Vi smörjer in oss med hudkrämer och tar hand om håret. Men många glömmer bort hårbotten.
1 av 2: Vi smörjer in oss med hudkrämer och tar hand om håret. Men många glömmer bort hårbotten. Foto: Shutterstock
En kliande hårbotten är ett vanligt besvär.
2 av 2: En kliande hårbotten är ett vanligt besvär. Foto: Shutterstock

Guide: Så tar du hand om din hårbotten

Det är dags att ta itu med din hårbotten. Det är nämligen hemligheten bakom ett vackert hår. Och du, sluta skämmas över ditt kliande eller vita flagor – det finns hjälp.

En hälsosam och balanserad hårbotten är grunden för all hårvård.

– Många glömmer bort att skalpen faktiskt är en förlängning av huden. Vi smörjer noga in oss med hudkrämer och avslutar vid hårfästet men glömmer helt bort huden i hårbotten, säger Patrik Lernberger, som är en av upphovsmännen bakom hårvårdsmärket Lernberger Stafsing.

Under sommaren kan en känslig och kliande hårbotten bero på parfymerade produkter som orsakar en överkänslighet eller till och med kontaktallergi i hårbotten.

Ett hett tips är därför att bara använda produkter som är allergenfria eller sådana som både rengör på djupet och tillför fukt. Det hjälper hårbotten att komma i balans. Men att låta håret självtorka, som många gör under sommaren, kan skapa problem.

– När det blir fuktigt för länge i hårbotten skapas en miljö som skalpen inte mår bra av. Då är det bättre att föna håret torrt, säger Patrik Lernberger.

– Hårbotten reagerar också på stress, vare sig du känner dig stressad, äter dålig kost eller tränar för mycket. Faktum är att för mycket motion också är en form av stress för kroppen som kan resultera i en ökad känslighet i hårbotten eller som mjäll.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du tappar mycket hår

Mjäll är vanligt

Det klassiska hårbottenproblemet är förstås mjäll. Det är ingen slump att världens mest sålda schampo lär vara ett som ska hjälpa mot just det.

Mjäll uppstår när det finns en störning på den naturliga talgproduktionen i hårbotten. Den överflödiga talgen är goda nyheter för mikroorganismer, som äter sig mätta och samtidigt avsöndrar syror som orsakar irritation och flagor.

Tips för en välmående hårbotten

Skäm bort din hårbotten med regelbunden massage, den mjukar upp spända muskler och stimulerar blodtillförseln i hårsäckarna.

Investera även i en nålkam eller tangle teezer, och använd den i duschen, till exempel när du applicerar balsam eller inpackning. Då fördelas produkten på ett bra sätt samtidigt som din hårbotten får en stimulerande massage.

Hårbotten mår inte bra av fukt så föntorka håret så ofta du kan. Applicera ett värmeskydd så slits dina längder mindre. Eller föna bara hårbotten och låt resten av håret självtorka!

Undvik att applicera alltför mycket stylingprodukter i hårbotten, som till exempel torrschampo och hårda vaxer.

Använd hårvårdsprodukter som både rengör på djupet och är skonsamma mot din hårbotten. ”Detox” är ett ord som du kan leta efter på schampohyllan.

Motionera lagom mycket! En aktivitet som höjer pulsen 30 minuter om dagen ökar blodcirkulationen och gör underverk för både skalpen och övriga kroppen.

– Ett mjällschampo rengör på djupet och tar bort överflödigt talg och serum. Det skapar också en miljö där varken talg eller mikroorganismer trivs. En vanlig ingrediens som är bra på detta är zink, som finns i de flesta mjällschampon i olika mängder och i olika sammanhang, berättar Stina Nyman som är utbildare för hårvårdsmärket Wella.

Men hur vet vi då som konsumenter om det är mjäll eller känslighet som börjat spöka i hårbotten? Går det att se någon skillnad?

– Har du vita hudflagor på axlarna så har du mjäll. En stressad hud ökar nämligen takten av produktionen av sebum och talg. En känslig och irriterad hud, å andra sidan, kliar desto mer men saknar torra hudflagor, säger Patrik Lernberger.

Många lider av en kliande hårbotten

Oavsett diagnos menar både Stina Nyman och Patrik Lernberger att det har skett ett trendbrott när det gäller hårbotten. Från att vara ett nedtystat och kanske lite pinsamt ämne är det numera allt fler som öppet bekänner sig till den kliande skaran.

– Ungefär hälften av befolkningen har problem med sin hårbotten. Produkter för att behandla de här problemen har alltid funnits men nu börjar vi också prata om dem, säger Stina Nyman.

Också produkterna har fått en ny status. Från att tidigare ha gömts långt bak i badrumsskåpet finns det numera flera väldesignade alternativ att pryda duschhyllan med.

– Vi upplevde att många kvinnor skämdes när de köpte hårbottenprodukter på apoteket. För män verkar det inte vara en stor grej att köpa och använda mjällprodukter, men för kvinnor var det känsligt. Produkterna hade ofta också ett väldigt medicinskt utseende där hårbottenproblemen nästan likställdes med sjukdom, säger marknadschef Alexander Arnheim på hårvårdsmärket Maria Nila.

LÄS OCKSÅ: Guiden: Så färgar du enkelt ditt hår hemma

Din livsstil spelar in

Men oavsett vilka produkter som trängs på din badrumshylla (eller hur väldesignade de är) kan det tyvärr vara så att hjälpen mot en obalanserad hårbotten inte bara är en hårtvätt bort. Tvärtom måste den stora förändringen kanske ske på insidan, eftersom den största boven till en hårbotten som är i obalans har sina rötter i hur vi mår och hur vi lever våra liv.

– Din livsstil spelar in. Är du stressad, äter dåligt och bor i en storstad med mycket avgaser kommer håret, huden och naglarna att påverkas negativt. Många har en förväntan på att ett schampo ska lösa alla problem oavsett livsstil, men det är inte möjligt, säger Alexander Arnheim.

Av: Therése Hallberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!