Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Letar du efter en bra hårolja eller ett serum?Letar du efter en bra hårolja eller ett serum?Letar du efter en bra hårolja eller ett serum?
Letar du efter en bra hårolja eller ett serum? Foto: Shutterstock

HÅROLJA OCH SERUM: Stort test av årets bästa produkter

Tillför extra glans och slipp frissigt hår utan att gå till frisören.

Om du vill ge ditt svall lite extra kärlek och samtidigt fräscha till det kan en bra hårolja eller ett serum göra jobbet.

Men vilken ska man köpa? Hälsoliv har testat och utsett de bästa.

Man kan använda håroljor och serum på flera olika sätt, även om det allra vanligaste är att klappa in några droppar - tänk en ärtas storlek - i längder och toppar för att motverka friss och ge ökad glans.

Men beroende på vilken hårtyp du har och i vilket skick ditt hår är kan det finnas andra metoder som är mer lämpliga för dig.

En annan vanlig variant är att krama in hårolja i håret när det är handdukstorrt efter en dusch.

Du kan även göra en oljeinpackning över natten eller någon timme innan du ska tvätta håret. Eller ha en droppe i ditt vanliga balsam.

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Shine serum, Sachajuan 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

Doften är unisex och fräsch, men också kraftfull. För torrt, nordiskt hår var håroljan från Sachajuan en riktig lystergivare. Håret  blev både mjukt och lent och var lätt att borsta ut utan att kändes flottigt. Det fick också en härlig lyster. Men betyget drogs ner något när den testades i lockigt, torrt hår. Håret fick visserligen lyster men en hårolja som ger mer blänk än vård är inte vad ett frissigt och trött hår behöver, tyckte testaren. 

LÄS OCKSÅ: Frisören guidar: Här är de stora hårtrenderna 2020

Young again treatment oil, Kevin Murphy

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En uppbyggande, värmeskyddande olja som innehåller eternellblomma och antioxidanter. Ska ge ett glansigt, välmående, lättstylat, starkt och viktlöst hår. Som de flesta av Kevin Murphys produkter är doften ganska dov och unisex. Förpackningen är en snygg, en lila plastflaska som man gärna har framme men som också är lätt att ta med sig. med pump som gör det lätt att få ut rätt mängd produkt. Håret blev lent och följsamt och topparna blev betydligt bättre. Eftersom oljan är väldigt tunn passar den bra till finare hårstrån. 

True soft hair oil, Maria Nila

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En lite lättare olja med aragn och UV-skydd som passar för den med tunt och fint hår. Produkten föll även de mer skeptiska testarna i smaken. När den applicerades i torrt hår blev det mindre frissigt utan att få en fet hinna, men testarna tyckte att håret blev blev ännu glansigare och mjukare när de använde True soft hair oil i fuktigt hår eller blandade ner ett par droppar i sitt balsam.

OI oil, Davines - TESTVINNARE!

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

Testvinnaren! Davines Hårolja med roucouolja som gör håret både mjukt och glansigt. Såväl förpackningen som doften osar unisex – på bästa sätt. Oljan ska passa alla hårtyper, och testarna håller med. En av testarna har flera gånger fått frågan om hon varit hos frisören nyligen. En annan testare, som har blonderat och enligt egen utsago "väldigt skadat" hår upplevde att detta var den enda håroljan som lyckats maskera hennes kluvna toppar och frissiga svall.

LÄS OCKSÅ: Populära parfymer: Dofterna du inte vill missa

Organic caring hair oil, Björn Axén

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En hårolja i trendig brun glasflaska med pipett. Produkten, som är 100 procent naturlig och utlovar både glans och vård, innehåller bland annat jojoba-, havtorn- och rapsolja. Doften, bergamott upplevdes som tilltalande hos samtliga testare. Däremot rådde det delade uppfattningar om hur mycket olja man behövde för att få resultat. Om du har tunna, klassiskt skandinaviska, hårstrån räcker en eller två droppar i torrt hår för att få bukt med frisset. För tjockare hår kan det behövas mer. En av testarna föredrog att ha oljan i fuktigt hår i stället för torrt.

Moroccanoil original treatment, Moroccanoil 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En hårolja gjord på argan och förpackad i en lyxig glasflaska med pumo. För frissigt, torrt hår är det här en perfekt olja när den appliceras i blött eller fuktigt hår. Den är lätt att stryka in i längderna och topparna och “sugs upp” av trötta hårstrån. Håret känns mjukare och om du har lockigt får den lockarna att hålla ihop på ett fint sätt. Håret blir lätthanterligt och mjukt, men känns inte alls flottigt. Ett stort plus är att det dessutom blir mindre frissigt. Oljan luktar tyvärr inte så mycket, men den är dryg - man behöver absolut inte använda mycket för att få grymt resultat.

Keratin healing oil treatment, Lanza

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En olja som är tjock i konsistensen utan att tynga ner håret. Den är väldigt dryg, så ett pump räcker gott och väl till hela håret, det var testarna överens om oavsett hårtyp. Håret blir lent och följsamt, men vissa upplevde en känsla av håret blev elektriskt efter användning. Vissa fann doften angenäm och alldeles lagom, medan vissa upplevde den som något besvärande.

No frizz nourishing oil, Living proof

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ger definition och fukt till lockigt hår, men trots sitt namn bet den inte riktigt på frisset. Bäst fungerade den att använda i fuktigt hår innan styling. Den gjorde också håret mjukare och glansigare när man applicerade den som en inpackning innan tvätt eller några droppar i balsamet. I torrt hår levererade den inte riktigt för någon av testarna utan kändes mest som om det blev en ”gnisslande” yta och fettigt. Doften är ganska stark och påminner lite om skog, medan vissa testare upplevde den som väldigt god tyckte andra att den tog över för mycket.

Beology TRT repair, Schwarzkopf

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett nytt hårserum med algextrakt från Schwarzkopf som enligt produktbeskrivningen ska stärka hårfibrerna, reparera, försegla samt ge hårstrået en varaktig glans. Den smidiga pumpfunktionen gjorde produkten lätt att applicera, men den gick i övrigt inte hem hos testpanelen. En testare upplevde att håret blev något lättare att reda ut med produkten i, en annan testare upplevde att produktenla sig som en flottig hinna över håret när det var torrt. I handdukstorkat hår blev det lättare att applicera jämnt, men håret kändes nedtyngt och slickat mot skalpen.

Dream coat, Color wow

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

Den här nylanserade produkten är inte din vanliga hårolja utan en sprej som förhindrar friss genom att lägga sig som en fuktavvisande rock över hårstråna. Den kammas in i handdukstorrt hår och reagerar först i kontakt med dina värmeverktyg, enligt Color wow håller effekten i upp till tre tvättar. Produkten kommer i en silvrig förpackning som andas 90-tal. Lite meckig av använda, tyckte testarna. Eftersom produkten kräver viss vana av att arbeta med fön och borste passar den inte den som snabbt vill få ett bra resultat. En testare med tjockt hår och lite grövre hårstrån tyckte att hon fick till ett riktigt Hollywoodsvall efter lite jobb, medan en testare med blekt, nordiskt hår inte var lika imponerad. Håret blev något mindre frissigt, men hon tyckte inte att den levde upp till hajpen.

Healing strength neem plant silk serum, Lanza 

Annons: Hitta billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (extern länk)

En produkt med solklar doft av "jag har just varit på salongen och fått håret fixat". Serumet är gjort på extrakt från nimträd och innehåller även hyaluronsyra, som är en riktig fuktbindare. Överlag var testarna väldigt nöjda med hur serumet fick deras hår att uppföra sig. I handdukstorkat hår fick serumet håret att kännas mjukt men samtidigt "stabilt". Enda minuset var att håret lätt kändes lite fettigt och stripigt när det applicerades i torrt hår.

Så gick testet till

Håroljorna och -serumen har testats av en grupp av personer med olika hårkvalitetet och hårtyper. Om inte instruktionerna indikerade att produkten enbart kunde testas på ett sätt (se Dream coat från Color wow) testades  produkten på följande sätt: 1) I torrt hår, 2) i handdukstorkat eller fuktigt hår, 3) som en inpackning innan tvätt och 4) några droppar i balsamet.

Varje produkt har testats av tre personer. Som referens har redaktören provat samtliga.