Rädda håret - undvik de här tre fön-missarna

Föna håret är en konst.

Och att få det snyggt utan att slita på håret är möjligen ännu svårare.

Här är tre vanliga fönmissar vi gör - och tips på hur du gör i stället.

Du har din morgonrutin.

Går upp duschar, klär på dig, äter frukost och fixar håret.

Ja, eller i någon liknande ordning.

Du använder ekologiska produkter och äter en näringsrik frukost.

Men när du sedan ska fixa håret kanske tiden är knapp och fönen, ja, den kanske har passerat bäst före datum.

Så fönar du håret fel - så gör du rätt

Du fixar visserligen din frisyr på ett kick men ditt hår gråter. Du har, precis som många med dig, gjort tre vanliga fönmisstag som sliter onödigt mycket på ditt hår.

Goodhousekeeping visar här vad vi gör fel - och hur vi gör rätt och räddar håret i längden.

1. Du använder ingen värmeskyddande produkt

Ta för vana att spreja någon värmeskyddande sprej i håret när det är fuktigt. Applicera den över hela huvudet och fördela sprejen med fingrarna över hela håret. Detta gör du för att skydda dina hårstrån från värmen från din fön.

Hårfön med olika munstycken

2 Du använder inga "accessoarer" till din fön

När du köper en hårtork i dag följer de ofta med olika munstycken till den. Till exempel ett så kallat volymmunstycke används till att sprida värmen över större ytor och är ett bra verktyg när du vill forma naturliga lockar.

Ofta finns också ett smalt munstycke som koncentrerar luftströmmen vilket gör att värmen samlas på en mindre yta vid styling.

Läs också: Fem hårmissar som gör att du ser äldre ut

 

Så använder du din hårtork mest effektivt

3 Du torkar hela håret på en gång

Har du långt hår tar det en stund att få det torrt, särskilt om du har tjockt hår. Och ju längre tid du blåser på ditt hår desto mer sliter du på dina hårstrån. Dela i stället upp håret i fyra sektioner och torka sedan en i taget. Det är effektivare, går snabbare och är skonsammare för ditt hår.

 

√ Läs också: Så slipper du frissigt hår

 

Bonustips. Fönar du håret ofta är det smart att försöka hitta en hårtork med låg ljudvolym. Detta för att rädda din, och din omgivnings, hörsel.

Och givetvis är det bra att använda värmeskyddande produkter när du använder plattång och andra stylingverktyg som formar din frisyr med hjälp av värme.

Hårfön de luxe.<br>GHD Arctic Goldxair hårfön är effektiv och torkar gåret snabbt och reducerar krusighet.<br>1499 kronor.
1 av 5: Hårfön de luxe.<br>GHD Arctic Goldxair hårfön är effektiv och torkar gåret snabbt och reducerar krusighet.<br>1499 kronor.
BaByliss pro Silence<br>Hårfön med upp till 50 procent lägre ljudnivå än en traditionell AC-fön. Har 6 olika hastigheter/temperaturer och ett smalt förmunstycke ingår.<br>695 kronor.
2 av 5: BaByliss pro Silence<br>Hårfön med upp till 50 procent lägre ljudnivå än en traditionell AC-fön. Har 6 olika hastigheter/temperaturer och ett smalt förmunstycke ingår.<br>695 kronor.
Brett munstycke som används för att torka och forma naturliga lockar och tillföra volym, från Babyliss. Medföljer fönen Pro Digital.
3 av 5: Brett munstycke som används för att torka och forma naturliga lockar och tillföra volym, från Babyliss. Medföljer fönen Pro Digital.
Munstycke för koncentrerad värme när du stylar håret.<br>Det här kommer från Babyliss.
4 av 5: Munstycke för koncentrerad värme när du stylar håret.<br>Det här kommer från Babyliss.
Blow dry från Lernberger & Stafsing.<br>Mist som skyddar håret mot värme och ger din frisyr volym, 189 kronor.
5 av 5: Blow dry från Lernberger & Stafsing.<br>Mist som skyddar håret mot värme och ger din frisyr volym, 189 kronor.

Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!