Silverschampon och -balsam innehåller violetta pigment om neutraliserar gula toner.
Silverschampon och -balsam innehåller violetta pigment om neutraliserar gula toner. Foto: Shutterstock

Bäst i test: Silverschampo och balsam mot gula toner

Går håret åt mässingshållet när du hellre hade velat ha en silvrig kallblond nyans? Silverschampo och -balsam innerhåller blå och lila pigment, som hjälper till att neutralisera gula toner i blonda och grå hår.

Blonda hår, oavsett om de är naturliga, blekta eller slingade, kan anta en gul nyans. Vill du hellre ha en silvrig och kall blond hårfärg? Då är silverschampo och ett vårdande silverbalsam ett måste. Hälsolivs redaktion har testat och betygsatt både lyxprodukter och budgetalternativ som neutraliserar gula nyanser.

LÄS OCKSÅ: Frisörens stora guide: Så tar du hand om ditt blonda hår

Everyday clean blonde damage rewind shampoo & Everyday clean blonde damage rewind conditioner, Fudge professional

Fudge har utvecklat en serie för blondiner som både slår ut gula toner och bygger upp och ger glans till håret med Opti-plex TM -teknologi. Schampot är till för att användas dagligen och upplevs som snällt mot håret utan att tumma på silvertonen. Doften är fruktig och uppiggande och lämnar håret förhållandevis mjukt innan balsam. Många gånger kan silverbalsam kännas som en klen tröst efter att ha svintofierat håret med silverschampo, men inte i det här fallet. Det tonande balsamet har en krämig konsistens som får håret att kännas mjukt och se glansigt ut efteråt. Det doftar dessutom ljuvligt av ananas! Pigmenteringen är okej, men inte så intensiv och passar bäst för den som har väldigt ljusblonderat hår.

Annons: Hitta bästa priset på silverschampot från Fudge – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på silverbalsamet från Fudge – se Prisjakt (extern länk)

Alchemic shampoo for natural and coloured hair & Alchemic conditioner for natural and coloured hair, Davines

Ett diskret silverschampo. Produkten har den välkända kraftigt lila färgen som silverschampon brukar ha, men färgar inte alls av sig på samma nivå som andra silverschampon. Det här avspeglas också på håret: Det blir kallare men riskerar inte att slå över i lila. Det går att bygga upp den kalla tonen vid regelbunden användning, men schampot gör sig definitivt bäst på väldigt ljusblonderade hår. Konsistensen är ganska tjock och nästan lie geléig, men är enkel att få ut ur flaskan. Överraskande nog ger schampot inte en sträv känsla utan gör håret följsamt vid schamponeringen. Håret blir inte tovigt utan är lätt att reda ut med fingrarna när produkten sköljs ur. Det löddrar ganska mycket, doften påminner lite om viol, lite söt och blommig. Håret känns väldigt rent efteråt.  Balsamet kommer i en burk och har samma skarpa lila färg och violdoft som schampot. Produkten ska sitta i 5-8 minuter innan den sköljs ur. Även om det inte känns lent vid applicering får balsamet håret att kännas följsamt och mjukt efteråt. Precis som med schampot ger det en lätt kall ton. 

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Davines just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på silverbalsamet från Davines just nu – se Prisjakt (extern länk)

Blonda toning shampoo & Blonda fix, Unite

Ett väldoftande och drygt schampo, det räcker med bara en liten klick och eftersom konsistensen är rinnig är det lätt att blanda ut i håret. Resultatet visar sig redan efter en minut, och schampot tar inte bara bort ljusa och gula toner utan även mer orange nyanser. Perfekt för den med hår som inte vill kylas ner – men om man har hår som gladeligen slurpar i sig kan man stå med lila hår. Pigmenten sitter i flera tvättar, vilket gör att flaskan räcker länge. Minus för att inpackningen är svårt att få ur tuben och för att den tjocka konsistensen gör det svårt att fördela i håret. Det går åt mycket produkt för en enda behandling. I tillräcklig mängd tar balsamet bort gula nyanser och får håret att kännas mjukt och följsamt. Men det är inget för torrisar.

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Unite just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på silvertoningen från Unite just nu – se Prisjakt (extern länk)

Colorista silver schampoo, L'Oreal Paris

Är dyra produkter alltid bäst? Det här budgetalternativet på tub gav testdeltagarna en tankeställare. Det här schampot gör det den ska - och lite till. Den kyler ner varma blonda nyanser utan att slita för mycket på håret. Doften är fräsch men mild och förpackningen smidig. Det enda minuset är att det inte finns ett vårdande balsam i samma serie.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Blonde angel schampoo & Blonde angel treatment, Kevin Murphy

Kevin Murphy är ett märke som lovordats i flera av våra tidigare tester - bland annat för deras fantastiska hårolja. Men deras schampo och inpackning för blonda hårsvall levde inte riktigt upp till förväntningarna. 

Det var i synnerhet den ikoniska förpackningen som störde. Även om de är snygga så upplevde samtliga oönskat läckage av de högpigmenterade lyxprodukterna: ”Det är purple rain i hela badrummet”, förklarade en av testarna. 

När det kom till hur vårdande egenskaperna var och hur effektivt de motade gula toner i grind lämnade Angel-duon lite att önska. Visst blev håret kallare, men inte så kallt som dessa blondiner önskade. Dessutom upplevde två av tre att håret kändes frissigt efter användning.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

LÄS OCKSÅ: Bästa inpackningarna för slitet och torrt hår

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om Olaplex och andra hårreparerande kurer

Silver brightening schampoo healing color care & Healing color care de-brassing blue conditioner, Lanza

Den perfekta kombinationen för dig som tampas med både gula och orange slingor - ett lila schampo som neutraliserar gult och ett blått balsam som slår ut orange.

Doften får en att känna som att man nyss kommit från frisören, och även om den smala flaskan som schampot kommer i är för ostadig för att stå i duschen känns förpackningen exklusiv. 

Trots att produkterna är sulfatfritt skummar det en del, och både schampo och balsam känns drygt. 

Håret känns mjukt och glansigt efter användning och det såg askigare ut.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Care silver savior schampoo & Care silver savior conditioner, Keune

En effektiv duo för uppfräschning av blont, grått, vitt och silvrigt hår - oavsett om det är färgen naturen gett dig eller ett resultat av hårfärg och blekning. 

Samtliga som testade Keune tyckte att produkterna var en räddare i nöden: En minut räckte för att ge håret en ordenligt silverboost. 

Även de med torrt hår upplevde produkterna som välgörande.

Förpackningen känns snygga och stilrena - nästan som något av lyxmärkena du hittar på en skönhetsklinik. Doften är fräsch utan att vara för påträngande.

Dock är det här de bästa produkterna om det primärt är mässings- och bronstoner du vill få bukt med.

Care silver savior-duon lanseras i augusti 2018 och kommer ersätta Design silver reflex schampo och balsam. Priset ligger på 199 kronor styck, och du kommer kunna köpa dem på utvalda frisörsalonger och online.

Annons: Billigaste priset på schampoo och balsam från Keune just nu – se Prisjakt (extern länk)

Sheer silver colour guard schampoo & Sheer silver colour guard conditioner, Maria Nila

En vårdande, helvegansk och cruelty-free silverduo utan parabener. Produkterna utlovar vårdande egenskaper, och innehåller björnbär, som ska bidra till att ljusa upp blonda slingor. Inte helt omöjligt då björnbär är rikt på blålila pigment.

Doften är fräsch utan att bli för skarp, konsistensen är krämig och produkterna kommer i flaskor med praktisk flip-kork. 

LÄS OCKSÅ: Stort test av håroljor och serum - de bästa 

Det känns inte som att silverschampot sliter på håret, och balsamet är minst sagt vårdande. Det verkar helt enkelt vara vård som är de här produkternas paradgren. När det kommer till de neutraliserande egenskaperna är betygen liten halvspridda. Den som är ute efter en dramatisk effekt riskerar att bli tämligen besviken - Sheer silver-produkterna ger just ett skirt resultat.

I synnerhet balsamet. Pigmenteringen var så svag att det kändes som ett onödigt köp, tyckte en av testarna.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Daddy-o schampoo & Sugar daddy-o solid conditioner, Lush

Ett alternativ för den som vill testa något nytt. Medan schampot kommer på flaska kommer balsamet i hårdform - en så kallad ”balsamkaka”. Det här förbryllade testarna något, men när man fick in tekniken var det fantastiskt - enligt vissa av testarna.

Håret blev lent av balsamet men tyngdes samtidigt inte ned, och schampot kändes skonsamt samtidigt som det neutraliserade gula toner.

Stort plus för att produkterna är dryga. Däremot hade både produkterna en väldigt stark doft av viol och bergamott, vilket drog ner betyget.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Bonacure pH4.5 color freeze silver micellar schampoo, Schwarzkopf

Doftmässigt fanns det lite att önska - det är trots allt inte en budgetprodukt. Testarna tyckte att det luktade lite mycket kemikalier och att känslan av exklusivitet saknades.

Schampot löddrade mycket och samtliga som testade produkten upplevde att håret blev väldigt trassligt efter användning. Det krävdes mycket balsam för att bli av med frisset. Även om det är allmänt känt att silverschampo sliter finns det grader även här - och micellära schampon (som drar åt sig smuts som en magnet) marknadsförs som extra skonsamma. 

LÄS OCKSÅ: Frisören: Det rätta sättet att tvätta håret

Det som räddar betyget är det faktum att silvereffekten är kraftfull. Ljusa slingor blev isiga i ett nafs, och en testare lyckades få en snygg silvergrå färg efter en längre stunds användning.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Cool silver schampoo & Cool silver conditioner, Björn Axén

Silverschampo och balsam med veteprotein och vitamin E som ska verka glansgivande.  Schampot är lite rinnigt men har en fräsch doft och starkt lila pigment. Balsamet, däremot, är så tjockt att det är en kamp att få ut och har en blåaktig färg. Det känns lite mesigt och en testare hade gärna sett att det var mer vårdande. Håret fick en kallare färg, men inget wow jämfört med andra silverprodukter på marknaden.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Cool blonde shampoo & Cool blonde conditioner, Label.m 

”Här snackar vi riktigt bra grejer!” utbrast en testare, och de samlade recensionerna talar sitt tydliga språk: Det här är en solklar vinnare. 

Förpackningen känns salongsproffsig och innehållet gör en inte besviken. Doften är god och lyxig, produkten är dryg och lätt att applicera. Det står att den ska ge håret fukt och elasticitet samtidigt som den tar bort bronsiga och gula toner, något som den faktiskt lever upp till.

Testarna var nöjda med den kalla tonen som duon gav - på så väl blekt ljusblont som mellanblont hår.

Bonus: Det färgar inte av sig på händer eller kakel!

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Keep my colour blonde schampoo & Keep my colour blonde treatment, Eleven Australia

Fräsch vegansk duo som känns modern och ung i sitt tilltal. Schampo och balsam är framtaget för både blekta och naturligt blonda hår. Soja- och veteprotein ska stärka håret och förhindra slitage samtidigt som de blå pigmenten neutraliserar gult.

Testarna tyckte om att schampot var så skonsamt mot håret. Konsistensen var krämig och trots att de blå pigmenten bet på även de envisaste gula tonerna, kändes håret mjukt när de klev ur duschen.

Perfekt för den som vill fräscha till exempelvis solblekt hår. Den söta, blommiga doften är heller ingen nackdel.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Silver schampoo & Silver conditioner, Sachajuan

Med neutral unisex-doft och enkla förpackningar är det inte svårt att falla för produkterna från Sachajuan. Dock är det här inte en duo du kommer falla på om du är ut efter något som verkligen biter: Ljusa slingor blir kallare men det här är inte som knockar gult.

Både schampo och balsam innehåller något som heter Ocean silk technology, som bland annat verkar återfuktande och glansgivande. Och visst blev håret glansigt, tyckte testdeltagarna, men en av deltagarna med blonderat hår hade önskat att balsamet gjorde håret lite mjukare.

Annons: Billigaste priset på detta silverschampo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Billigaste priset på detta silverbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Nr 24 schampo blond skönhet & Nr 24 balsam blond skönhet, Bruns products

Ett svenskt ekologiskt märke på silverschampo-arenan som erbjuder fina flaskor i lite retrostil. Enligt instruktionerna ska man schamponera först en gång, då bildas väldigt lite lödder, och sedan en gång till. Detta för att aktivera färgpigmenten. Vid andra schamponering bildas lite mer skum och det känns som att håret blir enklare att tvätta än vid första vändan. Schampot har en frisk citrusdoft som känns lyxig och diskret på samma gång. Schampot ger en diskret kallare ton, men får inte bort allt det gula. Ett krämigt balsam som är lätt att applicera i håret. Det står dock tydligt efter test att produkten vårdar mer än förstärker någon silvereffekt. Bra produkt som känns skonsam för håret men lämnar lite mer att önska när det kommer till färgförändring. 

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Bruns just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på silverbalsamet från Bruns just nu – se Prisjakt (extern länk)

Så gick testet till

Schampo och balsam har testats av en grupp av personer med olika hårkvalitet och hårtyp. Varje produkt har testats av tre personer. Betyget är baserat på de samlade omdömena av produkterna.                                                                                    

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!