Så färgar du utväxt och hår à la Vidal Sassoon.
Så färgar du utväxt och hår à la Vidal Sassoon.

Frisyr med utväxt - så färgar du lätt över den

Frisyr med färg är finfint.

Men när håret börjar växa ut är det något mindre snyggt - den när gamla färgen som syns intill den nya.

Med lite tålamod och övning trollar du själv bort utväxten.

Så gör du - steg för steg.

√ Borsta igenom håret och dela in det torra håret i tunna slingor – ta hjälp av penselskaftet om det medföljer en pensel.

√ När färgblandningen är klar börjar du applicera färgen på den ena sidan av mittbenan som kammats från mitten av pannan mot hjässan. Doppa penseln i färgblandningen, skrapa bort färgen som hamnat på baksidan av penseln mot skålens kant. Då har du en sida med färg och en utan vilket ger rena snygga appliceringar. Har båda sidorna färg kommer det mer färgmassa på håret vilket gör att färgen kommer längre och längre ut på hårlängderna.

 

I bildspecialen här hittar du produkter till hemmafärgning

 

√ Tänk på att ta rikligt med färg så att utväxtens alla hårstrån täcks. Det krävs att du är försiktig så att du bara får färg på utväxten.

 

√ Tryck färgsidan av penseln på utväxten så att färgen täcker hårstråna, doppa penseln igen och arbeta metodiskt genom benans ena sida. När du nått benans slut, vanligtvis mitt på hjässan, gör du en ny bena några millimeter vid sidan. Upprepa processen metodiskt i benor på varannan sida utifrån startbenan till dess du har täck utväxten på båda sidorna av pannan mot hjässan och ner mot hårfästet i kant med öronen. Masserar in färgen försiktigt längs med hårfästet och tinningarna med hjälp av fingrarna så att allt utväxt hår blir täckt.

 

OBS!Färg på huden tas bort med en bomullstuss fuktad med lite tvål och vatten.

 

Har du någon som hjälper dig att färga utväxten på bakhuvudet går det lättare. Om inte kammar du genom håret och sätter upp det med hjälp av en hårklämma på bakhuvudet. Separera sedan håret i en vågrät linje längst ner vid nacken och applicera färgen på samma sätt som du gjorde tidigare, ena färgsidan av penseln trycks på utväxten. Lirka loss ytterligare en vågrät linje och fortsätt till dess du täckt hela utväxten med färg. Ställ en timer på den tid färgen ska verka enligt produktbeskrivningen, följ sedan beskrivningen steg för steg.

 

Tips!
Saknar du pensel kan du ta en vanlig bakpensel och klippa av stråna så att den blir lagom styv.

 

Av Elisabet Garcia Dahlbäck

Ny färg och form – proffsfrisörens tipsar

√ Tänk på hur du vill sköta håret och hur ofta du vill gå till frisören. Har du ett grått eller ljust utgångsläge och vill vara mörkhårig är det väldigt viktigt att färga utväxten ofta. Vill du inte behöva färga håret ofta, välj hellre en färg där utväxten inte kontrasterar så mycket mot din egen.

 

√ Är du mörkhårig med en ljusare utväxt kan du dölja det ljusa genom att spreja ett torrschampo med mörkt pigment i benan.

 

√ Ett hår som färgas i en enda nyans blir vanligtvis snyggast på en kortklippt frisyr. Ett halvlångt till långt hår blir snyggast om håret har nyanser i flera schatteringar.

 

√ Har du inte råd, eller lust, att färga håret själv kan du låta det bli solblekt under sommaren så får håret snygga skiftningar. Glöm bara inte att exponera benan eller benorna när du är på badstranden.

 

√ Hitta en frisör du kan kommunicera med och säg att du vill färga håret på hösten och på våren, däremellan kan du få tips på hur du kan underhålla färgen själv. Då kommer du alltid vara snygg i längderna, men du bör ha en plan hur du ska hantera utväxten.

 

√ Prova med att lägga sjalar i olika nyanser kring halsen, då ser du vilken färg som ger ditt ansikte mer lyster. Generellt klär folk i fler nyanser än vad de tror.

 

√ En kortklipp nacke och pageliknande framsidor uppfattas av många som en tuff frisyr, men den är oerhört svårburen och ofta väldigt missklädsam.

 

√ Alltför bleka och mörka färger ger starka kontraster som gör att man ser äldre ut. Mörka nyanser kan ge en perukkänsla.

 

√ Starka skurna linjer i kombination med hårda färger framhäver omedvetet linjer och rynkor.

 

√ Ju större kontrast färgen och frisyren har desto mer personlighet krävs det i uttryck och i klädstil. Vill man synas passar det bra att förstärka dragen, i annat fall kanske man ska välja en mer neutral färg och form.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!