Foto: Shutterstock

7 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

Tvätta och rengöra ansiktet bör du göra.

Men inte för ofta – och inte på fel sätt.

Här listar vi några vanliga misstag som gör huden mindre fin.

Tvätta ansiktet, hur svårt kan det vara? Vatten och någon form av produkt, några minuter per dygn. Men förvånansvärt många slarvar med rengöringen: vissa sover till och med med smink! Och DET är inte bra för huden.

Nej, för att hyn ska förbli mjuk, spänstig och problemfri krävs ändå en viss omsorg. Och den behöver nödvändigtvis inte kosta multum. Lär dig hur du bäst tar hand om ditt ansikte – och framför allt vad du bör undvika. Med inspiration av Women's health listar vi sju vanliga rengöringsmissar.

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

1. Du tvättar ansiktet för ofta

Två gånger per dag räcker gott: tvätta ansiktet när du klivit upp på morgonen, samt innan du går och lägger dig på kvällen. Oftare än så kommer att göra hyn irriterad, med ökad oljeproduktion till följd. Om du inte burit smink, haft på dig solskyddsfaktor eller svettats mycket under dagen kan du dessutom skippa rengöringsgelen och bara skölja med ljummet vatten. Ansiktet behöver vila från skönhetsprodukter emellanåt.

2. Din rengöring är för svag eller stark

En bra ansiktsrengöring ska kunna avlägsna smink och smuts helt och hållet, utan att samtidigt slipa bort hudens naturliga oljor och celler. Alltså bör du försöka hitta en produkt som inte är för svag, så att du måste upprepa proceduren eller skrubba hårt – och inte för stark, så att din hy blir irriterad, rödflammig eller stram efter behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Torra händer – här är allt du behöver veta

3. Du använder produkter som kan irritera

Hyn i ansiktet är känslig och även om du inte råkat ut för någon allergisk reaktion ÄN så kan det vara bra att undvika ingredienser som KAN irritera. Parfymering, färgämnen och konserveringsmedel som parabener är oftast bovarna när folk får allvarliga utbrott. Så gör det till en vana att se över innehållsförteckningen.

Annons: Hitta bästa priset på populära ansiktstrengöringar just nu – se Prisjakt (extern länk)

4. Du lägger ner för mycket pengar

Helt ärligt: dyra skönhetsprodukter med massvis av aktiva ingredienser är inte alltid bäst. Och ju fler ämnen man utsätter huden för, desto större är risken för allergiska reaktioner. Satsa på "enkel" rengöring med få, naturliga, ingredienser och spara hellre de stora pengarna till återfuktare och serum, som sitter kvar i ansiktet betydligt längre.

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

5. Du sköljer för slarvigt

Vi vet, man har bråttom på morgonen och vill bara få badrumsrutinerna överstökade. Inte så noga om lite smuts eller rengöringsmousse fastnar vid tinningen eller käklinjen väl? Joho! För "restavfall" i veck och på övriga ställen kan göra att porerna täpps igen och att huden torkar ut. Så skölj ansiktet ordentligt, det tar max några sekunder extra.

6. Du har för varmt eller för kallt vatten

Du har hört det där om att hett vatten öppnar porerna och att kallt vatten stänger dem? Hmm, det är lite av en myt påpekar tidningen Women's health: porer har inte muskler att utföra den handlingen. Varmvatten är visserligen skönt, men det påverkar ansiktets naturliga oljeproduktion med konsekvensen att huden blir torr. Ljummet vatten lämpar sig bäst för skonsam men effektiv rengöring.

7. Du gnuggar med handduken

Gnugga inte med handduken när du torkar dig, utan "klappa" istället bort fukten. Hårda tag kan kännas tillfredsställande, eftersom man upplever att man får bort den sista smutsen, men gnidandet sliter på hyn och försämrar dess elasticitet. Och använd inte vilken handduk som helst: den bör vara mjuk och bytas ofta. Ju renare virke, desto mindre risk för bakterier.

LÄS OCKSÅ: Arganolja – miraklet för din hud och ditt hår

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!