6 hårmyter du absolut inte ska gå på

Har du hört att det går att rädda kluvna toppar med lite majonnäs i håret? Inte?

Det kan bero på att det inte stämmer.

Myter om vårt hår finns det gott om och med inspiration från The Guardian har vi samlat några.

1. Går det att rädda kluvna toppar?

Det finns en mängd huskurer som påstår sig kunna fixa kluvna toppar - däribland avokado, majonnäs och ägg. Tyvärr är det bara en bluff, det enda sätt att bli av med topparna är att klippa av dem.

Däremot går det att förebygga. Om du klipper dig tillräckligt ofta kommer du kunna rädda flera centimeter av ditt hår. Har du en kort frisyr räcker det med var tredje vecka - om du är ute efter att behålla samma frissa. 

Har du ett relativt hälsosamt hår, som sällan färgar, bleker eller plattar räcker det med ett frisörsbesök var 10-12 vecka.

LÄS OCKSÅ: Fem hårmisstag som gör att du ser äldre ut

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2017 - experten tipsar om årets trender

 

Foto: Michael Kemter

2. Varför blir håret grått? Och går det att förhindra?

Melanocyt är en typ av cell som producerar pigment, bland annat till vårt hår. För den processen krävs vitaminen B12 och i vissa fall kan brist på detta leda till grått hår i förtid.

När du passerar 30 börjar cellens förmåga att producera pigment naturligt minska. Denna process dikterar främst av genetik men kan också påskyndas av exempelvis rökning. 

Extrem stress uppges även kunna utlösa plötsliga förändringar i hårets färg. Men enligt forskning är det framför allt genetiken som styr.

 

 

3. Går det att få håret att växa snabbare?

Det finns en lång rad myter kring ökad hårväxt. Som att du ska borsta håret ofta eller springa hos frisören var och varannan vecka.

Borstningen sliter snarare på håret och frisörsbesöket kommer inte stimulera din hårväxt på det sättet.

Det mesta bestäms av dina gener. Visst kan du massera din hårbotten för ökat blodflöde vilket leder till ett friskare hår, men det kommer inte öka farten.

 

Foto: Eric Hood

4. Växer mitt hår tillbaka kraftigare och i större mängd om jag plockar det?

Det sägs att om du plockar ett grått hårstrå så växer två tillbaka. Men så funkar det inte i verkliga livet. Det finns inget bevis för att hårplockning stimulerar hårväxt. Snarare tvärtom.

Regelbunden plockning leder i stället till att hårsäcken dör vilket kan leda till permanent hårtapp.

Däremot kan en hudskada sätta igång hårproduktionen. Patienter som exempelvis brutit ett ben har rapporterat extra hår växer fram runt skadan.

 

5. Varför blir jag flintskallig?

Det beror på. Stress eller sjukdom kan chocka kroppen och leda till temporär ökning av håravfall. Den vanligaste formen av håravfall kallas androgen alopecia vilket också går under benämningen manligt håravfall.

Det står för 95 procent av hårförlust hos män och följer ofta ett givet mönster. Den typen av håravfall är ofta genetiskt. Tyvärr finns inget riktigt botemedel, däremot går det att sakta ner processen med medel som Regaine och liknande.

 

Foto: Nils Kahle - 4fr Photography

6. Får jag fett hår av att tvätta det ofta?

Det enkla svaret? Nej, det får du inte. Däremot kan oljeproduktionen stimuleras av att du masserar din hårbotten, så har du lätt att få fett hår så kan det påverka.

Det är dock mer troligt att ditt hår blir torrt av regelbundet tvättande. Vår hårbotten är inte designad för att daglig schamponering.

Många använder balsam för att slippa det problemet men det kan istället leda till att håret ser fetare ut än vad det är. Balsam används bäst runt mitten av håret eller vid topparna - inte direkt på hårbotten.