Är du också sugen på tjockt och fylligt hår?
Med rätt produkter kommer du långt.
1 AV 2
Är du också sugen på tjockt och fylligt hår?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Med rätt produkter kommer du långt.
Foto: Shutterstock

Sugen på tjockt och fylligt hår? Så gör du!

Fylligt och tjockt hår med drömvolym. Alla vill ha det – men få av oss har det! Ta ditt hår till nya höjder med smarta tips och produkter som verkligen fungerar.

Känns inte håret riktigt som det brukade? Plötsligt är hårstråna tunnare, kanske har några börja skifta i grått. Och den där volymen, som så tidigare kändes självklar, är definitivt borta.

Tyvärr är det till stor del biologiskt. När du blir äldre så tappar hårsäckarna sin fulla kraft. De blir helt enkelt sämre på att producera hår.

För oss kvinnor betyder det oftast att hårstråna blir tunnare, men vi kan också uppleva att de försvinner helt och hållet.

Livsstil kan leda till tillfälligt håravfall

Även klimakteriet, som innebär en förändrad hormonbalans i kroppen, kan ha en negativ effekt på hårets tjocklek.

Men din livsstil kan också påverka. Tillfälligt håravfall kan bero på stress eller felaktig kost. Bra matvanor gynnar inte bara kroppen, utan även hårväxten.

Vid tillfälligt håravfall är hårsäckarna är fortfarande aktiva och kan stimuleras. Hårförlust är däremot mer ovanligt och går inte att behandla. Där har i stället hårsäckarna blivit skadade av till exempel sjukdom.

Men finns det inget magiskt medel som ger oss det där drömhåret?

Ja, kanske är det redan på gång. Det finns produkter som ger en temporär känsla av fylligare hår. Då används ingredienser (bland annat socker och salt) som ruggar upp hårstråna och för in luft mellan dem.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du tappar mycket hår

Stimulerar hårväxt

Effekten försvinner dock så fort ditt hår blir fuktigt eller blött. Men forskningen går framåt och flera hårföretag hävdar att de har hittat ämnen som också ger en bestående fyllighetsförändring.

Ett av dem är L’Oréal-gruppen med märken som Redken, Kérastase och Elvital. Maria Barré som är utbildningscoach hos Kérastase och säger så här:

– Hårsäckarnas stamceller trivs bäst i en syrefattig miljö. Med hjälp av stemoxydine, en ingrediens som våra forskare har utvecklat, främjas en sådan miljö och hårsäckarna blir mer balanserande. Det får i sin tur får håret att växa.

Stemoxydine är alltså en hårstimulerande ingrediens som redan finns på marknaden. Ett annat ämne som enligt andra, oberoende studier, bevisats tillfälligt bromsa håravfall heter minoxidil och finns bland annat i det receptfria läkemedlet Regaine.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Volymsprej som ger fylligare hår

Välj rätt produkter

Vill du snabbt hjälpa ditt tunna hår på traven, leta efter ord som ”volume”, ”thickness” eller ”density” på dina schampoflaskor.

– Ett fylligare hår börjar redan i schamponeringen och med rätt tvättprodukter kommer du långt, säger Lisa Wirström, frisör och en del av hårvårdsmärkets Mr Smiths globala kreativa team.

– Men välj också produkter som har en stimulerande effekt på hårbotten. Att tillföra syre och främja blodcirkulationen hjälper nämligen tillväxten, fortsätter Lisa och får medhåll av Maria Barré:

– Kollagenet runt hårsäckarna kan stelna, beroende på både yttre och inre faktorer. När det händer tappar hårsäcken sin blodtillförsel vilket gör att ditt hår påverkas negativt, säger Maria Barré.

Så visst finns det saker att göra för att komma lite närmare drömhåret.

Fakta om hår

Världens mest vanliga hårfärg är svart. Cirka två procent av världens befolkning är blonda, medan en procent har rött hår.

Ett hårstrå växer ungefär 4 millimeter om dagen. Ett enda hårstrå kan bära 100 gram i vikt. Hela ditt hår kan bära två ton, vilket motsvarar två elefanter.

Amerikaner tvättar sitt hår fem gånger i veckan, dubbelt så ofta som i andra västerländska länder.

På kroppen finns det omkring 5 miljoner hårsäckar. 100 000 av dem sitter på huvudet.

Källor: Webmd, Stylecaster

Så stylar du för mer volym!

Välj produkter som ger volym från hårrötterna eller får hårstråna att expandera – eller både och!

Root lifter är en hårspray som ska appliceras i hårbotten. Den lyfter hårrötterna och ger en fylligare känsla.

Thickening lotion är en hårkräm som gör att hårstråna känns fylligare. Finns också som spray.

Torrschampo suger upp överflödigt fett och ger både en renare känsla och extra volym.

Saltvattenspray eller texturspray ger stråna en strävare känsla och kan bidra till att bygga volym. Ska bara appliceras på hårlängderna.

  Volymmousse kan appliceras i både hårbotten och hårlängder och ger ditt hår en fylligare känsla.

Rätt verktyg för fylligare hår!

Locktänger, volymtänger och hårfönar är utmärkta verktyg för att skapa volym. En stor locktång ger mer volym än en mindre.

En volymtång appliceras främst i hårbotten, för att på så sätt krusa och lyfta håret vid rötterna. En rundborste tillsammans med din hårfön kan utföra smärre underverk.

Många volymgivande stylingprodukter fungerar ännu bättre om du använder dem i kombination med värmen från din hårfön. Att föna håret upp och ned är ett gammalt knep som faktiskt fungerar.

– Använder du torrschampo ska du avsluta med att föna håret med kall luft istället. Då finfördelas fibrerna och ger ett ännu bättre resultat, tipsar frisören Lisa Wirström.

Men tänk om jag skadar mitt tunna hår?

Varma stylingverktyg kan bidra till att ditt hår slits i förtid. Använd alltid värmeskydd, en skyddande stylingprodukt som finns i spray- eller lotionform och som hämmar slitaget.

Att regelbundet använda vårdande produkter, är också a och o, inte minst i hårbotten.

– Många med tunt hår är livrädda för att vårdande ingredienser, eftersom de förr ofta tyngde ner håret. Jag brukar råda mina kunder att använda fina oljor och skölja ur dem noga. En hårmask som både innehåller uppbyggande proteiner och fukt ökar chanserna för fin volym.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Locktången som ger finast resultat

Löshår för fylligare hår?

Löshår, eller extensions som de ofta kallas, kan ge både längre hår och ökad volym. På salong fästs löshår med hjälp av vax eller tejp för ett mer långvarigt resultat. För hemmabruk finns löshår som fästs med vanliga klämmor.

– För ett tunnare hår som vill ha mer volym rekommenderar jag extensions med tejp. De sitter i fem-sex veckor och tas sedan ur. Håret gås igenom och ser kvaliteten okej ut sätter vi i löshåret igen, säger Sofie Andersson som är frisör och perukansvarig hos Rapunzel of Sweden.

För de som drabbats av tunnare hår uppe på skalpen med kalare fläckar som följd är det dock knepigt att ta hjälp av extensions.

– Det är tyvärr svårt att sätta löshår så högt upp på huvudet och det måste dessutom har riktigt hår att fästa i. Vi erbjuder i stället en hårdel som enkelt fästs av och på dagligen och som både kan klippas och färgas för att se så naturlig ut som möjligt, säger Sofie Andersson.

Av: Therése Hallberg