Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Oavsett om du är platinablond eller har valt en mörkare beige blond nyans är blekning någon som sliter på håret. Därför är det viktigt att vårda och hålla efter.
Oavsett om du är platinablond eller har valt en mörkare beige blond nyans är blekning någon som sliter på håret. Därför är det viktigt att vårda och hålla efter.
Oavsett om du är platinablond eller har valt en mörkare beige blond nyans är blekning någon som sliter på håret. Därför är det viktigt att vårda och hålla efter.
Oavsett om du är platinablond eller har valt en mörkare beige blond nyans är blekning någon som sliter på håret. Därför är det viktigt att vårda och hålla efter. Foto: Shutterstock

Frisörens guide: Så tar du hand om ditt blonda hår

Har ditt platinablonda hår blivit grönt? Känns det sprött och slitet?

Frisören guidar dig i hur du håller ditt blekta och slingade hår i toppskick, slipper frisset och blir av med missfärgningar.

Cornelia Thomasson

Ett blonderat hår kan vara krävande att hålla efter. Blekningar sliter på håret och gör hårstråna mer porösa. Det kan se torrt och frissigt ut. Dessutom har håret en tendens att missfärgas och anta en helt annan nyans än den det hade när man steg ut från frisören, som grönt eller kycklinggult.

Går det ens att ha ett snyggt blont hår i mer än ett par veckor? Absolut! Johan Hellström, frisör och ägare av Björn Axén, delar med sig av tipsen som gör att håret ser friskt ut och håller sig snyggt mellan frisörbesöken.

Först: Bleka håret hemma eller blondera på frisersalong?

Att blondera och slinga håret är fullt görbart hemma, det går att köpa blekningsmedel i mataffären i samma sektion som hårfärg och toningar finns. Johan Hellström, har sett mycket under sin långa frisörkarriär, och avråder emellertid från att leka med blekningsmedel hemma. 

– Det är katastrof! Jag fattar att folk ändå gör det och man får göra som man vill, men det finns riskmoment. Om de som läser den här artikeln visste vad jag har sett skulle de aldrig bleka håret själva, säger han och beskriver hur kunder kommit in med hår som gått av under blekningen hårbotten som blivit brännskadad av kemikalierna.

Foto: Shutterstock

– Ge dig inte på att bleka själv utan gå till någon som verkligen har koll. Särskilt de med frissiga, känsliga, grova och torra hårtyper ska vara försiktiga med blekning.

Han förklarar att frisörer inte bara har utbildning och kunskap, utan även tillgång till effektivare blekningar än de som finns i varuhandeln.

Hur får man en snygg blond nyans på håret?

Hur lång tid och hur många behandlingar det kommer krävs innan man når slutmålet på sin blondinresa kan vara svårt att säga innan första blekningen. En del förväntar sig att bli ultrablond direkt men i stället för att få en sval, ljus blond ton direkt är håret indelat i gula och orange partier. Varför blir det så?

– Varje hår är unikt. Bland annat påverkas resultatet av de underliggande pigment man har. Vad blekning gör är att ta bort pigment, och om man har mycket underliggande starka pigment kan håret gå åt rött. En person med mörkt hår är ofta mer svårblekt än någon som har cendré hår, men ofta vet man inte säkert hur håret kommer bete sig förrän man börjat bleka, säger Johan Hellström och tillägger:

LÄS OCKSÅ: Bästa färgbomberna och tonande inpackningarna för blonda hår 

– Det är dessutom svårt att få en perfekt ton med bara blekning, utan det behövs en toning eller nyansering efteråt.

Hur lång tid ens hårresa tar beror på utgångsläge och vad man vill uppnå för nyans. Ett hår kan sällan gå från brunt eller svart till platina på en blondering, utan kräver flera behandlingar.

Ta hand om blonderat hår 

Nu är du blond och arbetet med att hålla efter håret tar sin början. Efterdom blekning sliter på håret, torkar ut och gör det mer sårbart för skador är det viktigt att ta hand om det.

– Om du tänker att du har ett par nya skinnstövlar. Om du inte impregnerar dem innan du börjar använda dem så kommer de att bli torra och spricka, men om du tar hand om dem, smörjer och putsar så håller de kanske hela livet. Håret funkar exakt likadant, men det är inte så många som fattar det. Så fort ett hår har blivit preparerat med något, till exempel blekt eller färgat, är det känsligare och behöver mer omvårdnad, säger Johan Hellström.

För att håret ska vara välmående har Johan Hellström ett grundrecept med fyra ingredienser: milt schampo, balsam efter hårtyp, hårolja för att minska frisset och en riktigt grym hårinpackning. 

LÄS OCKSÅ: Hetaste frisyrtrenderna 2021 – klippning, styling och färg

LÄS OCKSÅ: Sommarhår 2021: De senaste frisyrtrenderna

Schampo, balsam och inpackning

Eftersom håret redan är torrt och schampots löddrande egenskaper ofta är uttorkande rekommenderar Johan Hellström att tvätta rent med ett milt rengörande schampo. Hur ofta man behöver tvätta håret är upp till hur man känner, men det kan vara bra att låta det gå ett par dagar emellan gångerna.

– Till vardags är det bra att ha ett milt schampo som gärna innehåller reparerande proteiner. Blekning är en av de starkaste behandlingarna man kan göra på ett hår.

Minimum-ansträngningen när det kommer till hårvård är att använda balsam efter varje tvätt, menar Johan Hellström. Alla hår mår också bra av att matas med vårdande, reparerande och återfuktande hårinpackningar.

Johan Hellström är frisör och ägare av Björn Axén. Foto: Tobias Regell/Björn Axén

– Inpackning, inpackning, inpackning! På sommaren tycker jag att alla med blonderade hår ska byta ut balsamet mot inpackning.

Det som skiljer hårinpackning och balsam åt är att den förstnämnda är djupverkande, reparerande och tillför fukt till hårstrået på djupet. Balsam lägger sig mer på ytan och stänger fjällskikten som ruggats upp vid schamponeringen. Att man skulle behöva använda balsam efter inpackning för att stänga in hårstråna är dock en myt, menar Johan.

– Inpackningar sluter också fjällskikten, men det går långsammare eftersom de ska hinna tränga in, återfukta och reparera. Vissa proteininpackningar har inte en förslutande funktion, men då brukar det stå på. Regeln att man måste använda båda är bara en säljgrej.

Hur ofta ska man använda inpackning? Eftersom de är vårdande finns det ingen maxgräns för hur ofta man kan använda dem.

– Jag brukar säga en gång varannan vecka som minimum. Då har man alltid ett perfekt hår. Om man har väldigt torrt och frissigt hår kan man göra det en gång i veckan, säger Johan Hellström.

Hårolja är ett bra komplement som gör att håret ser glansigt och friskt ut. Det motverkar frissighet och kan få topparna att hålla ihop lite bättre. Bäst fungerar det om man applicerar det i fuktigt hår, men det går att ”fylla på” med hårolja i torrt hår.

LÄS MER: Experten: Så färgar du enkelt håret hemma

Håll efter den blonda nyansen

Silverschampo neutraliserar gula toner i håret, men kan också göra det torrare. Därför är det bra att växla mellan silverschampo och ett mildare schampo när man tvättar håret. Foto: Shutterstock

Om frisören lagt en toning i ditt hår kommer de tillsatta pigmenten från dem att försvinna när du tvättar håret och när det bleks i solen. Det går att sakta ner pigmentbortfallet med hjälp av färgbevarande schampo och balsam.

Många som blonderar sig vill ha en silvrig och kall nyans i håret. Då är silverschampo en god investering. De lila pigmenten kan hjälpa till att ”kyla ner” gula toner i blonda och grå hår och ger dem kallare nyans.

– Alla pigmenterade schampon är lite starkare eftersom de ska öppna upp fjällskikten i håret, så att pigmenten kan gå in och göra omfärgningen.

Silverschampo och andra pigmenterade schampon är effektiva men har ofta två baksidor. Det ena är att de ofrånkomligt torkar ut håret och det andra är att färgen kan slå över och, i fallet med silverschampo, göra håret lila. 

LÄS MER: Bäst i test: Färgbomber och inpackningar som tonar håret 

Silverschampon har ofta ett tillhörande silverbalsam i samma serie. Johan Hellström råder att använda dem ihop, så att håret inte blir för uttorkat av schampot. 

Det finns också inpackningar och vårdande färgbomber som tillför mer färgpigment utan att slita på håret. Det är perfekt för att fräscha upp färgen och samtidigt vårda håret. Det finns en uppsjö av märken på marknaden och nyanserna går från kalla silvriga toner till beige och varmt honungsblont.

– De pigmenterade inpackningarna är superbra för att hålla både håret och färgen fräscht. När de pigmenten sitter i skyddar de hårstråna från att blekas av solen.

Så slipper du missfärgat hår med hemmakur

Eftersom det blekta håret är mer poröst kan det också bli missfärgat och gå åt gult eller anta en grönaktig nyans. 

– De som har blekt hår ska akta sig för klorvatten, för det kan göra håret grönt. Koppar i ledningar kan göra håret ärggrönt och järn kan missfärga åt ett gulare håll, säger Johan Hellström.

Om håret börjat skifta i grönt eller gult kan håret behöva en detox, en ”aggressivare rengöring”, som tar bort metallerna, förklarar han. 

– Det blir inte lika effektivt som hos en frisör, men man kan rensa håret själv med hjälp av antingen ett par matskedar bikarbonat eller fyra till fem c-vitaminbrustabletter som du löser upp i en liter vatten. 

– Du tvättar håret som vanligt, handdukstorkar det, fördelar kuren jämt över håret och låter det verka ett tag innan du tvättar ur det. Efteråt har du i en inpackning, gärna en pigmenterad, som får verka en stund. Det brukar hjälpa, men om det är väldigt missfärgat behöver du hjälp av en frisör. Det kostar inte så mycket och resultatet brukar bli väldigt bra.

Styla blekt hår – platta och locka

Det är alltid viktigt att vara varsam när man fönar eller stylar håret med värmeverktyg, men extra viktigt om håret redan utsatts för blekning. Även borstning kan vara ett känsligt moment när håret är blonderat.

– Var extra försiktig när du borstar eller kammar blekta hår som är blöta. De går lätt av om du inte har en riktigt bra borste för blöta hår, säger Johan Hellström.

Innan hårfönen och stylingverktygen kopplas in i vägguttaget är det viktigt att håret är preppat. Johan Hellström rekommenderar att använda ett värmeskydd för håret, som både skyddar håret och ofta gör det mer lättarbetat och glansigt.

Foto: Shutterstock

Värmeskydd finns i många olika former: Som hårmousse och spray, men kan även vara en av flera egenskaper i en hårolja eller en inpackning. Johan Hellström menar att man helst ska hålla sig till de uttalade värmeskydden för effektivast skydd. På förpackningen kan man ofta läsa upp till vilken maxtemperatur produkten skyddar.

En annan viktig punkt för att minska slitage är att ha koll på värmen. Moderna platt- och locktänger är ofta försedda med reglage som styr temperarturen. Johan Hellströms erfarenhet är att många väljer att styla håret med reglaget inställt på någon av de varmare temperaturerna, trots att det riskerar att skada hårstråna.

– Jag skulle vilja tipsa om att börja på den lägsta temperaturen och se hur det går. Räcker inte det? Höj tio grader i taget. Till slut hittar man sin perfekta temperatur, som ska vara så låg som möjligt men tillräckligt hög för att göra det som frisyren kräver. 

LÄS OCKSÅ: Olaplex: Här är allt du behöver veta om hårräddaren

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Silverschampon och silverbalsam som slår ut gula toner

Redaktionen tipsar: Vårdande hårinpackningar och färgbomber för blont hår

Eco therapy revive hair masque, Maria Nila

Återfuktande hårmask, ecocertad, vegansk och fri från sulfater och parabener. Tycker att helhetsintrycket känns salong: tjusig förpackning, frisk men samtidigt söt och fruktig doft. Fuktgivande snabbkur för både hår och skalp som även skyddar hårfärgen från att dras ut. Perfekt om du har tonat håret och vill skydda färgen.

Annons: Hitta bästa priset på denna hårinpackning just nu – se Prisjakt (extern länk)

Cystine overnight treatment, Continu

Reparerande och stärkande lyxbehandling i glasburk, som är berikad med cystine-komplex.  Appliceras i torrt hår och sköljs ur nästa morgon i samband med hårtvätt. Håret känns mjukt och väldigt glansigt och doftar härligt fräscht av moringablomma. En riktig dunderkur för slitet och blekt hår!

Annons: Hitta bästa priset på denna hårinpackning just nu – se Prisjakt (extern länk)

Silver mask, Ida Warg

Intensiv hårmask med violetta pigment som ger liknande effekt som silverschampo, utan att slita på håret. Produkten har en härlig melonaktig doft. Om man låter den sitta i upp mot en halvtimme efter Johan Hellströms c-vitaminkur fäster de lila pigmenten bra och ger en silvrig effekt på det blekta håret.

Annons: Hitta bästa priset på denna hårinpackning just nu – se Prisjakt (extern länk) 

Color refresh treatment glossy blonde beige, Björn Axén

En djupvårdande färginpackning som tillför pigment, har inbyggt uv-skydd som saktar ner blekningsprocessen och samtidigt bygger upp med proteiner. För blonda hår finns både silverinpackning och nyansen ”Glossy blonde beige” för den som är sugen på en mer karamellig blond ton. Inpackningen luktar som smörkola och håret känns glansigt och starkt efteråt.

Annons: Hitta bästa priset på denna färginpackning – se Prisjakt (extern länk)

Repair mask, Ida Warg

En snabbmask som återfuktar och reparerar skadat hår. Den innehåller sheasmör och algextrakt och doftar patchouli, jasmin och freesia. Håret bli silkesmjukt och glänser utan att för den sakens skull tappa sin stuns.

Annons: Hitta bästa priset på denna hårinpackning just nu – se Prisjakt (extern länk)

Defy damage protective mask, Joico

En hårinpackning på tub som hjälper till att bevara färgen och stärker hårets bindningar. Utöver att det är en vårdande mask ger den också ett värmeskydd till håret som motverkar yttre skador vid användning av platt- eller stylingtänger. Håret känns stärkt och glansigt efter användning.

Annons: Hitta bästa priset på denna hårinpackning just nu – se Prisjakt (extern länk)