Omfamna ditt gråa hår!
1 av 2: Omfamna ditt gråa hår! Foto: Shutterstock
Enligt frisören Corinne Henriksson passar alla i grått: ”Det finns ju så många olika grå nyanser, från rent och vackert vitt till den peppar-och-salt-färg som mörkhåriga får innan alla strån blivit ljusa”
2 av 2: Enligt frisören Corinne Henriksson passar alla i grått: ”Det finns ju så många olika grå nyanser, från rent och vackert vitt till den peppar-och-salt-färg som mörkhåriga får innan alla strån blivit ljusa” Foto: Shutterstock

Grått hår? Frisörens råd för att älska din grå hårfärg

Grådin är det nya blondin! Glöm att grått hår ger tantstämpel! Här får du bästa råden om du vill gå hela vägen att bli sams med din grå hårfärg

Corinne Henriksson, en av Stockholms toppfrisörer, driver salongen Corinne & Friends i Sturegallerian ger bästa råden för grått hår.

Passar alla i grått?

– Självklart! Det finns ju så många olika grå nyanser, från rent och vackert vitt till den peppar-och-salt-färg som mörkhåriga får innan alla strån blivit ljusa. Det går också att justera nyansen med slingor, eller lätta toningar som ger en ny skiftning.

Hur klarar jag övergången från färgat till grått smidigast?

– Varje kvinna är unik. Vad du väljer att göra beror helt på ditt hår och ditt eget förhållningssätt. Att ha grå utväxt i åratal är helt onödigt. Prata med din frisör. Gör en arbetsplan som kombinerar rätt sorts färgbehandling med rätt klippning. Slingor mjukar till exempel upp kanten mellan grå rötter och färgat.

LÄS OCKSÅ: Guiden: Så färgar du enkelt ditt hår hemma

Jag har bestämt mig för att inte färga, men håret blir så tråkigt gulgrått. Törs jag tona det?

– Tvätta håret med ”silverschampo” så får det en ren, fräsch ton. Du kan låta schampot sitta i fem minuter så blir effekten lite starkare. För många räcker det att silverschamponera varannan gång.

Jag är blond med ljus hy, fungerar grått på mig?

– De flesta blondiner är ju vana vid ljust hår så det blir ingen chock med grått. En frisör kan justera det grå på ett spännande sätt, bland annat genom att lägga in sytrådstunna slingor av superljusa pastelltoner. Det blir så snyggt.

Behöver jag byta schampo nu när håret är grått?

– Grått hår är poröst, och behöver vård och näring. Serier för krävande hår har ofta ”Anti-Age” på etiketten.

LÄS OCKSÅ: Här är hårmyterna du måste sluta tro på – enligt frisören

Mina första grå strån börjar komma. Ska jag färga över dem eller låta bli?

– I ett blont hår ger det grå ett isigt skimmer, det är bara snyggt. Det finns permanent färg som täcker grått, men det ger ofta ett hårt intryck. En toning blir som en lasyr över det grå, och tvättas ur successivt och ger ingen en hård kant mellan färgat och din naturliga hårfärg.

Måste jag klippa mig kort när jag blir gråhårig?

– Idén att alla över 40 ska vara kortklippta är förlegad. Ing-Marie Lamy är en av de snyggaste 60-åringar jag vet med sitt långa, välskötta och kritvita hår. Det handlar mer om att ha en modern frisyr man passar i.

Mitt hår har bytt karaktär, alla grå strån är torra och sträva – varför?

– Håret mister en del glans när pigmenten försvinner, det är som om ljuset inte har något att reflekteras i. En svag toning eller slingor tillför pigment och gör håret blankare.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du tappar mycket hår

Ditt bästa råd till de som funderar på grått?

– Blir du inte riktigt sams med ditt grå? Boka en tid hos frisören! Då kan du ha en bra hårdag – ­varje dag.