Bakuchiol – den ”nya” hudvården för jämnare hud

Bakuchiol utvinns ur Psoralea corylifolia och används som en utjämnande ingrediens i hudvård.

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Bakuchiol utvinns ur Psoralea corylifolia och används som en utjämnande ingrediens i hudvård.

Bakuchiol heter den senaste trendiga hudvårdsingrediensen.

Utvunnen ur växtriket och lovprisad för att den har liknande egenskaper som retinol.

Här är allt du behöver veta. 

Andra har också läst

De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för kemiska peelingar och hudvård med aktiva ingredienser. Förutom fruktsyror som skalar bort döda hudceller är retinol (A-vitamin) väldigt populärt. Inte så konstigt när det är en av de mest välstuderade hudvårdsingredienserna och till och med går att få på recept. Retinol jämnar ut huden, och har en förmåga att tränga ner i hudlagren, där den stimulerar elastin och kollagen, så att huden håller sin spänst.

Men nu har en annan konkurrent bubblat upp. Bakuchiol heter den senaste trendiga ingrediensen.

Vad är bakuchiol?

Att säga att det är en ny ingrediens är missvisande, då bakuchiol länge använts inom både kinesisk och ayurvedisk läkekonst. Det utvinns naturligt ur Psoralea corylifolia, en buske som växer i Östasien. Ur växtens frön utvinns en olja som kallas för bakuchiol.

Trots att de inte har liknande sammansättning kallas bakuchiol också för bio-retinol, på grund av de liknande resultaten. 2014 publicerades en studie som visar att bakuchiol, liksom retinol stimulerar kollagenproduktionen, reducerar fina linjer och rynkor samt hade positiv effekt på hyperpigmentering efter exempelvis akneärr. 

Vem passar bakuchiol för?

Även om retinol är en hudvårdshjälte är den inte känd för att vara skonsam mot huden. Man kan fasa in produkter med A-vitamin försiktigt, men det är vanligt att huden blir irriterad, torr och börjar flaga. Huden blir också känsligare för solljus, därför ska retinol bara användas på kvällen och det är extra viktigt med solskydd.

Bakuchiol däremot är mildare mot huden och går att använda både morgon och kväll. Det gör att den lämpar sig bra för personer med känslig och torr hy. 

Men för att verkligen maximera effekten av bakuchiol behöver man kombinera med AHA-syror och peptider. Många produkter innehåller dessutom både retinol och bakuchiol.

LÄS OCKSÅ: Hudforskaren om nio hajpade ingredienser – de här är de du ska satsa på

Produkter med bakuchiol i

Annons: Köp Glow cycle retin-alt serum & Goodnight glow retin-alt sleeping crème från Ole Henriksen här (extern länk)

Annons: Köp Bio retinoiud anti-agering cream från REN här (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här