Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Guide: Så väljer du rätt foundation för mogen hud

Har din hud hunnit fylla 40? Grattis! Låt oss fira genom att bjuda den på en jämnare hudton, vacker lyster och efterlängtad återfuktning. Men vilken foundation ska man välja? Hur undviker jag att den förstärker linjer och rynkor? Och hur appliceras den bäst? Vi ger alla svar.

Det var inte alltid bättre förr. Ett bra exempel på detta är foundation, som förr ofta kallades för underlagskräm och var tänkt att ge huden en jämn färgnyans - och inte så mycket mer. Nyansutbudet var smalt, hållbarheten minimal och effekten ofta torr och helt krackelerad före lunch. 

Tack och lov har utvecklingen gått framåt - också i foundationlabbet. Dagens moderna foundations är ljusår från sina tidigare versioner. I dag erbjuder skönhetsföretagen foundations som både är anpassade till hudtyp och går att skräddarsy vad gäller nyans och täckningsgrad. Dessutom är det mer regel än undantag att berika moderna underlagskrämer med fuktgivande och andra nyttiga ingredienser, vilket innebär att den sminkade huden inte bara ser bättre ut, den mår också bättre av ett lager lystergivande pigment. 

Foundationskola för mogen hud

Men med det stora utbudet av konsistenser och ingredienser är det lätt att kännas sig en smula matt. Var finns din perfekta foundation för just din hud? Här får du svaren! Varsågod, vi bjuder på foundationskola för oss med mogen hud: 

1. Måste jag använda foundation, jag fattar inte grejen? 

Svar: Självklart inte. Trivs du med din naturliga hudton är det bara att gratulera. Men för många av oss har vår mogna hud tappat mycket av den fyllighet och lyster som fanns förr, vilket resulterat i en tunnare hud med synligare blodkärl. Huden ser rödare och mer irriterad ut. Kanske har den också en mer ojämn nyans på grund av hyperpigmentering. Det är här som poängen med en foundation ligger, eftersom den kan ge huden vacker lyster och hjälpa till att jämna ut nyansen, vilket ger illusionen av en mer välmående hud. 

2. Hjälp, det finns så många olika foundations att välja bland! 

Svar: Ja, foundations kommer i många former och konsistenser. Du kan välja mellan flytande foundations, puder, mousse, mineral, stick (foundation i stickformat) och cushion (svamp som är fylld med flytande foundation). 

Tipset är att välja konsistens efter önskat resultat. Vill du ha en osynlig foundation? Välj en flytande. Är du ute efter mer täckning? Satsa på mousseeller puderfoundation. Vill du snabbt och enkelt kunna bättra på din foundation under dagen? Lägg pengarna på en cushion- eller stickfoundation. 

En bra regel är att ju tjockare konsistens din foundation har, desto mer täckande är den. Och stirra dig inte blind på enbart foundationhyllan, utan kika gärna på färgade dagkrämer, BB-krämer och CC-krämer. Skillnaderna produkterna emellan är ofta hårfina, ibland obefintliga. En BB-kräm eller färgad dagkräm kan ha en lika naturlig täckning som en tunnare foundation, medan CC-kräm ofta matchar en högt täckande foundation i täckningsgrad. 

3. Hur ska jag tänka när jag köper foundation? 

Svar: Fundera på vilken täckningsgrad du vill ha (se förra frågan) och vilken hudtyp du har. Är du torr, känslig, fet eller kombinerad? Är du torr är en foundation som både återfuktar och ger lyster ett bra val, medan en kombinerad hud ofta trivs bäst med tunnare konsistenser. Har du fet hy som lätt blir blank är en oljefri foundation bästa alternativet. Har du känslig hy är en mineralbaserad foundation ett bra förstahandsval, de är i regel lite snällare mot huden. Vill du hellre ha en foundation som inte är mineralbaserad, gör ett pricktest och vänta i ett dygn. 

4. Hur hittar jag min bästa nyans? 

Svar: Applicera några olika nyanser av din foundation på käkbenet. Kontrollera med en handspegel i riktigt dagsljus, det är först då du verkligen ser hur nyanserna ser ut och matchar din egen hudton. Den klick med foundation som smälter bäst in i din hudton är din bästa nyans. 

5. Jag kan inte hitta en färg som passar min hudton. Vad göra? 

Svar: Kika bland skönhetsmärken som valt att erbjuda många nyanser. Till exempel Fenty Beauty har 50 nyanser i sitt foundationsortiment, vilket gör nyansjakten lite lättare. Ett annat tips är att blanda din nyans på egen hand. Antingen genom att blanda olika nyanser av samma foundation, eller ljusa upp/ mörka ner din foundation med en så kallad nyansmixer. Vill du göra din foundation lite ljusare? Blanda i en klick av din vanliga dagkräm! 

Ett bra tips är att blanda i några droppar ansiktsolja i din foundation för att tillföra mer lyster, eller blanda i en klick av din vanliga dagkräm för att få en ljusare nyans. Foto: Shutterstock

6. Hur applicerar jag min foundation bäst?  

Svar: En foundation levererar alltid bättre på en hud som är återfuktad, så smörj först in huden med en återfuktande ansiktskräm som du låter torka in. Efter ansiktskrämen är ett hett tips att applicera en primer, som jämnar ut din hudstruktur och gör att den får en jämnare yta. Detta medför att din foundation fäster bättre och får ett mer hållbart resultat. När du sedan applicerat din foundation kan du förlänga dess livslängd ytterligare genom att applicera ett puder och/ eller en setting spray. 

7. Finns det någon speciell typ av foundation som passar en mogen hud bättre än andra? 

Svar: Undantag finns, men i regel brukar rådet för den mogna huden bli att inte använda foundations som har en hög täckningsgrad, eftersom de kan lägga sig i fina linjer. Samma sak gäller för foundations som har mattande egenskaper, de kan innehålla ingredienser (som till exempel talk) vilka glatt parkerar i rynkorna och får dem att synas mer. 

En mogen hud trivs i regel alltså bäst i foundations som ger en naturlig täckning, och snarare ger lyster än har en mattande effekt. 

8. Jag vill ha en foundation som ger mycket täckning. Är sådana helt fel för en mogen hud? 

Svar: Många experter tipsar gärna om tunnare foundations för en mogen hud, eftersom underlagskrämer som ger mycket täckning ofta framhäver fina linjer. Men självklart behöver de inte vara helt fel för oss som hunnit fylla fyrtio. Knepet är att satsa på foundations som både har ljusreflekterande egenskaper och innehåller återfuktande ingredienser. Då får din hud en jämn nyans med en hälsosam glöd. 

9. Måste jag investera i sminkpenslar eller fungerar mina fingrar lika bra? 

Svar: Det beror på vilket resultat du är ute efter. Vill du ha en tunnare täckning brukar en makeupsvamp eller fingrarna fungera bra, värmen från fingrarna hjälper din foundation att smälta in i huden och ge ett skirt resultat. En syntetisk pensel ger i regel en högre täckningsgrad och är lättare att arbeta med lager på lager. Oavsett teknik är det viktigt att du verkligen arbetar in produkten i huden och noga motverkar skarpa kanter. Lägg hellre på för lite foundation och addera därefter mer produkt för att skräddarsy täckningsgraden. 

10. Min foundation lägger sig i mina fina linjer och får mig att se äldre ut. 

Svar: Smörj alltid in ansiktet med en återfuktande ansiktskräm innan du applicerar foundation, det motverkar att din hud blir torr och stram. Kanske är det också läge att byta? Välj en återfuktande variant med lite tunnare konsistens och en lystergivande effekt, den hjälper snarare till att kamouflera linjerna än att framhäva dem. 

11. Efter halva dagen känns det som om den försvunnit. Gör jag något fel? 

Svar: Investera i en primer, som både får din foundation att se bättre ut, och att behålla formen betydligt längre. Välj primer efter hudtyp eller önskad effekt (mattande, lystergivande etcetera) och applicera därefter din foundation. Känns det fortfarande som din foundation avdunstar är det nog dags att hitta en annan foundation. 

12. Ge mig världens bästa foundationtips, tack! 

Svar: Be om hjälp! Vid sminkhyllan eller i skönhetsbutiken kan du få professionell hjälp om du känner dig osäker på vilken konsistens eller nyans du ska välja. Be alltid om småprover som du kan prova själv hemma (och i dagsljus!) innan du öppnar plånboken.

LÄS MER Bästa sminkprodukterna för dig med torr hy

Så gör skönhetsredaktören:

”I sommar fyller jag äntligen 40, ett faktum som min hud börjat påminna mig om för länge sedan. Jag har bestämt mig för att acceptera och kanske till och med omfamna förändringarna i ansiktet, både vad gäller fasthet, struktur och fina linjer. Marianne Tromborg, kvinnan och makeupartisten bakom skönhetsmärket med samma namn, kallar rynkor för 'livslinjer'. Det är en tanke som jag verkligen gillar. Men med det sagt finns det ju alltid utrymme för att göra mina livslinjer bästa möjliga rättvisa i form av uppiggande ingredienser, återfuktande kompotter och lystergivande pigment. Jag brukar använda mig av lystergivande primer och en färgad dagkräm. Därefter punktapplicerar jag foundation där jag behöver den mest, det vill säga näsbenet, kinderna och hakan. Målet är att få en jämn hudnyans med fin glöd, inte att maskera min ålder.” 

LÄS OCKSÅ Experten: Så får din torra hy lyster och glow

Experternas bästa foundation-tips

Caroline Thunsted, Idun Minerals: 

– Undvik gärna foundations som innehåller talk. Det används ofta i smink för att absorbera olja men lägger sig tyvärr också i fina linjer och skapar en illusion av större rynkor. Talk täpper också till porerna och gör så att huden inte andas, vilket kan ge negativa reaktioner hos en känslig hy. 

Robin Werner, makeupartist, Scandinavian Cosmetics: 

– Fråga dig hur du vill att ditt slutresultat i basen ska se ut. En del kvinnor vill framför allt att det ska gå snabbt. Mitt förslag är att satsa på en foundation som har en mer utjämnande än täckande effekt och som ger lyster, fukt och fräsch ton, utan att framhäva fina linjer eller annan textur i huden. 

Åsa Östergren, makeupartist, skönhetsredaktör: 

– Jag upplever att foundation inte sitter lika bra på mer mogen hud. Dessutom framhävs torrhet och små linjer lätt om du applicerar för mycket. Därför jobbar jag gärna med flytande och lystergivande produkter. Först lägger jag ljusreflekterande primer, därefter flytande foundation med fluffig foundationpensel som fördelar produkten jämnt och lätt. Därefter fixerar jag med löst ofärgat puder runt ögon och näsa. För extra lyster och hållbarhet avslutar jag med fixerande och fuktgivande ansiktsspray. 

Birgitta Lagerholm, grundare och vd, Makeupskolan Färg Makeup: 

– Arbeta in din foundation med cirkulerande/masserande rörelser så att färgen även kommer in i eventuella porer. Ditt slutresultat blir så mycket jämnare av det. När det är gjort kan du klappa in foundation bara precis där du behöver mer täckning. 

”Blanda i några droppar ansiktsolja i din foundation för att tillföra mer lyster”

Jennifer Pacha Olund, makeupartist, Urban Decay: 

– Blanda i några droppar ansiktsolja i din foundation för att tillföra mer lyster. Ett annat alternativ är att använda en fuktmist, både innan och efter att du applicerat din foundation. 

Maria Eriksson, makeupartist, Giorgio Armani och YSL Beauty: 

– Din foundation behöver inte exakt matcha din egen hudton. Tvärtom kan detta medföra att din hud ser platt och livlös ut. Prova i stället att applicera en nyans som är något varmare i tonen, det kommer att ge din hud nytt liv. Investera också i en återfuktande setting spray som gör att din foundation ser fräsch ut hela dagen, samtidigt som den motverkar torrhet. 

Martin Jansson, makeupartist, Isadora: 

– Applicera först en glowing primer, som ger huden fräsch lyster, och därefter en fuktgivande foundation. Satsa gärna på en variant som ger en tunn eller mediumtäckning för att få ett så naturligt resultat som möjligt. Avsluta med en fuktgivande setting spray som gör att din foundation håller sig fin längre. 

LÄS MER Guide: Här är sminkborstarna du behöver 

Tips på 12 produkter som gör jobbet

1. Genom att blanda i en nyansmixer kan du skräddarsy nyansen på din flytande foundation, Nyx professional Pro foundation mixer white, 30 ml. 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

2. Mild och alkoholfri penselrengöring med vårdande ingredienser, It cosmetics It's your brush love cleanser, 100 ml. 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

3. Återanvändbar makeupsvamp för skräddarsydd applicering, Beautyblender Pop. 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

4. Flytande foundation som både är resistent mot svett och vatten. Finns i tio nyanser. Isadora Active all day wear make-up foundation, 35 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

5. Cushionfoundation som ger fukt och en semi-matt effekt. Finns i sex nyanser. YSL Encre de peau cushionfoundation, 14 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

6. Flytande och högt täckande foundation som tillför fukt och lyster. I 29 nyanser. Huda Beauty #Fauxfilter foundation, 35 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

7. Foundationsvamp som både kan applicera och skulptera, By Terry Pinceau mousse-sponge foundation brush. 

Annons: Köp denna produkt här (extern länk)

8. Flytande CC-kräm som ger medeltjock täckning och lyster. Finns i sex nyanser. Lumene CC color correcting cream spf 30, 30 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

9. Setting spray som får din makeup att sitta upp till 16 timmar och hjälper till att skydda mot oxidativa föroreningar. Urban Decay, All Nighter, Pollution Protection 118 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

10. Mineralfoundation som både döljer och motverkar orenheter. Finns i tio nyanser. Bareminerals Blemish rescue skin-clearing loose powder foundation, 8g. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

11. Flytande BB-kräm som jämnar ut hudtonen och tillför glöd. Finns i fyra nyanser. Clarins BB skin detox fluid foundation spf 25, 45 ml. 

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

12. Lätt täckande foundation som ger fukt och lätt lyster. Finns i sex nyanser. Max Factor Miracle second skin foundation spf 20, 30 ml.

Annons: Hitta bästa priset på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)