Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bränt dig i solen? Då kanske dessa tips kan hjälpa dig med lindring.Bränt dig i solen? Då kanske dessa tips kan hjälpa dig med lindring.Bränt dig i solen? Då kanske dessa tips kan hjälpa dig med lindring.
Om du bränt dig i ansiktet kan det vara klokt att låta ansiktet vila från ansiktskrämer som är parfymerade, eller smink för att låta huden vila.Om du bränt dig i ansiktet kan det vara klokt att låta ansiktet vila från ansiktskrämer som är parfymerade, eller smink för att låta huden vila.Om du bränt dig i ansiktet kan det vara klokt att låta ansiktet vila från ansiktskrämer som är parfymerade, eller smink för att låta huden vila.
1 AV 3
Ta hand om din hud – 7 saker du bör undvika
2 AV 3
Bränt dig i solen? Då kanske dessa tips kan hjälpa dig med lindring.
Foto: Shutterstock.
3 AV 3
Om du bränt dig i ansiktet kan det vara klokt att låta ansiktet vila från ansiktskrämer som är parfymerade, eller smink för att låta huden vila.
Foto: Shutterstock.

7 saker du ska göra om du bränt dig i solen

Underskattade du solens styrka och vaknade upp med en röd bringa eller en sönderbränd näsa?

Här är sju sätt att lindra besvären om du bränt dig i solen. 

Glömde du bort att smörja in dig ordentligt i solen eller struntade du helt enkelt i det? Då kan en svidande bränna komma som ett resultat av solningen. Huden blir varm, röd och den svider. Om du bränt dig mycket kan det också bildas blåsor på huden.

Även om du inte kan göra solningen ogjord, så finns det saker du kan göra som lindrar hur ont du får av brännan. 

LÄS OCKSÅ: Bli brun snabbt – utan att bränna dig 

Här är 7 saker du ska göra om du bränt dig illa i solen:

1. Lämna solen och sök skugga

Om du känner att du har bränt dig, eller tycker att du börjar få en röd nyans, så gör du bäst i att söka skugga. Om du inte har möjlighet att fly undan solen så är det bra om du kan applicera mer solkräm på området som börjar bli bränt, och då gärna en solskyddsfaktor med hög SPF. Lägg gärna något klädesplagg över området som blivit bränt, och undvik att utsätta det för mer sol, skriver Cosmopolitan. 

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem 

2. Skölj av dig med kallt vatten

När du bränt dig i solen så kan huden också svullna lite grann, och en kall dusch gör att området kyls ner och minskar svullnaden. Efter duschen kan du också använda is och applicera på området med jämna mellanrum. 

3. Smörj in med lotion

Huden som har fått en solskada är också skadad, och när du smörjer in dig på området hjälper du huden att reparera sig och lotion känns också skönt och svalkande. 

Aloe vera är bra om du bränt dig, då det sedan länge är känd för att vara läkande och återfuktande för huden. 

Annons: Hitta bästa priset på olika aloe vera-gel just nu – se Prisjakt (extern länk)

4. Tänk på vad du använder för ansiktsprodukter

Om du bränt dig i ansiktet så kan det vara en bra idé att skippa sminket, och olika serum eller ansiktskrämer kan irritera den solbrända huden. 

5. Ha på dig bekväma kläder som inte sitter tajt  

Det värsta som finns om du bränt ryggen eller bröstet är att sätta på sig ett tajt linne eller en behå som irriterar det solbrända området. Tänk på att ha på dig lösa kläder som inte sitter åt och sköna material som är snälla mot huden. 

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra 

6. Ta värktabletter om du har ont

Om du har värk eller fått lite frossa efter för mycket sol kan du ta smärtstillande värktabletter för att lindra besvären, skriver 1177 Vårdguiden. 

7. Smörj in dig ordentligt nästa gång - undvik att bli bränd 

Hälsoliv har tidigare skrivit om hur du applicerar solkräm på bästa sätt: 

Smörj dig innan

Börja med att smörja in dig med ett lager solkräm redan innan du är ute i solen, minst 20 min innan, så att det hinner sjunka in ordentligt.

Snåla inte med krämen

Om du smörjer in dig med en för liten dos kräm, vilket många gör, blir solskyddet lägre än den angivna SPF:n. Solkrämen ska vara täckande över hela kroppen. Efter bad eller efter några timmars lek i solen behöver det bättras på med ytterligare kräm. Glöm inte öron, nacke, läppar och händer och fötter.

Kläder som skydd

Täta tyger skyddar mot solen, men en tunnare T-shirt ger endast solskyddsfaktor 7 som skydd. Håll upp plagget mot solen för att se tätheten på plagget. Glöm inte att smörja in de delar som inte täcks av kläder.

Annons: Hitta bästa priset på populära solskydd just nu – se Prisjakt (extern länk)