Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Makeup-artisten Dominika Newelska visar steg för steg hur du gör lockar som håller hela kvällen

Guide: Så fixar du glamorösa lockar till festen

Klassiska 40-talsvågor är ett säkert kort till finare tillställningar och fest. 

Dominika Newelska, makeupartist och hårstylist, lär dig göra den snygga frisyren och delar med sig av knepen som får lockarna att hålla långt efter midnatt.

Osäker på hur du ska fixa håret inför festen? Glamorösa, vintageinspirerade lockar är perfekta oavsett om det rör sig om en sofistikerad middag på finrestaurang eller en stor fest.

– Det är en klassisk look med utsläppt hår och lite volym i botten, säger Dominka Newelska.

Dessutom är den inte så svår att få till – när du kan de rätta knepen.

Tänk på att skydda håret

Finast resultat får du om håret är nytvättat. Innan du fönar håret är det viktigt att du ser till att håret är skyddat.

– Innan jag börjar forma med värmeverktyg går jag igenom håret med ett värmeskydd. Det är dels för att skydda strået från värmen, men också för att formen ska hålla.

Värmeskydd finns i många olika former: spray, mousse, kräm och serum. Förutom att produkterna minskar slitaget på hårstråna kan de också bidra med glans, stadga och struktur. 

LÄS MER: Håroljor och -serum som skyddar och vårdar

Tupera före eller efter man lockar?

För att få upp volymen i håret använder sig Dominika av tuperingskam och torrschampo för att ge lite struktur till håret närmast hårbotten.

 – Man kan tupera efter att man lockat håret, men jag föredrar att ge volym först, så att jag inte råkar förstöra lockarna sen, säger hon.

– För att få volymen att hålla sprejar jag längst ner mot hårbotten, men inte i .

Tänk på att ta en sektion hår i taget när du sprejar och tuperar, och när du känner dig nöjd låser du tuperingen genom att dra kammen ner mot hårbotten en gång. Håll håret sträckt uppåt för att få volym uppe på huvudet. Håret ska stå ut en bit från hjässan när du är klar. Det ser lite tokigt ut, men i slutändan blir det bra, säger Dominika.

Foto: Christian Ghazal

– Det här är viktigt. Vill du ha volym som håller hela kvällen kan du inte göra en halvdan tupering.

När håret är tuperat är det dags att kamma ner de översta hårstråna. Använd en borste och vinkla den så att borstens strån eller piggar bara stryker lätt över håret. På så sätt får du en slät och blank yta, samtidigt som volymen stannar kvar.

– Om du har gjort en ordentlig tupering och låst den är det lätt att gå in och lyfta upp volymen igen under kvällen, med hjälp av fingrarna.

Så fixar du snygga lockar - som håller

När du har volymen i den höjden du vill ha är det dags att börja forma.

– Jag tycker att det är lättast att börja med håret som ska vara närmast ansiktet, så att det får längst tid på sig att svalna så att locken verkligen låser sig. 

Även om locktång är det självklara alternativet för många, går det att locka håret på andra sätt också. En plattång av smalare modell fungerar utmärkt att använda. 

Vira håret runt tången och håll kvar i 5-10 sekunder, så att hela hårtesten blir varm. 

För att få håret att se fylligare ut kan du prova att locka åt olika hål, men runt ansiktet är det snyggast att locka håret bakåt, så att det inte hamnar i vägen.

Det går att göra olika sorters lockar, men i den här looken har Dominika valt att linda upp håret på locktången utan att snurra det, så att lockarna blir mjuka. 

– Vill du att de ska vara ännu mjukare kan du testa att skaka ur dem lite försiktigt medan de är varma, men dra inte i dem.

Och vill du att lockarna ska hålla sin form bättre kan du fästa dem med hårspännen eller klämmor medan de svalnar.

LÄS OCKSÅ: 5 hårmisstag som får dig att se äldre ut

Forma till och fixera

När lockarna har svalnat är det dags att forma håret som du vill ha det. Använd fingrarna eller borsta ut håret till du känner dig nöjd med hur de ser ut och tupera igenom där det behövs. När du försöker få till den klassiska Hollywood-luggen tipsar Dominika om att tupera igenom lockarna tillsammans en gång så att de håller ihop.

Foto: Christian Ghazal

För att få extra fyllnad och volym i längderna kan du spreja torrschampo och försiktigt tupera med fingrarna. 

Använd en fixeringsspray eller hårspray för att fixera håret när du är nöjd med frisyren.

Psst! Om lockarna raknar under kvällen kan du använda händerna för skopa upp och krama till dem igen.

LÄS MER: Frisyrtrenderna 2019: Här är årets hetades klipp och färger