Stor guide: Här är höstens hetaste frisyrer

Vilka trender dominerar hårmodet i höst? Hälsoliv har pratat med Tindra Löfgren, frisör och skribent i branschtidninggen Frisör. Hon har superkoll på läget och delar här med sig av de hetaste klippningarna och färgerna just nu.

Tindra Löfgren är frisör och skribent. Foto: Privat/Shutterstock (montage)

1. Sommartrenderna lever kvar


Vilka av sommarens trender kommer hänga kvar i höst?
– Pasteller och silvergrått är fortfarande säkra kort men till hösten tar de en ny skepnad i form av lite dovare nyanser. Balayage är en never ending story men kan anpassas till en mer höstig palett.
Finns det någon hårtrend som sticker ut lite extra?
– Definitivt glass hair! Vilket inte syftar på hårtypen med samma namn- en hårkvalité som är svår att såväl färga som klippa. Trenden, som har tagit över Instagram där stjärnor som Kim och Khloe Kardashian tagit täten med sina knivskarpa bobfrisyrer syftar på en spegelblank finish som påminner om glas.
– Glöm uppklippta hår då olika längder i håret tar bort den helblanka effekten. Här är det frisyrer klippta "rakt av" som gäller. Hårolja, anti friss-produkter, fön och plattång är dina bästa vänner för att skapa looken.
Klicka vidare för att läsa om kändisarna som kommer inspirera oss, hur de långa håren ska tämjas, korta frisyrer, hårfärgerna som gäller just nu och, självklart, herrfrisyrerna.


Kim Kardashian i sin glass hair-page. Foto: Shutterstock

2. Kändisarna vi inspireras av


Vilka kändisar kommer vi att inspireras av när det kommer till frisyrer

– Khloe Kardashian skapade trendhysteri med sin avklippta, glansiga page där hon samtidigt prickade in årets snackis ”glass hair”. En enkel, klassisk frisyr som passar många hårtyper.

– Leighton Meester chockade omvärlden när hon visade upp ett platinablont hårsvall, klippt i en trendig lob - en frisyr som envist hänger kvar bland trenderna i höst. Platinablont är väldigt populärt men är en av de svåraste färgerna att underhålla.

– Bella Hadid och hennes lugg! Under våren och sommaren har modellen visat olika varianter - microlugg, kort och flikig; men min favorit är hennes längre page kombinerat med en tjock lugg.

Är det någon trend som du är sugen på att prova själv?

– Jag är smått sugen på att färga håret i en eldig kopparton men vi får se hur det blir med den saken. Annars ser jag fram emot att leka med röda toner, det är alltid lika roligt när man får en kund i stolen som inte är rädd för rött.


Kirsten Stewart, Ruby Rose och Scarlett Johansson sportar alla en kort frilla. Foto: Shutterstock (montage)

3. Kort hår - så ska det klippas och stylas


När det kommer till säsongens korta frisyrer är det den klassiska boben som dominerar, men i två olika tappningar:

Kort bob och lugg:

– En rak bob, gärna klippt till käklinjen i kombination med en tjock, skarp lugg är ett riktigt starkt kort i höst.

Pixie cut meets bob:

– En frisyr som hamnar någonstans mellan en pixie frisyr och en kort bob, gärna slätkammad bakåt som på exempelvis Scarlett Johanson och Ruby Rose. Perfekt alternativ för dig som spar ut din gamla pixie frisyr.

Finns det något säkert kort?

– En klassisk kort page eller en pixie med lång snedlugg kan aldrig gå ur tiden.

Och om man vill vara lite mer vågad, vad ska man då ha för frisyr?

– Då ska man testa Kristen Stewarts David Bowie-inspirerade frisyr med lite längd som andas 80-tal.


Den amerikanska skönhetsmissen Olivia Culpo och Rihanna har båda satsat på långt, rakt hår som ser blankt och välvårat ut. Foto: Shutterstock (montage)

4. Långt hår - så ska det klippas och stylas


Hur ska det långa håret bäras?

– I höst har de evigt populära beach-lockarna och uppklippt hår lämnat plats för mer raka, släta frisyrer; gärna stylade i mittbena. Enkla, klassiska klippningar där fokus ligger på styling för en glänsande, hälsosam finish.

Vad kommer vi se för stylingtrender när det kommer till långt hår?

– Det är fortfarande väldigt trendigt med halvuppsättningar vare sig det är i form av fjolårets trend ”half up ponytail” eller mer bohemiskt mjuka varianter. Den klassiska hästsvansen syns också flitigt – den trendkänslige väljer en hög, slät variant – liksom flätor av alla de slag.

LÄS OCKSÅ: Hårmissarna som gör att du ser äldre ut


I höst blir färgerna djupare. Foto: Shutterstock (montage)

5. Färgerna som dominerar


Vilka hårfärger gäller?

– Till hösten vill vi alltid ha mustigare toner och så även i år. Röda toner såsom koppar, mahogny eller burgundy och brunetter med inslag av kaffe och choklad spås bli stora trender. Cherry red har varit en snackis och passar den mer vågade med sin klara, körsbärsröda ton. För blondiner är det guld- eller beigeblont som gäller.

Finns det något säkert kort?

– Utan tvekan balayage, som aldrig verkar försvinna. Dessutom en lättskött look om frisören utgår från din egen hårfärg.

Vilka färgtips har du om man är...

… Blondin:

– Ge håret en mer mustig ton genom att be frisören använda guld eller beige i färgen. Lowlights, mörkare slingor, är ett enkelt sätt att dämpa sommarblekta hår och skapa mer dimension.

… Brunett:

– En balayage tonad i olika nyanser ger extra liv till brunetter. Varför inte blanda in lite rött eller koppar till hösten? Annars är en glänsande, kaffebrun ton riktigt trendig i höst.

… Rödhårig:

– Ljusa upp eller prova en intensivare ton! En snygg strawberry- eller rosé-ton är ett mer vågat alternativ medan en intensivare ton av det du redan har aldrig kan gå fel.

… Svarthårig:

– Lek med reflektioner - ett svart hår som skimrar i violett, mahogny eller rött skapar genast mer effekt.Kort på sidorna och långt på hjässan fortsätter att trenda. Foto: Shutterstock (montage)

6. Höstens herrfrisyrer


Vad utmärker en trendig killfrisyr?

– Även om vi i år ser mer naturliga, klassiska herrfrisyrer med matt finish så finns det givetvis uppstickare, som ”The textured top style” där sidorna klipps väldigt korta medan längden bevaras upptill. Frisyren stylas slarvigt med massor av textur och lämpar sig särskilt bra till tjockt eller självlockigt hår.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!