Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Perioral dermatit är en hudsjukdom som är koncentrerad runt munnen.Perioral dermatit är en hudsjukdom som är koncentrerad runt munnen.Perioral dermatit är en hudsjukdom som är koncentrerad runt munnen.
För att inflammationen ska läka snabbare är det viktigt att vara försiktig med vilket smink och hudvårdsprodukter du använder.För att inflammationen ska läka snabbare är det viktigt att vara försiktig med vilket smink och hudvårdsprodukter du använder.För att inflammationen ska läka snabbare är det viktigt att vara försiktig med vilket smink och hudvårdsprodukter du använder.
1 AV 2
Perioral dermatit är en hudsjukdom som är koncentrerad runt munnen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
För att inflammationen ska läka snabbare är det viktigt att vara försiktig med vilket smink och hudvårdsprodukter du använder.
Foto: Shutterstock

Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som drabbar unga, vuxna kvinnor.

Röda utslag som ser ut som finnar samlar sig i kluster runt munnen och lätt kan misstas för rosacea eller eksem.

Vi har listat symtomen och behandlingen som hjälper.

Röda knottror och svidande varblåsor som samlats runt munnen som sprider sig ner på hakan och upp på kinderna. Är det en allergisk reaktion med nässelutslag? Eller finnar?  

Är symtomen bekanta? Då kan du ha drabbats av flygvärdinnesjukan, eller perioral dermatit, som är det riktiga namnet.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta 

Symtom vid perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som är koncentrerad runt munnen. Ofta börjar det som en rodnad som successivt blir värre. Därefter kommer utslagen: Röda upphöjningarna och varblåsorna i porerna som påminner om akne. Att huden fjällar och svider är också vanligt. Oftast är området närmast munnen fritt från rodnad.

Många förväxlar det också med inflammationssjukdomen rosacea, eller vuxenakne som det också kallas, men perioral dermatit är inte lika kronisk. 

Ibland kan hudsjukdomen vara centrerad till området runt näsan eller ögonen, då kallas den periorificiell dermatit.

LÄS OCKSÅ: Rosacea: Symtom och behandling av vuxenakne

Vem får perioral dermatit?

Perioral dermatit är vanligast hos kvinnor i 20-, 30-årsåldern. Det kan uppstå av sig själv eller som en reaktion på att man använt mycket smink, starka rengöringsprodukter och krämer, peelat huden för mycket eller smörjt sig med stark kortisonkräm. 

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad 

Tips och behandling

Inflammationen läker av sig själv, men det kan ta allt från några veckor och upp till flera år. 

Läkare kan skriva ut Tetracyklinkapslar, en antibiotika som bland annat används för att behandla akne. För vissa hjälper rosaceabehandling, men enligt Netdoktor kan detta lika gärna irritera huden ännu mer. 

LÄS OCKSÅ: Akne? 9 misstag som ger dig fler finnar

En förutsättning för att inflammationen ska kunna läka snabbare är att vara försiktig med vad man använder för smink och hudvårdsprodukter. Undvik starkt parfymerade produkter, peeling, feta krämer och olja.

Välj hellre produkter som är anpassade för känslig hy och allergiker.

När perioral dermatit väl läkt ut kan den komma tillbaka inom ett par år, men därefter är det ovanligt få tillbaka åkomman.