På vintern behöver huden både fukt och fett.
På vintern behöver huden både fukt och fett. Foto: Shutterstock

5 vårdande ansiktskrämer för vintern

En bra vinterkräm kan göra under för ansiktet.

Hälsoliv har testat fem grymma ansiktskrämer som får huden att kännas återfuktad och mjuk på nolltid.

Cornelia Thomasson

Har de kyliga vintervindarna och torra luften fått huden att strama som en flera storlekar för liten ylletröja? Då är det på tiden att du uppdaterar din hudvårdsrutin. Huden har nämligen olika behov beroende på vilken årstid det är och i dessa kalla tider behövs både fett och fukt.

Nourishing cream with niacinamide, Verso

Annons: Hitta bästa priset på denna ansiktskräm just nu - se prisjakt (extern länk)

Vintern kan vara extra tuff för den som har problem med akne. Även om huden skriker  fett, upplever en del att rika krämer med fett och olja täpper till porerna och gör aknen värre. Men inte med den här krämen från lyxiga Verso. Du får fukt och fett utan att finnarna ploppar upp. Mycket tack vare den magiska ingrediensen niacinamid. Aktiv vitamin B3, som det också kallas, har antiinflammatoriska egenskaper som kan användas för att lindra akne. Dessutom kan niacinamid få huden att upplevas som jämnare och mer elastisk. Ett säkert kort i kalla tider, då den är utvecklad och producerad i Sverige. Stort plus för att den är oparfyrmerad, dock önskade testarna att den skulle gjort lite mer för att dämpa rödflammigheten.

Birch juice hydro cream, E nature

Annons: Hitta bästa priset på denna ansiktskräm just nu - se prisjakt (extern länk)

Den här veganska ansiktskrämen har en mild formulera som gör att den passar hela familjen. Kamomill lugnar huden och mjukar upp. Innehåller 65 procent björksav som tränger in i huden och boostar med fukt. Krämen är perfekt som dagskräm och ger en trevlig lyster, och den känns väldigt snäll mot huden. Ensam rår dock denna K-beautykräm inte riktigt på de torraste partierna. Men det är inget ett fuktserum och ett bra oljeserum inte kan fixa.

Harmonia nutri-recharging intense moisturizer, Lumene

Annons: Hitta bästa priset på denna ansiktskräm just nu - se prisjakt (extern länk)

”Jag vill ha den framme som en pièce de résistance i mitt tråkiga badrum”, uttryckte en av testarna när hon la vantarna på krämen. Och den är vacker i sin träburk i dimmiga färger. Gillar man när det nordiska genomsyrar hela upplevelsen är den här lilla burken från Lumene det man är på jakt efter - en fröjd för både ögon, näsa och kinder. Den har en spännande doft som för tankarna till hyvlat trä och naturen och sjunger snabbt in i huden. Men trots att huden säger schlurp på två röda är krämen rik nog att göra ett riktigt bra jobb med att hålla huden mjuk och återfuktad när Kung Bore hälsar på.

Skin smoothing cream, Dermalogica

Annons: Hitta bästa priset på denna ansiktskräm just nu - se prisjakt (extern länk)

Dermalogicas produkter ser inte alltid mycket ut för världen, men det finns en anledning till att det är många hudterapeuters favorit. I slutet av 2018 lanserade de sin nya Skin smoothing cream med så kallade Active hydramesh technology™ som ska återfukta huden långsiktigt, skydda mot yttre påfrestningar och balansera hudens mikroflora. Inte helt lätt att avgöra, men efter några veckors användning känns huden återfuktad och mindre irriterad. Stort plus för att konsistensen är lätt och snabbt går in i huden.

LÄS OCKSÅ: Sköna oljeserum som gör under för torr hy

Calm restoring moisturizer, Paula's choice

Annons: Hitta bästa priset på denna ansiktskräm just nu - se prisjakt (extern länk)

En ansiktskräm lämpad för känslig torr hud och rosacea. Konsistensen är rik med jojobaolja och havre, som tros ha viss antiinflammatorisk effekt på huden och således minskar rodnad och irritation. Perfekt som nattkräm, då den är väldigt matig och lägger sig som en skyddande hinna över huden. Kommer i en praktisk tub som är lätt att ta med sig.

Aktuellt just nu