Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så får du vackrare hår - oavsett hårtypSå får du vackrare hår - oavsett hårtypSå får du vackrare hår - oavsett hårtyp
Frisören Tindra Löfgren vet precis hur man håller håret friskt och glansigt. I den här artikeln berättar hon hur man ska ta hand om sitt hår, utifrån hårtyp.Frisören Tindra Löfgren vet precis hur man håller håret friskt och glansigt. I den här artikeln berättar hon hur man ska ta hand om sitt hår, utifrån hårtyp.Frisören Tindra Löfgren vet precis hur man håller håret friskt och glansigt. I den här artikeln berättar hon hur man ska ta hand om sitt hår, utifrån hårtyp.
1 AV 2
Så får du vackrare hår - oavsett hårtyp
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Frisören Tindra Löfgren vet precis hur man håller håret friskt och glansigt. I den här artikeln berättar hon hur man ska ta hand om sitt hår, utifrån hårtyp.
Foto: Privat

Tvättar du håret fel? Frisören om vanliga misstagen

Hur får man håret att se friskt och glansigt ut? 

Mycket hänger på att hitta ett schampo och balsam anpassat för ens hårs behov.

Väljer man fel kan det resultera i det motsatta: Tovigt och torrt eller livlöst och platt.

– Många tror att de har torrare eller mer slitet hår än de har, säger frisören Tindra Löfgren.

I den här guiden går hon igenom hur man tar hand om alla slags hår: från tunt till lockigt och kemiskt behandlat.

När det kommer till hudvård är det i det närmaste straffbart att inte välja produkter anpassade efter ens hudtyp. Är man torr väljer man en fet kräm rik på olja, har man känslig hy går man på produkter som är anpassade för det – en del skräddarsyr sin hudvård så till den grad att de har olika krämer på olika delar av ansiktet.

Men hur kommer det sig att samma behandling inte är lika självklar när det kommer till håret? Kanske för att man inte har koll på hur hår och skalp mår.

Frisören Tindra Löfgren menar att det inte är ovanligt att kunder kommer in och är missnöjda med hur håret beter sig – när det egentligen handlar om att de inte ger håret rätt förutsättningar.

– Många tror att de har torrare eller mer slitet hår än de har, så de köper väldigt vårdande schampon och klagar sedan på att håret är för platt, säger hon.

Men hur vet man vilken hårtyp man har? I den här artikeln delar Tindra med sig av de olika typerna och tillstånden skalp och hår kan ha, och hur du ska tänka när du väljer schampo och balsam.

Normalt hår

Finns det något som heter normalt? Enligt schampoflaskorna i matvarubutiken är så fallet. 

– Normalt hår är ett ofärgat hår som är väldigt lent och följsamt, sällan tovar sig och bara är väldigt lättskött. Då kan man använda ett basic schampo utan att få problem, säger Tindra.

Det låter drömmigt, eller hur?

Tunt och rakt hår

Det vanliga nordiska håret består av tunna, fina hårstrån som gärna lägger sig platt. Det är lätt att håret tyngs ner ännu mer av allt för vårdande produkter, när det man egentligen vill åt är volym.

Enligt Tindra är den här hårtypen som gjord för volymschampon, som ger håret en fylligare, tjockare känsla.

– Är håret slitet eller kemiskt behandlat så finns det även volymgivande schampon som är anpassade för tunnare hårtyper som behöver mer vård.

Annons: Hitta bästa priset på populära volymschampon – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära volymbalsam – se Prisjakt (extern länk)

Lockigt hår

Lockigt hår är bland de törstigaste håren som finns: oavsett om det rör sig om lösa korkskruvar eller småkrusiga lockar.

– Det här är hår som behöver otroligt mycket fukt och gärna produkter berikade med olja. Många kunder missar att det finns produkter specifikt lockigt hår, som tar fram lockarna utan att tynga ner.

Genom att tillsätta mer fukt får lockarna en fastare form med lite mer stuns i. Förutom att välja rätt schampo och balsam kan leave in-balsam och håroljor också komma väl till pass för att hålla lockarna definierade. 

– Om lockarna behöver en extra skjuts kan man prova en stylingcreme för lockigt hår som separerar och definierar lockarna, tillägger Tindra.

Även här finns det olika serier beroende på om håret är tunt och lockigt eller tjockt.

Annons: Hitta bästa priset på populära schampon för lockigt hår – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära balsam för lockigt hår – se Prisjakt (extern länk)

Grovt och rakt hår

Även raka hår kan bli torra. Det är särskilt vanligt att hår som består av grova strån skriker efter fukt.

– Många misstar sig på om håret är torrt eller skadat. Det kan vara både och, men en del har bara torrt hår. Det innebär hårstråna är ganska starka, de går inte av eller så, men håret ser risigt ut. Misstaget är att man väljer för tunga produkter och lämnas med ett ganska platt hår, när man egentligen behöver fuktgivande hårvård.

Annons: Hitta bästa priset på populära fuktgivande schampon – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära fuktgivande balsam – se Prisjakt (extern länk)

Skadat hår

Kluvna toppar, sönderblekt eller skadat av värmeverktyg? Det finns många saker som kan slita på håret.

– Det här inte riktigt en hårtyp, utan hur håret mår. Håret går av, är platt och när man tvättar det känns det som att det aldrig torkar. Ibland känns det som blött tyg – helt livlöst, förklarar Tindra.

LÄS OCKSÅ: Här är hårmyterna du måste sluta tro på – enligt frisören

Det går inte att laga hår som en gång skadats, så vill man ha ett friskt hår är det bättre att klippa av det och börja på en ny kula. Men det går att hitta reparerande hårvårdsprodukter som är anpassade för att stärka det skadade håret tillfälligt.

Annons: Hitta bästa priset på populära reparerande schampon – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära reparerande balsam – se Prisjakt (extern länk)

Färgat hår

Färgat hår kan vara vilken hårtyp som helst, men gemensamt för alla som bemödar sig att färga brukar vara att man vill bevara färgen så länge som möjligt. Ändå är det många som fnyser åt produkter för färgat hår.

– Man betalar mycket för ett frisörbesök, att sedan inte anpassa sig med färgbevarande schampo är som att spola pengarna i toaletten. Särskilt om håret är slitet.

LÄS OCKSÅ: Färga håret hemma och lyckas varje gång – steg för steg guide (DAMERNAS VÄRLD)

Varje gång man tvättar håret sköljd pigmenten ur det färgade håret, särskilt röda pigment. Färgbevarande schampo och balsam hjälper hårstråna att kapsla in och hålla kvar färgen längre. I dag kan man också köpa färginpackningar i regnbågens alla färger, som man kan lägga i håret någon gång i veckan för att boosta med lite nya pigment.

Annons: Hitta bästa priset på populära schampon för färgat hår – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära balsam för färgat hår – se Prisjakt (extern länk)

Problem med hårbotten

Det är inte bara svallet som ska rås om i duschen, man måste också tänka på hårbotten när man köper sin hårvård.

– Jag vet inte vad andra frisörer säger men jag tycker att om man har problem med hårbotten så är det A och O att välja schampo efter det. Man får behandla längderna i nästa steg, helt enkelt. 

Mjäll

Det vanligaste problemet är mjäll, berättar Tindra.

– Om man har en känslig hårbotten med mjäll är man oftast torr. Det kan svida och klia och flagorna som faller ner på axlarna är torra och vita. Torra mjäll kan också bero på hudsvamp.

Det finns receptfria schampon mot mjäll, förklarar hon, men beroende på orsaken kan det räcka att välja ett för känslig hårbotten.

Seborré

Seborré eller mjälleksem kan förekomma på hela kroppen. Om man har det i hårbotten är mjällflarnen som faller ner gulaktiga och klibbiga. Det finns receptfria svampdödande schampon på apoteket som man kan använda i hårbotten. 

Oljig hårbotten

Det är vanligt att uppleva sin hårbotten som fet och oljig. Orsakerna är många – en del blir fetare i hårbotten när de ska ha mens till exempel. 

– Generna kan göra att man har en överproduktion av talg, det kan handla om hormoner eller allt möjligt. Det man kan göra är att köpa schampo för fett hår och tvätta två gånger på raken, så att oljorna löses upp och sköljs bort, säger Tindra och fortsätter:

– Tvätta inte varje dag. Om man tvättar för ofta rubbar man balansen. Försök att ta i torrschampo mellan tvättarna, gärna ett lätt som bara suger upp oljorna utan att täppa till.

LÄS OCKSÅ: Höstens hårtrender: Frisyrerna, färgerna, accessoarerna 2019 

Hur ofta ska man tvätta håret?

Den eviga frågan. En del menar att man ska låta det gå två veckor, andra säger att varannan dag är bra. Tindra Löfgren menar att det handlar mycket om hårtyp och hur hårbotten mår. Medan grova och lockiga hår mår bättre av att det dröjer mellan schamponeringarna finns det andra som klarar det sämre.

– Jag skulle säga att var tredje dag åtminstone är att föredra, säger Tindra, som själv tvättar en gång i veckan.