Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Är alkohol i hudvård bra eller dåligt?Är alkohol i hudvård bra eller dåligt?Är alkohol i hudvård bra eller dåligt?
Är alkohol i hudvård bra eller dåligt? Foto: Shutterstock

Är hudvårdsprodukter med alkohol i dåligt för huden?

Det torkar ut, får ansiktet och svida och irriterar huden.

Som ingrediens i hudvårdsprodukter har alkohol ett riktigt dåligt rykte.

Men är det alltid så dåligt?

När det kommer till hudvårdsprodukter är det som att någon ingrediens alltid måste axla rollen som superskurk. Tidigare har parabener och silikoner pekats ut som dåliga, men nu är det snarare alkohol som utmålas som dåligt för huden – den torkar ut, svider och irriterar. 

Men är det egentligen så enkelt? Läs det här innan du går igenom badrumsskåpet och slänger produkterna med alkohol i innehållsförteckningen. 

Varför innehåller skönhetsprodukter alkohol?

Att tvätta ansiktet med vodka känns kanske inte så lockande, men det är inte den typen av alkohol du hittar i hudvård. Alkohol är ett samlingsnamn för molekylkedjor där hydroxylgrupper är bundna till kolatomer. 

I INCI, innehållsförteckningen, på hudvårdsprodukter är det vanligt att stöta på etanol och metanol under följande namn: alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol denat, isopropyl alcohol, SD alcohol och benzyl alcohol.  

De tillsätts i produkter för att konservera dem och förhindra bakterietillväxt, men kan också boosta effekten och förbättra känslan av produkten på huden. De här alkoholerna har en låg molekylvikt, vilket kan få produkten att kännas lättare på huden och gör att den absorberas fortare – det bildas ingen kladdig hinna som vägrar sjunka in i huden. Alkoholerna har också en sammandragande effekt som kan göra att porerna ser mindre ut. 

Till sajten Self säger dermatologen John Zampella att de här alkoholerna också kan hjälpa andra ingredienser, som C-vitamin och retinol, att tränga ner i huden. 

LÄS OCKSÅ: Test: Nattkrämer och masker som förvandlar huden när du sover

Det finns också fettalkoholer som cetyl-, cetearyl- och stearylalkohol. De här alkoholerna har en hög molekylvikt och fungerar helt annorlunda. I hudvård kan de användas som emulgeringsmedel, så att olja och vatten kan bindas, som förtjockningsmedel eller som mjukgörare. Tvärtemot vad man skulle kunna tro tillför de här alkoholerna fukt i stället för att torka ut.

Med andra ord tillsätts inte alkohol i hudvård på djävulskap – de fyller en funktion.

Alkohol kan torka ut ansiktet och ge upphov till finnar

Även om alkohol i hudvård har sina fördelar ska man inte sticka under stol med att det kan bli lite för mycket av det goda. Den första gruppen alkohol fungerar som lösningsmedel, och löser också upp hudens egna fetter, vilket kan göra den irriterad och känslig. När alkoholen avdunstar från ansiktet kan de också ta med sig en del av hudens egen fukt, vilket gör att man blir torr och stram.

Och även om det är härligt att kunna ge aktiva hudvårdsingredienser bättre chans att tränga ner i huden kan alkoholens bärande egenskaper också göra att typiska hudirritanter som parfym och essentiella oljor penetrerar huden.

När det kommer till fettalkoholerna har de också sina baksidor. De flesta av dem utvinns ur växtriket, som kokosolja. Precis som med många oljor har de en tendens att klogga igen porer, irritera huden eller orsaka allergier.

Vad ska man tänka på?

Så, det går inte att säga att alkohol i hudvård rakt av är dåligt. De spelar roll för hur produkten känns och beter sig på huden, men precis som med många andra ingredienser passar det inte alla. 

Om man har fet hy kan alcohol denat eller andra alkoholer med lågviktsmolekyler göra att huden inte upplev som lika oljig.

Om man har en torr hudtyp och inte har problem med akne kan fettalkoholer vara något man vill ha i sina produkter, eftersom de ger en rikare formula.

Vet man däremot att man har en känslig och reaktiv hy, lätt får finnar eller har eksem kan det vara bra att undvika båda typerna av alkohol, eller välja produkter där alkoholen förekommer väldigt långt ner i innehållsförteckningen.

LÄS OCKSÅ: Makeupartistens guide till snabb vardagssminkning – bli redo på ett kick!