Var rädd om håret i sommar och bevara färg och glans.
Sacha Mitic är en av grundarna bakom hårproduktsföretaget Sachajuan
1 AV 3
Hårmyterna du inte ska gå på
2 AV 3
Var rädd om håret i sommar och bevara färg och glans.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sacha Mitic är en av grundarna bakom hårproduktsföretaget Sachajuan
Foto: Patrik Andersson

Frisören: Därför ska du använda solskydd för håret

Solskydd för håret - är det en grej?

Japp! Både hårbotten och håret mår bra av det. Hälsoliv har pratat med frisören Sacha Mitic. Här berättar han om varför det är viktigt att skydda håret mot solens skadliga strålar.

– Man behöver inte göra det så krångligt.

Cornelia Thomasson

Vid det här laget måste de flesta vara medvetna om hur viktigt det är att smörja in kroppen med solskydd. Men faktum är att håret också kan behöva lite extra omtanke när solen gassar. 

Hur viktigt är det att ha solskydd till håret?

– Det beror på hur viktigt man tycker att håret och hårfärgen är, säger Sacha Mitic, frisör och en av grundarna till hårvårdsmärket Sachajuan.

Till skillnad från solskadad hud kan solskadat hår inte ge några allvarliga hälsoproblem. Däremot kan solens UV-strålar ställa till det med frisyren. Det torkar ut hårstråna och får håret att se frissigt ut, samtidigt som det bleks.

– De flesta i dag har färgat håret, och de här pigmenten bleks mycket snabbare än naturliga pigment. Hår som är färgat i mörkare nyanser slår ofta över i rött och orange i solen medan blonda hår blir mer gula. 

LÄS OCKSÅ: Så solar du smart i sommar - och får bästa brännan

Det här är ett bra solskydd för håret

Men vad är ett bra skydd? 

– Det är lätt att blanda ihop solskydd för hud och solskydd för hår, att man tror att det ska innehålla solskyddsfaktor. Men solskydd för hår är speciellt utvecklat för just hårpigment, så det går inte att jämföra med solskydd för hud, säger Sacha Mitic.

Du kan så klart ha solskydd för kroppen i håret också, men det ger ett stripigt resultat. Solskydd till håret kommer i olika former, men en av de vanligaste produkterna är en leave-in-lotion med UV-filter som skyddar pigmenten. Det är även vanligt med UV-filter i schampo och balsam, och i vissa hårvårdsmärken har det i sina håroljor stylingprodukter. Det framgår oftast av produktens namn.

– I slutändan bleks allt ändå, men ett bra solskydd som man fördelar jämnt över håret kan dämpa effekten. 

Annons: Hitta bästa priset på populära schampon med UV-skydd – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på populära balsam med UV-skydd – se Prisjakt (extern länk)

Återfukta med en inpackning

Hur ska man göra med sin hårrutin i övrigt under sommaren?

– Man behöver inte göra det så krångligt. En bra hårrutin är att ha ett schampo som passar ens egen hårstruktur och att man alltid har balsam i håret. Är man mycket i solen eller badar i saltvatten är det också bra att ha en återfuktande inpackning.

Eftersom vi bor i Sverige behöver inte rutinen skilja sig nämnvärt från resten av året. Men om du ska på semester till varmare breddgrader eller tillbringar många dagar på stranden kan håret behöva lite intensivare fukt och skydd för att inte bli solblekt och torrt. Ska du sola en längre stund gör du bäst i att skydda håret med en handduk eller t-shirt.

LÄS OCKSÅ: Stort test av håroljor

Vilket är det vanligaste felet vi gör med solskydd?

– Ett misstag som många gör är att de bara duttar med produkterna. Jag brukar säga att om man köper ett solskydd eller en inpackning så är det viktigt att den är i håret och inte i skåpet. Se till att använda i hela håret och ofta, det är först då man märker resultat, avslutar Sacha Mitic.

Glöm inte att skydda hårbotten

Ännu viktigare än att skydda hårfärgen är att skydda skalpen. Hjässan är väldigt exponerad för UV-strålar och lika känslig som resten av huden, något som även den duktigaste solskyddsanvändaren glömmer. 

Det bästa sättet att skydda skalpen är med en hatt, keps eller sjal. Tumregeln är att ju tjockare material desto bättre skydd. Det går också bra att ta en vanlig solkräm, -mousse eller -spray för kropp eller ansikte och använda i hårbotten.

Annons: Hitta bästa priset på sprayer, mousse, oljor och mister med solskydd i – se Prisjakt (extern länk)