Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svullna ögon och påsar?Svullna ögon och påsar?Svullna ögon och påsar?
Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.
1 AV 2
Svullna ögon och påsar?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.
Foto: Ben Hider

Guide: Så får du pigga ögon efter 40

Tycker du att de mörka ringarna och svullna ögonlocken känns orättvisa och långt ifrån din bubblande personlighet?

Du är inte ensam.

Men det finns mycket att göra för att lyfta blicken. Möt våren med piggare och vaknare ögon.

Livet är orättvist. Precis när du lämnat småbarnsåren bakom dig och borde kunna sova längre börjar förklimakteriet och dess svajande hormoner att spöka, vilket kan ge nattstörande vallningar och ofrivilliga uppvaknanden.

Eller så får du sova precis så länge som du behöver, men de ovälkomna svullnaderna och mörka ringarna möter dig ändå när du kikar i badrumsspegeln på morgonen.

Varför känns och ser ögonområdet plötsligt så mycket tröttare ut efter att vi har fyllt 40 år?

– Hudens och den djupa vävnadens åldrande har nu skridit fram så pass mycket att följderna blir tydligt synliga. Övre ögonlocken kan bli hängiga och området nedanför ögonen kan uppvisa rynkor, slapp hud, insjunkenhet, mörka ringar, påsar eller en kombination av dessa, säger Christoph Martschin som är hudläkare på Akademikliniken.

Låter det dystert? Tack och lov finns mycket att göra för att öppna blicken.

Välkommen till vårens piggaste ögonguide!

LÄS OCKSÅ: Påsar under ögonen? Expertens bästa tips

8 sätt att vårda och dämpa svullna ögon

Foto: Shutterstock

Att vi blir äldre spelar in, liksom dålig nattsömn, men påsar under ögonen kan också uppstå av allergi, dåliga matvanor eller bero på genetiska faktorer. Sover du för mycket kan du också bli mer svullen kring ögonen. Vill du få ner svullnaden kan tunna och kalla skivor av gurka som får ligga på huden under en kvart göra underverk, liksom riktigt kalla skedar eller en så kallad jade- eller ansiktsroller.

Mörka ringar kan, precis som svullnader, bero på ålder, dålig sömn, ohälsosamma matvanor, allergier eller genetiska faktorer. Eftersom huden under ögat är väldigt tunn syns de blodådror som löper där extra mycket och då i form av mörka ringar. Sover du för lite kan blodådrorna dessutom utvidgas och bli större, vilket innebär att huden får en mörk nyans. Vill du motverka missfärgningarna kan du prova att lägga kalla och urkramade tepåsar (gärna svart) på ögonlocken. Men med en riktigt grym concealer kommer du också långt! 

Nedan hittar du ett antal huskurer, vanor och produkter som kan lindra svullnad. 

LÄS OCKSÅ: Stort test: Krämer mot påsar under ögonen

1. Potatis, gurka eller te

Tunna skivor av rå potatis, gurka eller urkramade tepåsar (särskilt om de är kalla) kan göra stor skillnad på svullna ögonlock. Doppa tepåsarna i kallt vatten och lägg dem i frysen i en kvart innan du använder dem. Placera sedan potatisen, gurkan eller de urkramade tepåsarna på ögonlocken och låt dem verka i 15–20 minuter.

2. Satsa på ögonpatches

Ögonmasker, eller ögonpatches som de också kallas, är tänkta att ha en förminskande effekt på fina linjer och svullnader och ge ögonområdet en uppiggande effekt. Gör det till en god vana att ha dem på medan du förbereder och äter frukost, så hinner du få till verkningstiden. Eventuellt kan du förvara dem i kylen för en kylande och, förhoppningsvis, extra effektiv effekt.

3. Drick mer vatten

Mörka ringar och svullnader kan bero på både stress och för mycket koffein, vilka båda har en uttorkande effekt på kroppen. Se därför till att du får i dig tillräckligt mycket vätska.

Byt gärna ut en eller två koppar kaffe mot vatten.

4. Ät mindre salt

Mat som innehåller mycket salt kan bidra till svullna ögonlock, så låt saltkaret vila när du kan. Enligt Livsmedelsverket ska en vuxen kvinna få i sig max sex gram salt om dagen, vilket ungefär motsvarar en tesked. För män är samma siffra sju gram.

5. Kyla gör tricket

Två kalla skedar kan göra underverk på svullnader, se till att alltid förvara två matskedar i kylskåpet. En ögonkräm som förvaras kallt kan också göra större skillnad än en rumstempererad. Inga kalla skedar eller ögonkrämer i närheten? Prova att badda ögonen med kallt vatten eller bomullspads som är doppade i kallt vatten.

6. Sov ut

De allra flesta av oss behöver omkring åtta timmars sömn per natt för att må och fungera som bäst. Sov dock inte för länge, eftersom alldeles för mycket sömn tyvärr också kan resultera i svullna ögonlock.

7. Ha koll på dina allergier

Båda mörka ringar och svullnader runt ögonen kan bero på allergi eller vara en bieffekt av olika mediciner. Om du misstänker att så är fallet, prata med din läkare.

8. Lägg märke till ingredienser

En bra ögonkräm som är formulerad för att motverka svullnader och/eller mörka ringar är en riktigt bra investering för dig som vill ha en piggare blick. Kasta ett extra öga på krämens ingredienslista, där till exempel koffein, hyaluronsyra och retinol gärna får stå med.

Nedan hittar du förslag på produkter

Återfuktande ögonkräm med en hög halt av koffein och hyaluronsyra – Water drench hyaluronic cloud hydrating eye gel från Peter Thomas Roth.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Skyddande ögonkräm med hyaluronsyra, Advanced hyaluronic nourishing eye contour cream från Cool derma company.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Återfuktande och oparfymerad ögonkräm med glycerin och E-vitamin – Eye cream hydrating från Skin logic.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Uppiggande ögonpatches som ska motverka mörka ringar och svullnader – Ultraplumping eye patches från Beautyact by Kicks.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Näringsrik ögonkräm med adaptogener, superfoods och niacinamid, B3 adaptive superfoods Stress SOS eye cream från Dr Dennis Gross.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Lugnande ögongel med aloe vera och fikonkaktus – Cactus hydrating eye gel från Weleda

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Uppstramande och mjukgörande ögonkräm – Eye cream från Dermyn.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Ljusreflekterande ögonkräm med koffein, gurkextrakt och hyaluronsyra – Illuminating eye balm från Medik8.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Uppstramande ögonkräm med retinol, Retinol eye cream från Exuviance.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Svullna ögon, mörka ringar och kråksparkar

För dig som behöver mer än goda livsvanor, extra sömn och mjukgörande krämer finns andra sätt att lyfta blicken.

Vilka behandlingar fungerar på svullna ögon?

– Om svullnaden beror på vätskeansamling kan lymfdränage i kombination

med ögonkrämer som innehåller koffein eller liknande dämpa svullnaden. Om svullnaden däremot beror på att fettet som ögat vilar på buktar fram krävs det kirurgi för korrigering, säger Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken.

Finns det någon behandling som lindrar eller motverkar mörka ringar under ögonen?

– Det finns tre orsaker till mörka ringar. Insjunkenhet som ger skugga, pigmentlagringar som ger en brun effekt och synliga blodkärl som ger en blå effekt. När det gäller ljus hy är det oftast insjunkenhet och synliga kärl det handlar om medan det för mörk hy mer ofta föreligger insjunkenhet och pigment. Insjunkenhet kan korrigeras med injektioner med Restylane, de ger ett snabbt resultat som håller länge. För att minska blånader krävs det ofta en kombination av kollagenstimulerande behandlingar som till exempel dermal needling, kemisk peeling och ögonkrämer med peptider och retinol. Pigmentlagringar kräver blekande hudvårdsprodukter och dagligt solskydd.

Vilka behandlingar fungerar på fina linjer kring ögonen, så kalllade kråksparkar?

– Det bästa är en kombination av muskelavslappnande injektioner, till exempel med Botox, och ögonkrämer som innehåller retinol.

Fillers under ögonen, hur fungerar det?

– Restylane har använts under många år och i många kliniska studier för att korrigera det som vi kallar för tear trough, eller tårdiken på svenska. Det är en med åldern tilltagande insjunkenhet i mellersta ögonvrån som kan bidra till att du ser trött ut. Att fylla ut med Restylane är ett beprövat sätt att återskapa volym och minska skuggor under ögonen.

Pigga upp skärmtrötta ögon – steg för steg

Att sitta långa timmar framför datorn, särskilt nu när hemmaarbete och digitala möten kanske är en verklighet, kan ha en uttröttande, irriterande och också uttorkande effekt på dina ögon. Torra ögon kan ge symtom som ömhet, sveda och klåda liksom en känsla av grusighet eller dimmig syn. Det kan också hända att ögonen börja rinna för att försöka kompensera för den uttorkade känslan. För att försöka motverka och lindra skärmtrötta ögon kan du till exempel se till att datorskärmen är cirka 50–80 centimeter från ditt ansikte, att ljusstyrkan är lagom stark, att du tar flera pauser från skärmen under dagen och att du inte glömmer bort att blinka när du fokuserar på ditt arbete. I regel blinkar vi alldeles för lite när vi arbetar vid datorn, vilket bidrar till att ögonen också blir torrare. Upplever du besvär kan återfuktande ögondroppar ge lindring.

Skyddande ögon­droppar med hyaluronsyra, Thealoz Duo, 179 kr/10 ml.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Makeup är inte nödvändigt för att få en klar blick. Men en rutin för djupare färg och fina fransar, gör stor skillnad.

Sex små steg!

Steg 1: Fukta med ögonkräm

Börja med att applicera en återfuktande och uppiggande ögonkräm som både ger lätt lyster och en uppfräschande känsla. Använd dig av ringfingret för att ge det känsliga hudområdet lagom mycket tryck och dutta in krämen med lätta rörelser.

Steg 2: Öppna upp blicken

En ögonfransböjare gör att dina fransar ser längre ut och öppnar också upp din blick och hjälper till att framhäva dina ögon. Tryck lagom hårt, gärna i flera etapper och bara på rena fransar.

Steg 3: Maximera din fransrad

En svart kajalpenna mellan dina ögonfransar (i rötterna) och längs med övre fransraden kommer att ge intryck av en fylligare och tätare fransrad – och en piggare blick. Svart färg närmast ögonen gör dessutom att dina ögon upplevs som mer intensiva. Men skippa kajal längs nedre fransraden, svärtan där gör att dina ögon ”krymper”.

Steg 4: Ge djupare färg

En ögonskugga som har ungefär samma hudnyans som din naturliga eller är något mörkare hjälper till att framhäva ögonen ännu bättre. Applicera i globlinjen eller över hela ögonlocket. Tona ut färgen noga.

Steg 5: Lägg till skimmer

En ljus, lätt skimrande ögonskugga i din inre ögonvrå och på ögonlocken gör att du ser ännu piggare ut. Har du ingen ljus skimmerskugga kan en pudrig highlighter också fungera bra.

Steg 6: Maximal mascara

En svart volymmascara som både förlänger och separerar dina fransar gör underverk för trötta ögon. Applicera så många lager du behöver men var i regel betydligt mer frikostig på den övre fransraden än på den nedre.

Dubbelsidig ögonfrans­böjare i roséguld – Tweezerman Procurl lash curler från Tweezerman.

Annons: Läs mer om och köp denna produkt här (extern länk)

Krämig kajalpenna med lång hållbarhet – Le liner signature i Noir cashmere från L’Oréal Paris.

Annons: Läs mer om och köp denna produkt här (extern länk)

Förlängande och separerande volymmascara, So stretch från Sisley., 595 kr/7,5 ml.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Skimrande ögonskugga – Pure color envy defining eyeshadow i Magnetic rose från Estée Lauder.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Krämig ögonskugga i en universellt smickrande nyans – Pro longwear paint pot i Groundwork från Mac.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)