Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ekoschampo gör både hälsan och miljön en tjänst

Guide: Vad är ekologisk hårvård?

Nyfiken på grön och ekologisk hårvård?

Här är en guide till vad eko och naturligt innebär när det kommer till schampo, balsam och hårprodukter.

Ekologisk ligger i tiden. I mataffären finns ett stort utbud av ekologisk mat och även på skönhetsfronten finns det en hel uppsjö av ekologiska, gröna och naturliga produkter att välja mellan. 

Att välja ekologisk hårvård är att göra miljön en tjänst, men kan även vara ett lyft för kalufsen.

Grön hårvård - definitioner

Ekologiskt: Eko ingredienser är plantbaserade och har drivits upp med ekologiska metoder. Avokado, havregryn, ringblomma och eucalyptus är exempel på ekologiska ingredienser.

Naturligt: När man talar om naturlig hudvård syftar man till produkter som ofta innehåller ekologiska ingredienser men också andra ingredienser som förekommer i naturen - till exempel mineraler eller något så självklart som vatten. Produkterna brukar innehålla få eller inga syntetiska ingredienser.

LÄS OCKSÅ: Stort test av ekologiska schampo och balsam – alla testvinnare 

Få vackrare hår med ekologisk hudvård

Att gå över till ekologisk hårvård kan, precis som balsammetoden, göra under för torrt och frissigt hår. 

Eftersom ekologiska schampon inte innehåller starka sulfater i samma utsträckning som vanliga schampon är de inte lika uttorkande. Det gör att ekoschampon passar perfekt för lockiga hår, som av naturen är torrare. Eftersom fjällskiktet i hårstråna inte slits upp på samma sätt, håller lockarna ihop bättre. Vissa upplever även att eko-balsamet tränger in i hårstråna och återfuktar bättre än vanliga balsam, vilket ger ytterligare stuns och definition till lockarna.

Men det är inte bara de med lockigt hår som mår bra av en eko-övergång. Även raka hår kan kännas mer återfuktade och fina av ekologisk hårvård.

Det här ska du tänka på

Om du är sugen på att gå över till ekologiskt schampo och balsam är det några saker du ska tänka på innan du sätter igång.

Se över dina andra hårprodukter

Eftersom eko-schampo är mildare än konventionellt schampo är det heller inte lika starkt rengörande. Om du använder hårvax, hårolja eller andra produkter med silikoner och mineraloljor i är det inte säkert att ditt ekologiska schampo är starkt nog för att tvätta ur dessa. Produktrester blir kvar i håret och kan få det att kännas stripigt och smutsigt, trots att du tvättar det.

Förbered håret med en ”sista-tvätt”

Men det räcker inte att lova dig själv att sluta med dessa stylingprodukter eller byta ut dem mot eko-alternativ. Innan du börjar med ekologisk hårvård måste du få ut de produktrester du redan har i håret med en så kallad ”sista-tvätt”.

En ”sista-tvätt” innebär att du tvättar håret med ett schampo som är fritt från silkoner och mineralolja men innehåller sulfater, SLS. Det finns en del på marknaden, men om du vill göra det lätt för dig kan du använda diskmedel.

Lista över ”sista-schampon”

Apoteket Apoliva Schampo

Coop X-tra Schampo

Wella System Professional Hydrate Shampoo

Änglamark Schampo

Källa: nopoo.se och balsammetoden.se

Du kan behöva schamponera håret ett par gånger för att få ur alla rester. När du känner att du är nöjd och har sköljt ur kan du börja använda ditt ekologiska balsam.

LÄS OCKSÅ: Guide: Vad är ekologisk hudvård?

Eko-certifieringar

Att en produkt lovar att den är ekologisk betyder tyvärr inte att den är det - eftersom innehållet inte kontrolleras. Men det finns ett antal märkningar som säkerställer att det de produkter du köper är ekologiska i den mån det är möjligt.

Cosmos Organic som säkerställer att tio procent av ingredienserna är ekologiska.

Natrue som har olika märkningar för produkter med 50 respektive 70 procent ekologiska ingredienser.

Ecocert innebär att 95 procent av innehållet ska vara naturligt och minst 10 procent ekologiskt.

BDIH är en certifiering som innebär att produkten inte innehåller syntetiska doftämnen, etoxilerade råvaror, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Det innebär också ett krav på att råvarorna som kommer från växter i största möjliga mån ska vara eko.

USDA 100% Organic är en märkning som innebär att 100 procent av innehållet är ekologiskt, vatten och koksalt uteslutet.

USDA 95% Organic innebär att 95 procent av innehållet (vatten och koksalt uteslutet) är ekologiskt. De sista fem procenten får endast bestå av ämnen som godkänts av USDA.

USDA Made With Organic Ingredients kräver att minst 70 procent av innehållet är ekologiskt. Resten av produkten får vara innehålla ingredienser från USDA:s lista över godkäna ämnen.

The Soil Association innebär att 95 procent av ingredienserna, vatten ej inräknat, ska vara ekologiskt.

Cosmebio Bio är en märkning som kräver att 95 procent av de plantbaserade ingredienserna kommer från ekologisk odling. Totalt ska 10 procent av innehållet vara eko.

Cosmebio Eco innebär i stället att 95 procent av ingredienserna ska vara naturliga och minst 50 procent av de växtingredienser som används måste vara eko.

Vanliga syntetiska ingredienser som du sällan hittar i naturlig hårvård:

Sodium laureth sulfate, SLS: Det här är en kemisk förening som finns i konventionella schampon, diskmedel - ja det mesta som löddrar. Det är ett starkt lösningsmedel som riskerar att torka ut och irritera huden.

Mineraloljor: Görs av petroleum som man också framställer bensin och fotogen av. Namnet till trots innehåller de inga mineraler. Molekylerna är allt för stora för att tränga igenom hudens barriär utan lägger sig som en hinna ovanpå huden. Vissa menar att de på sikt torkar ut huden och håret, andra att de hjälper till att stänga in fukt.

Silikoner: Syntetiskt framställda silikoner kan ge hår och hud en mjuk och len yta, men är i sig inte vårdande. De är heller inte vattenlösliga vilket gör att det krävs starka lösningar för att tvätta bort från hud och hår. Vissa silikoner har bedömts som farliga för hälsan i hög dos, och även om enskilda produkter inte innehåller särskilt mycket silikoner har det visat sig att de kan lagras i vår fettvävnad,

Parabener: Parabener är en av de mest omdiskuterade ingredienserna i hud- och hårvård, där de tjänar som konseveringsmedel. Men faktum är att de parabener som i Sverige används i skönhetsprodukter är noggrant undersökta och bedömda som ofarliga.

Tänk på: Om man tar bort vissa syntetiska ingredienser behöver de ersättas av annat, för konsistens och hållbarhets skull. Även om dessa ingredienser är skonsammare för miljön är de inte alltid skonsammare för dig. Även ekologiska och naturliga ingredienser kan framkalla obehag och irritation. 

Testa dig fram och se vad som funkar för dig!