Mjäll är ofarligt och smittar inte. Men det kan vara knepigt att bli av med.
1 av 2: Mjäll är ofarligt och smittar inte. Men det kan vara knepigt att bli av med. Foto: / Shutterstock
Kokosolja är ett knep värt att testa mot mjäll.
2 av 2: Kokosolja är ett knep värt att testa mot mjäll. Foto: Shutterstock

Hudläkarnas fyra bästa huskurer – mot mjäll

Nej, mjäll är inte farligt.

Och nej, det smittar inte.

Men jo, det kan vara jobbigt att bli av med, oavsett om du har fet eller torr hårbotten.

Här är fyra huskurer som faktiskt hjälper – med ingredienser som du redan har hemma.

Visst är det trist när man inte kan använda sin nya svarta jumper, eftersom mjäll på axlar och rygg sticker ut som den första kritvita snön i decembermörkret? Eller när man drar en borste genom håret och det plötsligt yr hudflagor kring ansiktet som ett smärre dammregn?

INGEN gillar att ha mjäll: ändå drabbar det nästan 20 procent av befolkningen. Problemen uppstår ofta redan i puberteten – och kan pågå hela livet.

LÄS OCKSÅ: 7 huskurer som du kan hämta från ditt skafferi

Så blir du av med mjäll

Mjäll är ofarligt och smittar inte. Men det kan vara knepigt att bli av med, eftersom den jästsvamp som orsakar de lösa fjällen växer till sig fort, oavsett om man har torr eller fet hårbotten.

Många som kämpar med återkommande besvär väljer att investera i speciella, receptbelagda schampon, men det finns faktiskt billiga huskurer som kan vara snudd på lika effektiva.

Inspirerade av tidningen Health listar vi fyra av dem, med ingredienser som du kanske redan har i skafferiet:

Äppelcidervinäger. Foto: iStock

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är starkt, så blanda med vatten före användning. Lika stora delar av varje brukar vara lagom. Häll försiktigt lösningen över hårbotten och låt den dra i minst 15 minuter, innan du tvättar rent med schampo. Vinägerns höga ph-värde hämmar tillväxten av den jästsvamp som kan vara orsaken till mjäll.

Aspirin

Krossa ett par aspirintabletter och rör ihop med vatten till en pasta som du baddar över hårbotten. Alternativt mixa ditt vanliga schampo med de krossade pillren. Aspirin innehåller Salicylsyra, som är den verksamma substansen i de flesta receptbelagda mjällmedel. Det hjälper till att stoppa fjällningen.

LÄS OCKSÅ: Fem hårmisstag som gör att du ser äldre ut

Kokosolja Foto: iStock

Kokosolja

Massera hårbotten med en liten klick kokosolja och låt det sitta i minst 15-20 minuter. Ju längre desto bättre, så man kan till och med sova med oljan, under en handduk eller en duschmössa. Kokosolja bidrar, liksom äppelcidervinäger, till att minska den typ av jästsvamp som kan orsaka mjäll. Dock sätter den sig ganska bra, så var beredd på ett par sköljningar innan håret är rent.

Aloe vera-gel

Smörj hårbotten med en liten klick aloe vera-gel, så blir du av med en del av symptomen. Till skillnad från övriga huskurer kommer inte aloe veran åt själva grundproblemet, det vill säga jästsvampen. Däremot motverkar den inflammation som kan uppkomma till följd av mjäll, samt lindrar besvärande klåda.

LÄS OCKSÅ: 6 recept mot fett hår och kluvna toppar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!