Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Goda råd är dyra när det kommer till håret och många saker tar vi för sanningar utan att ta reda på fakta. Här har vi samlat 11 vanliga hårmyter och reder ut hur det egentligen ligger till.
Goda råd är dyra när det kommer till håret och många saker tar vi för sanningar utan att ta reda på fakta. Här har vi samlat 11 vanliga hårmyter och reder ut hur det egentligen ligger till.
Goda råd är dyra när det kommer till håret och många saker tar vi för sanningar utan att ta reda på fakta. Här har vi samlat 11 vanliga hårmyter och reder ut hur det egentligen ligger till.
Alla drömmer vi väl om ett friskt och välmående hår.
Alla drömmer vi väl om ett friskt och välmående hår.
Alla drömmer vi väl om ett friskt och välmående hår.
1 AV 2
Goda råd är dyra när det kommer till håret och många saker tar vi för sanningar utan att ta reda på fakta. Här har vi samlat 11 vanliga hårmyter och reder ut hur det egentligen ligger till.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Alla drömmer vi väl om ett friskt och välmående hår.
Foto: iStock

Växer håret snabbare om du klipper det ofta?

Ditt hår växer fortare om du klipper det ofta och mår bra av att bli borstat ofta, är två saker vi burkar få höra. Men stämmer det här verkligen?

Bland alla goda råd om hur håret bör skötas kan det vara svårt att veta vad man ska lyssna på.

Därför tar vi här ett grepp om elva vanliga hårmyter och reder ut om det finns någon sanning i dem.

Nu är det dags att skilja hårmyterna från fakta! När du vet vilka råd som är relevanta – och vilka som tvärtom kan försämra din hårkvalitet – blir det lättare att få ett så friskt och fint hår som möjligt.

Här reder vi ut vilka myter du genast kan sluta tro på – och vilka sanningar som kan vara bra att ha i åtanke, med inspiration av sajten Health.

1. Du ska tvätta håret varannan dag

Du har säkert hört både det ena och det andra om hur ofta håret bör tvättas. Ska du göra det varje dag, rikta in dig på varannan eller bör du vänta längre än så?

Vet du vad, nu är det dags att lägga alla de där råden bakom dig. Det viktigaste är att vara uppmärksam på hur ditt hår mår, menar Joshua Zeichner, läkare och föreståndare på Mount Sinai Hospital in New York City.

Känn på håret, och titta på hur det ser ut. Vi har alla olika hårkvalitet, vilket gör det svårt med generella råd. Har du ett hår som snabbt blir fett är det bara att tvätta det, men om håret ser fräscht ut kan du vänta.

2. Ditt hår mår bra av att borstas ofta

Vi är säkert många som har fått höra att ju mer vi borstar håret – desto bättre. Men om du är en av dem som har tyckt att det är aningens jobbigt att ta med hårborsten överallt, för att få till så många borstningar som möjligt, kommer här glädjande nyheter.

Det gör nämligen ingen skillnad om du borstar håret överdrivet mycket. Tvärtom kan det slita på håret om du går loss med hårborsten för ofta, menar Melissa Piliang, dermatolog och hårspecialist på Cleveland Clinic. Så borsta gärna när håret är trassligt och behöver redas ut. Men låt det vara annars.

Borsta håret när det är oredigt. Inte annars.

3. Håret växer fortare om det klipps ofta

Har du också hört att håret växer fortare om du klipper det ofta? Det är kanske den vanligaste hårmyten av dem alla.

Enligt Joshua Zeichner påverkar det inte hur fort håret växer att klippa det ofta. Däremot poängterar han att det finns andra anledningar till att vi bör klippa håret var sjätte till åttonde vecka.

När håret blir slitet kan det exempelvis se tunnare ut, och nötas av lättare. Så när du får bort de kluvna topparna kommer håret att se fylligare och friskare ut.

Ja, det finns anledningar till att vi bör klippa håret var sjätte till åttonde vecka. Men det påverkar inte hur fort håret växer.

4. Mjäll betyder torr hårbotten 

Det är aldrig en särskilt trevlig överraskning att plötsligt upptäcka att det ligger vitt mjäll på kavajkragen. Men vad beror det på egentligen? Det kan vara lätt att tro att det är ett tecken på att din hårbotten är torr, men så är inte fallet.

Tvärtom brukar en fet hårbotten gå hand i hand med mjäll. Enligt Melissa Piliang beror det på att mjäll orsakas av en jästsvamp, som trivs i en fet hårbotten. Hudflagorna som lossnar är kroppens reaktion på svampen.

Om du försöker minska mängden mjäll genom att tvätta det mer sällan riskerar du alltså att få motsatt effekt. Så tvätta på och använd gärna ett bra mjällschampo.

5. Håret skadas av färgning

Många har nog en uppfattning om att det inte är särskilt bra för håret att färga det. Men det påståendet stämmer bara på viss typ av färgbehandling. Blekning är exempelvis något av det värsta du kan göra, om man ser till vad som sliter på håret.

När vi tar bort färg gör det varje hårstrå tunnare och mer skört. Men att däremot addera färg gör tvärtom stråna fylligare, vilket får håret att se tjockare ut. Melissa Piliangs rekommendation är att det är okej att färga, så länge man går åt det mörkare hållet.

6. Tar du bort ett grått strå får du två

Hur är det nu med de där grå stråna som tittar fram? Vi får ibland höra att om man plockar bort ett grått hårstrå kommer två tillbaka. Det här kan verka stämma, eftersom det är naturligt att det efter ett grått hårstrå kommer fler. Men det hade det gjort oavsett om du hade plockat bort det där första eller inte.

Det kan dock ändå finnas anledning att stilla sig med plockandet. Enligt Melissa Piliang kan det göra ditt hår svagare över tid, och till slut kan det sluta växa ut igen. Om du inte tycker om ditt gråa hår är det en mycket bättre idé att färga det.

7. Schampon som löddrar rengör bättre

När schampot löddrar mycket tycker många att det ger en känsla av att rengöringen av håret blir bättre. Men hur det än känns finns det inget som säger att den teorin stämmer.

Faktum är att sulfaterna som gör att schampot löddrar inte är särskilt hälsosamma, de kan exempelvis torka ut håret och om du har färgbehandlat hår riskerar färgen att blekas bort fortare. Vill du ha ett hälsosamt schampo som ändå löddrar tipsar experterna om att välja ett som innehåller glycerin i stället.

Schampo som löddrar rengör bättre? Det är inte säkert. Foto: Frédéric Cirou

8. Du tappar hår av schamponering

Det finns de som påstår att schamponering kan leda till att du tappar hår. Troligen är det så att den här myten har uppstått på grund av att vi ser hur det samlas hår i duschens golvbrunn när vi har tvättat håret. Men vi tappar naturligt en hel del hårstrån och hade de inte hamnat i duschen hade de fallit av någon annanstans. Det blir bara en mer koncentrerad ansamling.

Hårspecialisten Melissa Piliang poängterar att om du tvättar håret mer sällan i en strävan att tappa mindre hår, kan det få motsatt verkan. Fett och smuts som samlas på din hårbotten kan bidra till inflammation, vilket kan hämma hårväxt. Så satsa på att hitta den verkliga orsaken till problemet i stället. Om du börjar tappa mer hår än vanligt kan det exempelvis bero på stress eller vitaminbrist.

9. Du ska inte färga håret när du är gravid

Många gravida väljer att avstå från att färga håret, eftersom det är en sak man brukar höra att det kan vara bra att pausa under graviditeten.

Men det handlar inte om att ohälsosamma ämnen i färgen tas upp av kroppen. Enligt Carrie Ann Terrell, läkare och professor på University of Minnesota, är det osunda att andas in ammoniak, som finns i färgen. Här tillägger hon dock att det handlar om så små mängder att det inte är något problem, särskilt inte om du färgar på salong med bra ventilation.

Men visst, inget stoppar den som känner att det är säkrast att hålla sig borta från färgen. Vissa väljer att avstå helt, andra går på naturliga alternativ som hennafärg.

LÄS MER: Det händer med ditt hår vid graviditet och amning

10. Rätt hårprodukter gör ditt hår tjockare

Du kanske har hört att du kan göra ditt hår tjockare med bra hårvårdsprodukter. Men när du ser ett sådant där fylligt och vackert hår är det faktiskt sällan produkterna som är anledningen. Så i stället för att hänga upp dig på hur ditt hår påverkas av externa faktorer, som väderlek och diverse produkter, bör du flytta fokuset inåt.

Vad du äter påverkar exempelvis håret en hel del. Det går åt energi för att håret ska växa, och går du på en diet kan det begränsa näringen till håret. Kroppen kommer att prioritera de livsavgörande organen. Se exempelvis till att få i dig tillräckligt med protein, hälsosamma fetter, zink, järn och D-vitamin.

11. Ditt hår mår bättre om du byter schamposort

Rådet om att byta schamposort med jämna mellanrum för att håret ska må bra hör man titt som tätt. Men hur är det med det där egentligen – myt eller sanning?

Enligt hårexperterna kan det finnas en poäng i att byta schampo om du är ute efter olika effekter. Du kanske exempelvis använder ett schampo mot mjäll och ett annat för att ge håret mer volym. Och visst kan det ge en härlig känsla att tvätta håret med ett nytt schampo, eftersom olika produkter påverkar håret olika. Men det går också utmärkt att hålla sig till samma schampo.

 

LÄS OCKSÅ: 

Här är kurerna som ger dig ett fylligare hår

Så ofta bör du tvätta ditt hår – egentligen

Fem vanliga fel vi gör när vi tvättar håret