Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är hårmissarna som förstör ditt hår - och som frisören avskyr

Här är de åtta värsta hårmissarna vi gör hemma - som frisörerna gnisslar tänder över.

Sajten shefinds.com har listat de värsta misstagen som får både ditt hår och din frisör att gråta.

1. Toppa håret själv

Det är en fest på kvällen, topparna är kluvna och det är flera veckor kvar till den inbokade frisörtiden. Åker saxen fram för att du själv ska finputsa lite för att håret ska se snyggare ut? Aj, aj,aj - då har du begått det värsta misstaget på listan över hårmissar som frisörerna avskyr. 

Att toppa håret själv är en dålig idé, enligt shefins.com. 

 "Det är något som kräver stor precision och balans och är alldeles för svårt för någon att klara på egen hand", säger Paul Norton till sajten. 

 

 

LÄS OCKSÅ: 6 hårtips som ger dig en yngre look direkt

 

 

2. Färga eller bleka håret hemma

Visst kan det vara lockande att köpa den där hemmablekningen för nån hundralapp i stället för att spendera en tusenlapp hos frisören. Men se upp - risken är överhängande att du i panik ändå måste uppsöka frisörstolen. Och då kan det krävas en tidsödande och därmed också extra kostsam behandling för att rädda ditt hår. I värsta fall kan en hemmablekning förstöra ditt hår fullständigt, varnar Paul Norton via shefinds.com. Frisörernas tips är att låta ett proffs sköta jobbet - eller att helt enkelt låta håret ha sin naturliga färg. 

 

LÄS OCKSÅ: 5 hårmisstag som gör att du ser äldre ut

 

 

3. Använda plattång eller locktång innan håret är helt torrt

Oavsett hur bråttom du har ska du ALDRIG använda plattången eller locktången innan håret är helt torrt. 

Det skadar inte bara ditt hår, som kan stekas sönder av värmen när det finns fukt kvar, det skadar även din tång, skriver shefinds.com.

 

Läs också: Så kan du locka håret med din plattång

 

 

Foto: Frédéric Cirou

4. Inte tvätta ur ditt balsam ordentligt

Man kan lätt tro att håret mår bra av att ha lite balsam kvar som får långtidsverka. Den idén sågar Paul Norton direkt. "Det kan göra att extra mycket olja och smuts dras till håret och gör det supersvårt att styla", säger han till shefinds.com. 

 

 

5. Klippa håret för sällan

Många väntar för länge med att toppa håret - inte minst då man håller på att spara ut längden. Men det här är en väldigt dum metod, enligt shefinds.com. Har topparna väl börjat bli kluvna måste du snabbt klippa av dem för att undvika att skadan arbetar sig uppåt längs hårstrået, tipsar frisören Gina Capano.

 

 

6. Handukstorka håret för hårt

Du ska ALDRIG torka ditt hår så hårt med handduk att det uppstår friktion. Ska du använda handduken för att torka håret är det en sak som gäller - klappa håret torrt, tipsar Gina Capano på shefinds.com. Handduken är bra att använda för att klappa bort den värsta fukten för att på så sätt minska föntiden - eller låta det sista självtorka.

 

 

Foto: John Dowland

7. Borsta håret för mycket

Visst har vi alla hört talas om att borsta håret blankt. Men det är en myt som inte stämmer, enligt Gina Capano. Istället bör du undvika att borsta håret för ofta och för mycket eftersom det skadar hårstråets yttersta lager och kan leda till att det blir extra frissigt.  

 

 

 

Foto: Lars Zahner

8. Tvätta håret för ofta

Nej, du behöver inte tvätta håret varje dag. Det räcker om du gör det var tredje, eller fjärde, dag. Det kan skilja lite beroende på vilken hårtyp du har men inget hår mår bra av att tvättas dagligen.

 

Läs också: Fem vanliga fel vi gör när vi tvättar håret