Bångstyriga lockar, pixien och flätor i alla former är några av de frisyrer som är heta i vår och sommar.
1 av 2: Bångstyriga lockar, pixien och flätor i alla former är några av de frisyrer som är heta i vår och sommar. Foto: Shutterstock (montage)
2 av 2 Foto: Shutterstock

Sommarhåret: Här är frisyrerna som trendar

Hårmodet sommaren 2020 har en air av 70-tal både när det kommer till dam- och herrfrisyrer.

Frisören Emma Sjögren delar med sig av det trendigaste när det kommer till klipp, styling och färg.

Rufsigt, varma toner och vanliga slingor. Sommaren 2020 är hårmodet naturligt stylat.

– Vi kommer hela tiden närmare att det ska se naturligt ut på många sätt, från att det skulle se crazy ut till att bli lite mer neutralt, säger Emma Sjögren, frisör på salongen House of Egoista i Stockholm.

DAMFRISYRER

Pagen blir kort och rufsig

I sommar fortsätter vi att leka med den klassiska pagen, men den blir kortare och busigare, förklarar Emma Sjögren.

Emma Sjögren är frisör på House of Egoista. Här delar hon med sig av trenspaningen inför sommaren 2020. Foto: Privat

– Den blir lite mer vågad än tidigare och håller sig över axlarna. Vi har sett väldigt många raka, släta pager, nu är det en kort page som når till käklinjen och den får gärna vara lite rufsigare stylad. Det är en lättskött frisyr som ser snygg ut, säger hon.

https://www.instagram.com/p/B1WQnxyCvNc/?hidecaption=true

Shaggen är tillbaka

Även shaggy-trenden med uppklippta längder och fokus på luggen kan bli stor:

– Bland frisyrer som sticker ut lite mer ser vi shaggen. Den är för den vågade, med en edgy uppklippt lugg.

https://www.instagram.com/p/B_v8MDBBHHX/?hidecaption=true

En shag är toppen för den som vill få lite mer volym i håret och tekniken med de olika etapperna kan bli en riktig snygg ram runt ansiktet, men trots att den ser enkel ut kräver frisyren en del styling för att verkligen komma till sin rätt. 

Pixie à la Twiggy

Funderar du på att klippa håret kort? Då är det helt rätt med en pixie-klippning. Pixien har varit med ett tag, men skillnaden nu är att den antar en annan form.

– Tidigare var det populärt att pixien var lite längre upptill, nu ska den forma sig mer efter huvudet, som Twiggys klassiska korta pixie. Det är en pixie men den ska även vara kort upptill, vara följsam, taggigare och rufsigare i luggen, förklarar Emma.

https://www.instagram.com/p/B_lHioEnOAt/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/B9KRK-2Jpbt/?hidecaption=true

Gardinluggen

Har du börjat fundera på att klippa lugg? Då är du i gott sällskap, enligt frisören.

– Det har varit inne med luggar i olika längder ett tag och det kommer fortsätta. Särskilt gardinluggen är trendig. Den funkar i olika längder, man kan ha den rak, locka och styla den på olika sätt.

https://www.instagram.com/p/B_uzWkNDItn/?hidecaption=true

FÄRG OCH SLINGOR 

På färgfronten har vi återgått till hur det var innan balayage och ombré gjorde entré: Det ska vara klassiska slingningar och helfärgade hår igen.

– När det kommer till färger så är det naturligt som gäller: Kopprigt, brunt, svart beroende på anlagen man har, men också naturliga slingor. De ska inte vara så kalla toner som det varit förut, utan mer sand, honung, karamell och buttery blonde, förklarar Emma.

https://www.instagram.com/p/B-wT5iBJWHP/?hidecaption=true

Och så flirtas det lite med 90-talet i form av blockfärger och uppljusande slingor, så kallade moneypieces, närmast ansiktet.

– Vi ser att att det ha smugit fram blockfärg, och jag tror att det kommer komma mer och mer. Det innebär att man gör ett bredare block i en annan färg. Oftast sitter det i luggen, men det går också att ha ett parti i underhåret. Det kan vara en blondering eller mer crazy colours, och passar om man vill göra någon slags förändring, men inte något jättestort. 

https://www.instagram.com/p/B9YuWWsJKZ7/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/B3YRL3Gn9r5/?hidecaption=true

STYLING: Rufs, flätor och sjalar

Sommarens hetaste styling är avslappnad och för tankarna till dagar på stranden. 

– När det kommer till pärlor som var populärt förra sommaren och i vintras så är det inte lika hett längre. Nu använder man scrunchies och sjalar för att få in färg och mönster i frisyren.

https://www.instagram.com/p/B_xPnXOpl5F/?hidecaption=true

Något som också är fortsatt inne är flätor i alla former, men gärna tighta, inbakade. Emma tipsar om att gärna fläta in sjalar i håruppsättningen.

https://www.instagram.com/p/Byrssf_i9pE/?hidecaption=true

Rufsiga lockar är också på modet och bäst av allt behöver de inte vara perfekta.

– Det ska vara lockar i alla olika formar. Vi gör mycket plattångslockar på salongen just nu. En fördel när man lockar håret är att alla lockar inte behöver vara perfekta. Många gånger fastnar man på en lock, men helheten blir ofta bra ändå. 

HERRFRISYRER

– Det är alltid lite olika längder, men i år håller vi oss till lite längre frisyrer, säger Emma Sjögren om hårmodet för män. 

Manbun är inte på topplistan över de hetaste frisyrerna på killar, utan här ska håret vara utsläppt à la 70-tal – tidsenligt matchat med damfrisyrernas shag och gardinlugg.

– Det är en look där håret slutar lite ovanför axlarna. Man kan säga att det ät blandat 70- och 90-tal. 

Men även om längre, rufsiga frisyrer är väldigt trendigt är det inte allas melodi. När det kommer till korta herrfrisyrer har Peaky Blinders-frillan med rakat på sidorna och skarpa kanter fått lämna plats för en något mjukare french crop.

https://www.instagram.com/p/B77F3XVlx-s/?hidecaption=true

– Det är inne med kort på sidorna och i nacken, men det är inte längre 20-talslooken utan smälter ihop mer. Övergången är mjukare. Upptill kan det vara både väldigt kort eller lite längre, men men det ska kännas naturligt och lättskött. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!