Vem kunde ana att Lisbeth Palmes och Svenne & Lotta-Svennes runda klippning med lugg skulle vara högsta mode 2021?
Runda former, lugg i alla dess slag, lockar och inbakade flätor.
1 AV 2
Vem kunde ana att Lisbeth Palmes och Svenne & Lotta-Svennes runda klippning med lugg skulle vara högsta mode 2021?
Foto: Ea Czyz / Björn Axén
2 AV 2
Runda former, lugg i alla dess slag, lockar och inbakade flätor.
Foto: Shutterstock (montage)

Frisören om sommarens trendigaste frisyrer

Med lite tur bjuder sommaren 2021 på en respit från pandemins isolering, där vi kan umgås med varandra igen bortom hushållets gränser. Kanske hungrar du efter en ny frisyr att visa upp på stranden eller uteserveringen?

Johan Hellström, ägare av Björn Axén, delar med sig av sommarens trendigaste frisyrer, hårfärger och styling.

– Det finns inga fel, så länge det ser bra ut.

Cornelia Thomasson

Covid-19 har satt sina spår och det märks även på våra hår. Frisören Johan Hellström, ägare på Björn Axéns, säger att han och hans branschkollegor aldrig sett så många utväxter tidigare.

– Corona har absolut påverkat hårmodet. Vi ser fler utväxter men också hälsosammare hår, säger han.

Lockar och personlighet

Ett genomgående tema de senaste åren har varit att låta håret avspegla personligheten, och den här sommaren görs inga undantag.

– Det finns inga fel, så länge det ser bra ut. Att få vara den man vill är på den globala agendan, och i dag applåderar vi det som sticker ut. Tidigare har det varit mer stereotypt, men vi börjar se en mångfald här nu och det är bejakat och uppskattat, säger Johan Hellström och fortsätter:

– Vi fortsätter att plocka fram det personliga och förstärker det. Har du lockigt hår, till exempel afro, ska det göras extra stort. Förstärk! Har man rakt hår ska det gärna vara långt, blankt och härligt.

Naturliga lockar framhävs och görs större. Den som inte har lockigt hår hänger med i trenden genom att välja en permanent eller gå mot ett rakt, välvårdat hår.
Lockar syns både på dam- och herrsidan.
1 AV 2
Naturliga lockar framhävs och görs större. Den som inte har lockigt hår hänger med i trenden genom att välja en permanent eller gå mot ett rakt, välvårdat hår.
Foto: Ea Czyz / Björn Axén
2 AV 2
Lockar syns både på dam- och herrsidan.
Foto: Carl Thorborg / Björn Axén

LÄS OCKSÅ: Frisyrtrenderna 2021 - klippning, styling och färg

Håret ska vara hållbart – oavsett om frisyren är lång eller kort

Ett annat tema, som går hand i hand med det faktum att frisörbesöken uteblivet i högre grad under pandemi, är hållbarhet. På det temat gör pagen och bobben i alla tänkbara utföranden sig utomordentligt bra – rakt avklippa så väl som rundade former. 

– Frisyrerna ska vara hela, vårdade och med tydliga linjer, men framför allt ska de vara hållbara. Det ska vara frisyrer som är snygga när de är nyklippta men även när de vuxit ut några centimeter. 

Det blir mindre spret, men fortsatt kommer vi se mycket uppklippta och rufsiga hår, som shaggen och en och annan mullet.

Mullet på modet igen! Den som är riktigt modig går hela vägen till en hockeyfrilla. Foto: Elisabeth Frang/Carl Thorborg / Björn Axén

– Det är härligt att vi plockar upp så många tidlösa looks och gör dem moderna, säger Johan Hellström.

En annan frisyr som syns både på herr- och (i synnerhet!) damsidan är buzzcut, det vill säga snaggat hår. Det är ett djärvt val som sätter ansiktet i fokus samtidigt som det är praktiskt och enkelt att hålla efter hemma.

Luggen är stor 2021 – i alla former

2021 är verkligen luggens år. Gardinluggen har varit med länge och är ett fortsatt säkert kort, men Johan Hellström menar att nu ser vi hela skalan av luggar för första gången på länge.

– Luggen är tillbaka, i alla tänkbara längder! Gardin- och draperilugg, rakt avklippt lugg och så den extra korta, ojämna luggen som nästan ska se ut som att man klippt den själv. Luggen är den perfekta accessoaren till långt, hängande hår, eftersom det skapar en frisyr. Dessutom blir hästsvansen snygg med lugg.

Han lyfter fram Caroline Hjelts, från pop-duon Icon Pop, frisyr som ett exempel.

https://www.instagram.com/p/CGDTK28Hgcb/?utm_source=ig_web_copy_link

Färger och mjuka övergångar

Regnbågspaletten är här för att stanna, även om de just nu är något urvattnade, pastelliga eller till och med lite smutsiga toner som gäller. Klorblått, ärggrönt och gult är valen om man vill hänga med i modet.

– Vi ser att det är mycket extremfärger och de kommer nog inte försvinna, men de är mer urtvättade och blekta i stället för knalliga. 

Urvattnade pasteller som smälter in i håret är rätt väg i sommar. Foto: Carl Thorborg / Björn Axén

Shadow roots är en av de mer utbredda trenderna på färgfronten, en teknik där håret närmast rötterna färgas mörkt och håret sedan slingas upp i en mjuk övergång till ljusare toppar. 

– Shadow roots, en mörkare botten, är tacksamt eftersom det inte blir en tvär kant när håret växer ut. Det blir bara fint.

Att mjuka upp kontrasterna är ett genomgående tema i sommar. Det leks med varma och kalla toner som smälter in i varandra.

– Blockfärgerna och de naturliga färgerna går närmare varandra. Kontrasterna är inte lika extrema utan flyter ihop. Har man mörkbrunt i botten kör man kanske ljusbrunt i toppen i stället för som tidigare när botten var nästan svart och topparna nästan vita.

Money piece innebär att luggen färgas i en egen färg för att sätta ansiktet i fokus.

LÄS OCKSÅ: Frisörens fem bästa tips för fräscht och vackert sommarhår

Håruppsättningar och styling i sommar

När det kommer till uppsättningar och styling är 2021 året då det personliga ska framhävas: Den busiga luggen rufsas till och virvlar och babyhår, som tidigare ansetts vara ett störningsmoment får gärna ta lekas med och framhävas. På herrsidan är wetlooken het och för både dam- och herr är permanenten ett fortsatt säkert stilval. 

70-, 80- och 90-talsstyling blandas med fördel, men framför allt ska sommarens uppsättningar vara praktiska och sköna.

Inbakade flätor är en av sommarens uppsättningar. Foto: Shutterstock

– Sommarhår ska vara bekvämt och skönt! Flätor är jättevackert och i år kommer vi se många med flera bakåtslickade, inbakade flätor i håret. Enkla nackknutar och simpla uppsättningar med scarf är självklart. Vi kommer som alltid se beach waves med saltvattenspray i håret – det är snyggt och härligt med den surfiga looken! säger Johan Hellström.

Vårda håret – en ökande trend

Johan Hellström tycker sig också se en trend där vi bryr oss om att ta hand om håret, till och med nördar ner oss i fjällskikt och hårvårdsprodukter.

Johan Hellström är frisör och ägare av Björn Axén. Foto: Tobias Regell / Björn Axén

– Vi ser många friska hår nu. Människor stannar hemma mer och verkar även ha insett att inpackningar är något magiskt som hjälper oss att få fantastiskt hår. Min vision är att vi ska bli lika intresserade av att lära oss att ta hand om och styla håret som vi är av hudvård. Om man har ett superfriskt hår kan man göra mycket mer med det.