Vårt hår är oerhört känsligt, särskilt precis efter en dusch.
1 av 2: Vårt hår är oerhört känsligt, särskilt precis efter en dusch. Foto: Shutterstock
Många väljer en hårtork för snabbt resultat, men nackdelarna är många.
2 av 2: Många väljer en hårtork för snabbt resultat, men nackdelarna är många. Foto: Shutterstock

Lufttorka eller blåsa håret? Vad är egentligen bäst

Att torka blött hår med en hårtork kan tära rejält på frisyren. Men är det verkligen bättre att låta håret lufttorka?

Experterna guidar till ett mer hälsosamt svall.

Den som jobbar hemma just nu slipper dra fram hårtorken i panik efter morgonduschen. De flesta tänker säkert att detta är positivt då styling med värme kan vara direkt skadligt.

Att lufttorka håret har emellertid också sina nackdelar. Enligt sajten The Stylist sväller och försvagas ditt hår när det kommer i kontakt med vatten. Det påverkar både det protein som håller håret intakt och riskerar att tänja ut hårstrån som i sin tur går av.

– Hår kan absorbera upp till 30 procent av sin egen vikt. Ju längre håret är vått desto mer sväller det vilket kan skada håret permanent, säger hårstylisten Adam Reed till sajten.

Dessutom blir håret lätt frissigt när det lufttorkar.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Hårtorken kan göra mer skada än nytta

Betyder det att hårtorken ändå är att föredra? Nja, inte riktigt.

Värmestyling riskerar att dra ur all vätska ur håret vilket är synnerligen negativt eftersom hårets elasticitet och styrka är beroende av fukt.

Överdriven användning kan till och med leda till så kallat ”bubble hair”, där dina hårstrån infekteras av små, små luftbubblor. Värmen från din apparat kan nämligen leda till att fukten i håret expanderar vilket skapar små luftfickor i hårets fiber.

Båda metoder kommer således med nackdelar. Lyckligtvis finns det ett antal produkter och hjälpmedel som skyddar ditt hår.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Volymsprej som ger fylligare hår

Tips på 6 vårdande produkter

1. Balsam

När du lufttorkar håret är balsam oerhört viktigt. Det bidrar till att håret torkar snabbare. Satsa på ett balsam som återfuktar och låser in fukten, annars blir håret lätt frissigt.

För ett jämnare resultat kan du borsta ut balsamet i håret med en borste speciellt framtagen för blött hår (se längre ned).

Annons: Hitta bästa pris på populära balsam – se Prisjakt (extern länk)

2. Schampo

Om du använder schampo – satsa på en produkt som passar din hårtyp, återfuktar och gärna något som skänker volym. Experter rekommenderar att du inte använder schampo för ofta.

Annons: Hitta bästa pris på populära återfuktande schampon – se Prisjakt (extern länk)

3. The Wet Brush Detangling Hair Brush

Ditt hår är som sagt försvagat när det är blött, vilket gör att det lätt går av om du försöker borsta ut det. Den här borsten är designad för just blött hår och ska minimera skador när du försöker borsta ut trasslet.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

4. Bruns Hårsufflé

För att slippa frisset och skapa volym kan du avsluta rutinen med en hårsufflé som även passar för att läka slitet hår. Just denna är en multiprodukt för många sorters hår.  Man kan applicera i fuktigt hår och krama upp dina lockar eller rufsa om håret. Den funkar också i torrt hår (mest för de kortare håren) som en stylingprodukt, som en mildare form av vax.  

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

5. Syoss Air Dry Straight Foam Spray 

Denna spraymousse hjälper till att släta ut frissigt hår efter tvättning. Gör håret lent och kan användas vid lufttorkning utan att håret blir klistrigt. Funkar för att ge lätt stadga och är enkel att borsta ur.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

6. Aquis Hair Towel Lisse Luxe

Handduk specifikt framtagen för att minimera friktion när du torkar dig. Aquis Hair Towel Lisse Luxe påstår sig torka håret fem gånger snabbare än bomull tack vare sin boostade uppsugningsförmåga. Handduken torkar håret och du slipper gnugga.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!