Frisören och bloggaren Elin Johansson har stenkoll på ombres.
Frisören och bloggaren Elin Johansson har stenkoll på ombres. Foto: Privat

Ombre – inspiration, fakta och bilder

Ombre-trenden växer explosionsartat.

Vad är det som gör den heta frisyren så speciell?

Frisören Elin Johansson vet - hon är Sveriges främsta specialist på ombre.

Här förklarar hon också vad soft ombre (sombre), bronde, balayage och brombre är.

Elin Johansson anses vara den frisör i Sverige som är skickligast på att utföra ombre i alla olika varianter. Hon svarar här svarar hon på vanliga frågor om trenden.

Vad är en ombre?

Ombre är en frisyr och frisyrteknik som innebär att håret är mörkare vid rötterna och ljusare vid topparna. Ordet ombre kommer från franskan och betyder skugga. Ombre-trenden har spridits över världen med hjälp av en stor mängd Hollywood-kändisar. Bland dem:

Drew Barrymore.

Madonna.

Kate Hudson.

Lindsay Lohan.

Charlize Theron.

Sandra Bullock.

I Sverige började ombre-trenden få fäste under 2011. Populariteten har sedan ökat år från år. Nu är intresset för ombre större än någonsin.

Varför har ombre blivit så trendigt och populärt?

– Jag tror det är bekvämligheten som är mest omtyckt med en ombre. Bottenfärgen färgas oftast i samma mörkhetsläge som den naturliga hårfärgen. Det innebär att du bara behöver gå till frisören två gånger per år. Sen tror jag det är populärt för att man både får vara mörk och ljushårig på en och samma gång.

LÄS OCKSÅ: Guiden: Så färgar du enkelt ditt hår hemma

Vad karakteriserar en ombre?

– En ombre utmärker sig genom skillnaden mellan mörkt och ljust. Så fort hårfärgen i botten är något mörkare än längderna så är det en ombre. Sen skräddarsys en ombre-teknik för varje kund vilket gör att ingen ser likadan ut.

Vad är det bästa med en ombre?

– Valmöjligheten. Alla kan verkligen färga håret i en ombre-teknik. Oavsett längd på håret, vilken typ av hårfärg du har eller om du aldrig färgat håret så går det att göra en enkel förändring. En ombre håller sig snygg i flera månader. Helheten blir både lyxig och naturlig och du kan framhäva ansiktsdrag och ögon på ett helt nytt sätt.

LÄS MER: Frisyrtrenderna 2021 - klippning, styling och färg

Hur många varianter av ombre finns det?

– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Det går att färga en ombre om man är röd-, svart-, ljus- eller brunhårig - och i alla färger. På senaste tiden har ombren även blivit en hippie-trend för 2015. Kändisar färgar håret i till exempel blått i hårbotten och skuggar sedan utåt till snygga ljuslila längder. Detta har även blivit populärt bland tonåringarna som testar "crazy-colors" hemma.

Vilken variant är den svåraste att göra?

– Rent tekniskt så tycker jag brombren är svårast för där gäller det verkligen att hålla koll på toner, få alla färger att smälta ihop på ett snyggt sätt och att alla kontraster får ta plats i håret. Generellt med ombre är det svåraste att få alla färger, toner och teknik att passa ihop med kundens hudton, ansiktsdrag och stil. En ombre har i uppgift att lyfta personen – med hjälp av hårfärgen lyfta fram ansiktet och framför allt ögonen.

LÄS OCKSÅ: Olaplex – här är allt du behöver veta om produkten

Vilken är roligast att göra?

– Jag tycker att soft ombren är roligast att göra. Det handlar om små marginaler, naturliga färger och att jobba med ett hår i tre timmar för att i slutändan få håret att se ut som om kunden inte gjort någonting med håret - det är väldigt roligt. Soft ombren ger till exempel ett blekt blont hår lyster, liv och rörlighet - en förvandling som är så rolig att jobba med.

Vilket är det vanligaste felet som frisörer gör när de försöker sig på en ombre?

– Det vanligaste felet är att man inte skuggar ihop alla nyanser och mörkhetslägen så att helheten blir fläckig och osammanhängande. Det viktigaste att tänka på när man ska färga någon typ av ombre är att två, tre färger ska färgas ihop på ett naturligt sätt. Varje sektion ska utmärkas, synas och få fokus - MEN alla nivåer måste skuggas ihop. Oftast läggs för ljus bottenfärg och sedan blir mellanpartiet mörkare än hårbotten och längderna blir för ljusa. Oavsett om hårbotten ska vara svart och topparna ska vara ljusgröna så måste alla färger smälta ihop från rot till topp.

LÄS MER: Så får du frisören att fatta vilken frisyr du vill ha.

När blev du intresserad av ombre och hur kom det sig?

– Jag var bland de första i Sverige 2012 som fick ombren att verkligen ta fart. Jag blev kallad "Ombre-Elin". Jag var trött på att kunderna "måste" gå till frisören för att färga utväxten så ofta och att håret slits så mycket av all färgning. Jag ville få  kunden ur "måste-färga-håret-facket" till att känna att den kan gå flera månader med ett snyggt och välmående hår utan måstet. Jag märkte att det går att lyfta fram kundens personlighet, stil och utseende med hjälp av ombren och att variationen var gränslös.

– Alla känner nog igen sig när jag säger att man vill vara blond på sommaren och mörkare på hösten. Med en ombre så är detta möjligt med minimalt slitage på håret. En soft ombre på vår/sommar och en bronde på höst/vinter är genialiskt. Jag älskar att vara kreativ och förnya mina kunder, en ombre av något slag gör detta möjligt och kunden får alltid en förändring med små medel - därför älskar jag ombre.

Experten om 5 olika typer av ombre

1. Ombre

"En vanlig ombre har skarpare kontraster och man ser tydligt skillnaden mellan mörkt och ljust. Skillnaden mellan toner - till exempel  guld, koppar och rött – är större med en traditionell ombre-teknik."

2. Sombre (soft ombre)

"Detta är en ombre-light som brukar jag kalla det, en mildare variant. En väldigt naturlig hårfärg men fina linjer, väldigt soft övergång mellan alla färger och hårets toner smälter ihop fint. Denna teknik brukar oftast slingade blondiner börja med. Färga en lite mörkare bottenfärg och låta de redan blonda längderna vara kvar."

3. Bronde (brun ombre)

"Denna variant är för brunhåriga till ljusbrun/mörkblond. Hårbotten är mörkbrun och blir gradvis ljusare brun mot topparna som i slutändan blir mörkblonda. Denna variant kan färgas både i en skarp övergång mellan färgerna eller en naturligt soft övergång."

4. Balayage (paint ombre)

"Denna teknik har också blivit enormt populär och är uppgraderad Ombre. Här behålls oftast kundens egna bottenfärg och sedan målas ljusa partier och slingor på håret för att ge en naturlig och solkysst look. Passar alla hårfärger och toner."

5. Brombre (mörkare brun ombre)

"En variant är för de mörkaste håren. Oftast färgas en brombre skarp med tydliga övergångar från en svart bottenfärg, brunt mellanparti och ljusbruna toppar. Denna look ger mycket kontraster och även kallad "Hair-Contouring" i Hollywood."

Elin Johansson