Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tindra Löfgren är frisör på Råsunda Oas i Solna och frilansar även för branschtidningen Frisör.
Tindra Löfgren är frisör på Råsunda Oas i Solna och frilansar även för branschtidningen Frisör.
Tindra Löfgren är frisör på Råsunda Oas i Solna och frilansar även för branschtidningen Frisör.
Tindra Löfgren är frisör på Råsunda Oas i Solna och frilansar även för branschtidningen Frisör. Foto: Privat

Vårens och sommarens hetaste hårtrender 2018

Hur blir frisyrmodet i vår och sommar?

Det blir spretiga micro-luggar, pixies och långa naturliga lockar enligt frisören Tindra Löfgren.

Här kan du läsa mer om säsongens hårtrender.

Cornelia Thomasson

Frisören Tindra Löfgren har koll på vilka frisyrer som är inne i vår, oavsett om du har kort eller långt hår.

Finns det någon hårtrend som sticker ut lite extra i vår?

– Definitivt micro-luggen! En kaxigt kort lugg som är klippt en bra bit ovanför ögonbrynen vilket ger en futuristisk, expressiv look. Här krävs en del styling för att hålla ordning på luggen- att låta håret självtorka är ingen bra idé. Bra stylingprodukter och fön eller plattång kommer vara dina bästa vänner för att styla micro-luggen.

Vilka kändisar kommer vi att inspireras av när det kommer till frisyrer?

Emma Watson i sin korta micro-lugg. Foto: Shutterstock/Kathy Hutchins

– Emma Watson har gjort succé med sin nya, flikigt klippta micro-lugg som är klippt en bra bit ovanför ögonbrynen. Luggen ger henne en helt ny look än de klassiska frisyrer vi brukar se henne i.

Kendall Jenner sportar en lite längre bob med mittbena. Foto: Shutterstock

– Kendall Jenner visade upp en snygg bob i och skapade miljontals likes på instagram. Frisyren landar mittemellan en lång och en kort bob, och stylas snyggt i mittbena för en naturlig look, säger Tindra Löfgren.

Victoria's Secret-modellen Elsa Hosk följer 70-talsmodet med långt svall och gardinlugg. Foto: Shutterstock

– Svenska modellen Elsa Hosk har låtit lockarna falla för en snygg, 70-talsinspirerad frisyr som är rejält uppklippt och ramas in med en längre gardinlugg. 

Är det någon trend som du är sugen på att prova själv? Eller som du ser fram emot att göra på andra? 

– Starka färger väcker alltid kreativiteten hos mig - att färga någon ultraviolett skulle vara ett riktigt roligt inslag bland alla klassiska hårfärger!

Korta frisyrer våren och sommaren 2018

Vilka korta frisyrer kommer vi att se mer av?

– Definitivt boben! Vi har trevat lite mot den i form av loben, lång bob, som var och varannan tjej provat på senaste åren. Nu när vi är varma i kläderna börjar en kortare bob synas överallt - gärna klippt strax under käklinjen med massor av textur. En snygg, lättskött frisyr som passar de flesta hår med hjälp av rätt frisör; tjocka hår behöver exempelvis klippas ur rejält för att inte få en osmickrande trekants-form. Emma Roberts frisyr är ett klockrent exempel på en modern bob. 

En klassisk pixie-frisyr är ett säkert kort för den trendiga korthåriga. Foto: Shutterstock

Vilken kort frisyr är ett säker kort?

– Du kan aldrig misslyckas med en pixie- den frisyren kommer nog aldrig att kännas ute. En klassisk, snygg frisyr som kan varieras efter tycke och smak - en längre svepande lugg som ramar in ansiktet är den senaste pixievarianten.

Och om man vill vara lite mer vågad, vad ska man då ha för frisyr?

Vill du att din frisyr sticka ut? Kristen Stewart tog ett djärvt men moderiktigt beslut att snagga håret redan 2017. Något om Tindra spår kommer bli trendigt under året. Foto: SILVERHUB/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

– Raka av dig håret! En tydlig trend som synts är rakat hår, där de millimetrar som är kvar färgats i en trendig färg. Kristen Stewart blev en stor inspiration med sitt blekta, snaggade hår. Här sätter bara fantasin gränser - vissa satsar på silverblont medan andra väljer starka färger som rött eller varför inte violett? 

"Marshmallow hair" - hetaste färgtrenden 2018

Här är trendigaste frisyrerna 2018

Långa frisyrer våren och sommaren 2018

Hur ska de långa frisyrerna se ut nu när solen tittar fram?

– Det andas mycket 70-tal bland långa hår där ”Cher”-frisyren har blivit en snackis, en look som bland annat setts på Kim Kardashian och Beyonce.  Här talar vi megalångt hår, soft stylat i mittbena - eller slarvigt stylat i Beyonces fall. 

https://www.instagram.com/p/Bcnq7C5H1q7/?hl=en&taken-by=beyonce

Så ska håret stylas:

Halvuppsättning med hög hästsvans

– Tack vare kändisar som Khloe Kardashian har ”The half-up Ponytail” spridit sig som en löpeld i sociala medier. Det är en enkel halvuppsättning med en hög hästsvans i fokus, gärna i kombination med glammiga lockar. Vill man gå all in förstärker man volymen med löshårsdelar som fästs i hästsvansen.

  Den klassiska hårklämman

Dags att damma av den klassiska hårklämman - den är nämligen ett måste i vårens och sommarens håruppsättningar. Foto: Shutterstock

– För den som vill vara extra trendig gäller det att införskaffa en klassisk hårklämma. Alexander Wang dammade av 90-talets favorit håraccessoar på sin visning inför höst-vinter 2018. Hårklämman stylas snyggast i en stram, bakåtslickad uppsättning för en mer dramatisk look.

LÄS OCKSÅ: Fem festfina frisyrer du fixar på mindre än en kvart

Här är hårfärgarna som trendar i sommar 

Krämigt guldblonda nyanser, eller "buttery blondes" som de också kallas, är ett fräscht tillskott bland alla askblonda hår. Gyllene toner är personligen en favorit på blonda hår!

”Cream soda” är stort just nu i USA, namnet syftar på läsken med samma namn och färgen är en blandning av blont, guld och ljusbrunt. En mer gyllene variant av Bronde.

Roséguld gör återigen comeback, nu även som effekt i balayage på mörka hår.

Violett! Lila är riktigt poppis i år och funkar både på blondiner för en mer vågad look, eller på brunetter/mörkhåriga i form av ett violett skimmer i den mörka färgen.

Finns det något säkert kort?

– Balayage ser inte ut att förlora sin popularitet - trenden har hängt med i många år nu. Tekniken som innebär att frisören målar ljusa slingor på fri hand ger en subtil, solkysst look som inte kräver lika mycket underhåll som en klassisk slingning. 

Ljust hår:

– Bland blondiner snackas det mycket om ”marshmallow hair” eller ”pearl blonde” vilket innebär en väldigt ljusblond färg som till skillnad från det mer hårda platinablonda skimrar i pärlemo och silver. En snygg nyans som dock kräver en hel del underhåll:  Helblonderingar innebär frekventa frisörbesök. 

https://www.instagram.com/p/BfGwNhGHC85/?utm_source=ig_embed

– Om man inte vill helbleka håret fungerar det lika bra med massvis av slingor som tonas in i en kall, skimrande nyans. Be din frisör om tips på pigmenterade inpackningar för att underhålla färgen hemma mellan besöken.

Rött hår:

– Jordgubbsblont är fortfarande väldigt trendigt, särskilt till våren då det ofta är ljusare toner av koppar som syns medan hösten visar mer mustiga toner. Blorange hänger kvar även i år för den som vill ha en mer utstickande färg. 

Brunt hår: 

– Enhetliga, kompakta färger ser man sällan nuförtiden- det ska vara dimension och djup i färgen. Babylights, det vill säga väldigt tunna slingor, i karamell- och mocca-toner som ramar in ansiktet är väldigt populärt – gärna i kombination med en balayage. 

https://www.instagram.com/p/BgtPRGgAWBt/?hl=en&tagged=babylights

Svart hår:

– Korpsvart har fått en comeback senaste året och med all rätt - det är en riktig statement-färg som ger en dramatisk look. Men här gäller det att gå till proffs som vet hur man hanterar färg. Svart hemmafärg som lagts på flera gånger under lång tid kan vara riktigt, riktigt svår att bleka bort när man väl ångrar sig och vill bli ljusare. 

Trendiga herrfrisyrer 2018

Vad utmärker en trendig killfrisyr?

– Textur och skin fade! Frisyrer där klippningen gradvis går från noll millimeter på sidorna medan håret på huvudet har mer längd. Gärna texturklippt för en snygg rörelse i frisyren. Tom Hardy visade ett bra exempel på frisyren i serien "Taboo".