Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När man tar bort smink funt ögonpartiet ska man börja i inre ögonvrån och svepa utåt, menar experten.När man tar bort smink funt ögonpartiet ska man börja i inre ögonvrån och svepa utåt, menar experten.När man tar bort smink funt ögonpartiet ska man börja i inre ögonvrån och svepa utåt, menar experten.
Var försiktig med hur ofta och i vilken temperatur du tvättar ansiktet.Var försiktig med hur ofta och i vilken temperatur du tvättar ansiktet.Var försiktig med hur ofta och i vilken temperatur du tvättar ansiktet.
1 AV 2
När man tar bort smink funt ögonpartiet ska man börja i inre ögonvrån och svepa utåt, menar experten.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Var försiktig med hur ofta och i vilken temperatur du tvättar ansiktet.
Foto: Shutterstock

8 vanliga misstag när du tvättar bort sminket

Har du koll på hur du tvättar bort sminket? 

Det kan tyckas enkelt att rengöra ansiktet, men om man inte gör på rätt sätt kan huden ta skada.

– Man kan få akneutslag som pormaskar och finnar om man slarvar med rengöringen, säger hudterapeuten Annica Joensuu.

Medan somliga praktiserar avancerade hudvårdsritualer i flera steg om kvällarna, är det många som mest ser ansiktsrengöringen som ett nödvändigt ont. Det behöver inte vara svårt att tvätta bort sminket, men vill man ha fin och frisk hud är det viktigt att man gör rätt. Här är några vanliga misstag som kan orsaka allt från torr hy till inflammationer och rynkor.

1. Du tvättar inte bort sminket förrän dagen efter

En del finner viss tillfredsställelse i att sminka sig, men när skymningen kommer och det är dags att göra kväll är motivationen inte längre på topp. Det finns viktigare och roligare saker att göra innan läggdags och sminkresterna som inte gnuggats bort mot kuddvaret kan man väl lika gärna tvätta bort nästa morgon?

– Det här är inte alls bra. Ansiktet utsätts för smuts från luften och om man dessutom har makeup på sig så är det klart att man måste göra rent huden på kvällen, säger Annica Joensuu, VD för Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

Hon rekommenderar att man tvättar ansiktet en gång dagligen. Det som händer om man ligger på latsidan gällande sminkrengöringen är makeupen och smutsen täpper till huden.

– Man kan få akneutslag som pormaskar och finnar om man slarvar med rengöringen.

2. Du smörjer inte in ansiktet efteråt

Ett nytvättat ansikte känns fräscht, men känslan varar inte så länge om man inte återställer fuktbalansen igen. Vatten är uttorkande och när man löser upp sminkrester och smuts följer även fukten med. Så här säger Annica Joensuu:

– Man behöver smörja sig för att bevara fukten och fettet. Det är viktigt och förhindrar att huden blir torr och åldras i förtid. 

Det finns många sorters ansiktskrämer på marknaden och priset kan variera kraftigt. Ansiktskrämen behöver inte vara någon dyr historia, så länge den är återfuktande och återfettande.

– Främst ska man leta efter en kräm som är återfuktande och återfettande, som skyddar. Hudvård är mycket känsla och smak, mitt bästa tips är att gå till en hudterapeut och få hjälp att hitta en kräm som passar ens hud. 

3. Du gnuggar och skrubbar för hårt

Att gnugga väldigt hårt, oavsett om det är med bomullsrondeller, sminkborttagningsservetter eller när du torkar ansiktet med en handduk, kan skada hudbarriären. Små, knappt synliga sår kan bildas i huden och orsaka inflammation och irritation. På lång sikt kan oömt gnugg resultera i rynkor.

Annica Joensuu är hudterapeut och jobbar sedan flera år på Sveriges hudterapeuters riksorganisation, en sammanslutning som auktoriserar hudterapeuter och verkar för att branschen ska hålla en professionell standard.Annica Joensuu är hudterapeut och jobbar sedan flera år på Sveriges hudterapeuters riksorganisation, en sammanslutning som auktoriserar hudterapeuter och verkar för att branschen ska hålla en professionell standard.Annica Joensuu är hudterapeut och jobbar sedan flera år på Sveriges hudterapeuters riksorganisation, en sammanslutning som auktoriserar hudterapeuter och verkar för att branschen ska hålla en professionell standard.
Annica Joensuu är hudterapeut och jobbar sedan flera år på Sveriges hudterapeuters riksorganisation, en sammanslutning som auktoriserar hudterapeuter och verkar för att branschen ska hålla en professionell standard. Foto: SHR

– Man ska vara försiktig, inte slita och dra och aldrig gnugga. Det skadar hudens skyddsbarriär och kan också göra att huden blir slappare. eftersom man drar sönder de elastiska trådarna över tid, säger Annica Joensuu och följer upp med ett tips:

– Det man ska göra är att försiktigt badda och svepa. Runt ögonen ska man jobba inifrån och ut och inte fram och tillbaka. Lymfan går utåt mot öronen, och om man gnuggar inåt kan man bli svullen.

4. Du tvättar ansiktet flera gånger på raken

Det ska räcka att tvätta ansiktet en gång, menar Joensuu. Är ansiktet inte rent efter en omgång rengöring och ansiktsvatten är det något fel.

– Jag tycker att det räcker med en gång, om man inte använder väldigt mycket foundation. Om man inte får bort produkten kanske man inte har en bra produkt och behöver hitta en som löser bättre.

5. Du har fel temperatur på vattnet 

Förutom att man inte ska tvätta ansiktet för ofta, ska man även vara noga med vilket håll man vrider kranen. Varmt vatten kan nämligen orsaka yttorrhet.

– Vatten är den farligaste kemikalien som finns för huden, ju varmare det är desto mer lakar det ut huden naturliga fuktighetsämnen.

Annica Joensuu rekommenderar ljummet vatten så att man inte frestar på huden för mycket.  

6. Du överbehandlar med aktiva ingredienser (kanske utan att veta om det)

Något som slagit stort de senaste åren är hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser, som syror och A-vitamin. Men det kan bli för mycket av det goda, menar Joensuu:

– Generellt sett kan man säga att skönhetsintresserade använder och blandar alldeles för mycket aktiva ingredienser. Vill man hålla på med aktiva ingredienser bör man gå till en hudterapeut.

Aktiva ingredienser kan hjälpa till att reducera rynkor, ojämnheter och pigmentfläckar. Det är lätt att bli fartblind och plötsligt står man kanske där med aktiva ingredienser i allt från ögonkräm till ansiktssrengöring, men om man inte är varsam kan huden ta skada. 

– Man ska inte blanda för mycket själv. Det kan vara smart att hålla sig till en serie så att man vet att produkterna är gjorda för att funka ihop. 

7. Du sköljer inte av ansiktet ordentligt

När man har masserat in sin rengöring och smuts och sminkrester är upplösta är det största jobbet gjort. Ett misstag som många gör är att man blaskar av ansiktet lite snabbt och tänker att det är klart.

– Man måste tvätta bort rengöringen. Det finns jättebra mjuka mikrofiberhanddukar som man kan blöta och torka bort resterna med. De är väldigt bra. Ansiktsvatten är väldigt bra att ha efter man har rengjort. Det får med sig resterna och återställer pH-värdet på samma gång.

8. Du använder vanlig ansiktsrengöring till ögonen

Mascara som sitter som berget, eyeliner som bara smetas ut men inte riktigt försvinner och ögonskugga som hamnar i ögonvrån. Ögonpartiet är känsligt och det kan vara svårt att få bort sminket därifrån (särskilt när man inte får gnugga!) men det är superviktigt att få bort produktrester från fransar och ögonvrår.

Slarvar man kan man få en build-up av gammalt smink och smuts, och gnuggar man för hårt kan man få ont.

Det finns ansiktsrengöring som är till för hela ansiktet, men en ögonmakeupremover gör jobbet lättare.

– Ögonmakeupremover är starkare än vanlig ansiktsrengöring, just för att det ska vara effektivt mot mascara, säger Annica Joensuu.

Man kan lägga en indränkt bomullspad på ögonlocket en liten stund och använda en bomullstops för att komma åt i ögonvrån.