Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lekfullhet och kreativitet genomsyrar hårtrenderna 2021.Lekfullhet och kreativitet genomsyrar hårtrenderna 2021.Lekfullhet och kreativitet genomsyrar hårtrenderna 2021.
Frisörerna Emma Sjögren, på House of Egoista, och Chris Olsson, på Björn Axén, delar med sig av sina trendspaningar inför 2021. Ledorden är naturligt, lekfullt, modigt och kreativt.Frisörerna Emma Sjögren, på House of Egoista, och Chris Olsson, på Björn Axén, delar med sig av sina trendspaningar inför 2021. Ledorden är naturligt, lekfullt, modigt och kreativt.Frisörerna Emma Sjögren, på House of Egoista, och Chris Olsson, på Björn Axén, delar med sig av sina trendspaningar inför 2021. Ledorden är naturligt, lekfullt, modigt och kreativt.
1 AV 2
Lekfullhet och kreativitet genomsyrar hårtrenderna 2021.
Foto: Carl Thorborg
2 AV 2
Frisörerna Emma Sjögren, på House of Egoista, och Chris Olsson, på Björn Axén, delar med sig av sina trendspaningar inför 2021. Ledorden är naturligt, lekfullt, modigt och kreativt.

Frisyrtrenderna 2021 - klippning, styling och färg

Lugg i alla möjliga former sätter trenden 2021. Och hockeyfrillan hänger kvar. 

Men viktigast av allt är ändå att sluta försöka tämja håret och våga allt och lite till när det kommer till färg. 

Lägg undan plattången och låt håret rocka. Har du ett rakt hår? Då kan det vara dags att permanenta det. 

70-, 80- och 90-talet fortsätter att inspirera frisyrtrenderna 2021. Det märks inte minst på hockeyfrillan, lite mer modernt kallad ”mullet”, som började trenda i höstas och nu är hetare än någonsin. Men den ska vara riktigt tajt och med tydlig lugg. På Björn Axéns hemsida beskrivs frisyren som ”en hantverksmässigt avancerad klippning där drag av både grunge och punk ändå ger en avslappnad look”.

Fritt fram för lockar (naturliga eller permanentade)

Foto: Carl Thorborg

Det gångna året med en pandemi som gjort att många glesat ut sina besök till frisören har ställt krav på en frisyr som håller måttet en längre tid och som är flexibel. Det har satt avtryck i Björn Axéns trendspaningen för 2021. Nu är lockarnas återkomst här, och för den som inte har naturliga lockar så är permanenten tillbaka. 

– Vi pratar inte om hollywoodsvall. Det ska inte vara perfekt utan naturligt busigt. Permanenten har funnits ett tag i föregående trender men nu kommer den starkt på salong och inte minst på herrsidan. Har man ett rakt hår som det är svårt att få en form på kan permanent vara ett alternativ för att få struktur och volym på håret, säger Chris Olsson. 

Urvattnade hårfärger eller extra allt

Foto: Carl Thorborg

Klorblått, gult och ärgat grönt är färger som vi kommer se mer av 2021. Mer urvattnade färger alltså, än starka och klara. 

– Och gärna med ganska tydliga, mörka rötter. Det blir lite punkigt, säger Chris Olsson. 

Men ingen regel utan undantag så klart. Har du lugg så ska det märkas att du varit hos frisören. Luggpartiet får du gärna färga i en egen nyans för att sätta fokus på fronten. Och vill du slinga håret ska du satsa på stora block, och ge håret en tydligt randig look.

2021 är luggens år

Att klippa lugg är helt rätt 2021. Ett säkert kort är fortfarande gardinluggen, eller egentligen vilken lugg som helst. En busigt lockig lugg är lika rätt som en mer definierad med inklippta linjer. 

– Jag älskar luggarna, de gör att man kan variera sin frisyr så mycket, och i kombination med färgerna blir det väldigt kul, säger Chris Olsson. 

– Det finns ingen lugg som är fel i år. Den kan vara kort, skarp, lockig. Att klippa lugg är en liten förändring som gör stor skillnad, säger Emma Sjögren, frisör på House of Egoista

Androgynt är ordet för herrfrisyrer 2021

Foto: Carl Thorborg

Wetlook är helrätt på herrsidan 2021. Och enligt Björn Axéns trendspaning är androgynt ett ledord för herrfrisyrerna i år. Även där kommer permanenten in - men då kanske framför allt på överhåret. 

– Mittbenan a la´90-tal  fortsätter vara en stark trend på herrsidan. Men också buzzcut, det vill säga riktigt kortsnaggat hår. Den kommer i cornans spår, det är en enkel frisyr som man kan sköta hemma, säger Emma Sjögren. 

Samtidigt som vi ser att frisyrtrenden går att mer rufs och volym går skäggtrenden åt motsatt håll. 

– När det gäller skägg går vi från stora vildvuxna skägg till mer renare, välklippta former, eller snarare stubb i stället, säger Chris Olsson. 

Frisyrer för kort och långt hår

Pixieklippningar i olika längder fortsätter att vara populär, liksom den klassiska boben. Vill du behålla mer längd är den uppklippta shaggen, som vi började se mer av redan i somras, hetare än någonsin. Och även kaxigare. Den som vågar hela vägen väljer hockeyfrilla. 

– Den ska vara rejält uppklippt för att framhäva yvigheten och rufset. Det passar bäst för den som har tjockt hår eftersom man kan leka mer och man har mer hår att ta av och man kan få till bra struktur och form, säger Emma Sjögren. 

Shaggen är dock inget för den som vill komma undan med så lite styling som möjligt. Den kräver sin styling för att komma till sin rätt. 

– För ett tunnare hår kan en pixiefrisyr vara ett bra val, för den som vågar klippa av sig håret. En klassisk bob är ett annat alternativ, då använder man hela hårets längd och får en fin linje, säger Emma Sjögren. 

Hon tipsar om att det går att ge håret en tjockare look med bara några slingor löshår. Det behöver inte bli någon kostsam historia. 

– Det är ofta framtill som håret inte riktigt fyller ut och då kan det räcka med bara ett par fästen löshår för att få en fylligare känsla som kan bli fin om man till exempel klippet en bob. Det kan göra väldigt stor skillnad, säger hon. 

Styling 2021

Som vi redan nämnt är 2021 inte plattångens hår, och inte heller locktångens. Det ska vara naturligt och inte för tillrättalagt. 

– Coronan har satt sin tydliga prägel på trenderna. Man vill ha lättfixade, naturliga och hållbara frisyrer som inte kräver underhåll varje sjätte vecka. Det är lite back to basic, vi vill ha frisyrer som håller sig snyggt över längre tid, säger Emma Sjögren. 

Ur arkivet: Så stylar du håret med sjal

En dålig hårdag kan alltid räddas med en snygg sjal. Här visar makeupartisten Dominika Newelska fyra olika sätt att styla håret med sjal. 

LÄS OCKSÅ: 6 misstag som kan sabba ditt hår i vinter 

LÄS OCKSÅ: Torrt och livlöst hår? Här är de bästa hårkurerna!