbarriären stärks.

Probiotika: Stimulerar hudens bakterieflora och hjälper huden att hålla en bra fuktbalans och det naturliga Ph-värdet.

Salicylsyra: Städar hudytan fri från gamla hudceller och löser upp smuts och talg i porerna.

Lakritsrot: Verkar som en antioxidant med ett pigmentutjämnande och lugnande resultat. 

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling 

Sulfactil, Elixir

ANNONS: Billigaste priset på denna kräm – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

En stressig höst har gett mig perioral dermatit, en sjukdom som ger rodnader och utslag i ansiktet. Antibiotika är inget jag vill äta i onödan och störa balansen i tarmen och kroppen, så den här tjocka gula och svaveldoftande krämen var helt fantastisk. Efter cirka sex veckor var utslagen borta, även när jag slutade med krämen – trodde inte att den skulle ge ett så bra resultat! 

LÄS OCKSÅ: 9 misstag som ger dig fler finnar

Pure clarifying moist, Akademikliniken

ANNONS: Billigaste priset på denna kräm – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Jag har så kallad vuxenacne och den här nyheten som bland annat innehåller retinat, niacinamid och zink är en positiv överraskning. Jag har använt den morgon och kväll och kompletterat med fuktgivande krämer. Utslagen och inflammationerna har dämpats, tycker också att huden har en jämnare ton och lyster.

Sooth cream, Tebiskin

ANNONS: Billigaste priset på denna kräm – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Trots att min hy är lite sårig och narig svider det inte när jag smörjer in mig med den här dagkrämen. Konsistensen är åt det lättare hållet, jag brukar föredra fylligare krämer, fast den funkar bra och dämpar mina blossande kinder och huden känns mer återfuktad. Innehåller lugnade havre och extrakt från mjölktistel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande