Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen.
Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen.
Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen.
I vissa fall är det en god idé att söka professionell hjälp hos en frisör.
I vissa fall är det en god idé att söka professionell hjälp hos en frisör.
I vissa fall är det en god idé att söka professionell hjälp hos en frisör.
1 AV 2
Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
I vissa fall är det en god idé att söka professionell hjälp hos en frisör.
Foto: Shutterstock

Guiden: Så färgar du enkelt ditt hår hemma

Att färga håret hemma är inte så svårt som man kan tro, det behöver inte heller kosta en mindre förmögenhet. Här är några av de bästa tipsen för en lyckad hemmafärgning!

Vi förklarar hur du tonar, slingar, sköter din utväxt och vad som gäller när du är gravid.

Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen och en baskunskap om hur färgprocessen går till. Vill man till exempel gå för långt från den egna hårfärgen är det mer komplicerat eftersom man för ett lyckat resultat måste ta hänsyn till hårets struktur för att veta hur länge färgen ska sitta, något man inte kan göra själv.

– Börja alltid med att läsa produktbeskrivningen, de flesta beskriver på ett bra sätt hur man ska gå tillväga och vilken tid som gäller. Kan du så be någon annan hjälpa dig, i varje fall när det kommer till nacken. Då är risken inte lika stor att du missar någon utväxt, säger färg- och proffsfrisören Tomas Edlund som driver salongen Hos Tomas, numera Samotsoh, i Stockholm.

LÄS MER: 6 recept mot fett hår och kluvna toppar

Annons: Hitta bästa pris på populär hårfärg – se Prisjakt (extern länk)

 Tips för att färga håret hemma

Det första du bör göra är att ställa dig frågan varför du vill färga håret. Är det bara utväxten du vill få bukt med? Eller vill du ha en ny färg?

– Det är bra att känna till att frisörer aldrig lägger permanent hårfärg på ett redan färgat hår eftersom hårets rötter och de färgade längderna absorberar olika mycket färg. De flesta som misslyckas försöker färga ett redan färgat hår eller så har man har inte använt tillräckligt med färgmassa.

Olika typer av hårfärg

Permanent färg: Kan inte tvättas ur, utan växer bort. Kan efter ett tag få en urvattnad och glanslös nyans.

Intensivtoning: Kallas också för semi-permanent hårfärg. Håller i cirka 20–30 tvättar.

Toning: Håller i cirka 6–8 tvättar.

Färgbomb: Hårinpackningar med pigment som antingen kan förstärka din egen hårfärg eller tillföra en tillfällig kulörexplosion. Tvättas ur gradvis och försvinner efter 1–8 tvättar.

Tips: Oavsett vilken typ av färg du väljer är det alltid en bra idé att tvätta och återfukta håret med färgbevarande produkter. På så sätt behåller ditt hår sin nya färg längre.

Ska man färga hela håret rekommenderar Tomas Edlund att man köper två förpackningar till ett axellångt hår och tre förpackningar till ett ännu längre hår. Har man ett poröst hår suger det åt sig pigmenten bättre varför det kan räcka med en förpackning. En förpackning är också tillräckligt när man ska underhålla utväxten.

– Tyvärr står det i produktbeskrivningarna att färgen ska dras ut i längderna efter det att den verkat klart i utväxten. Men applicerar man färg på ett redan färgat hår vet man inte hur slutresultatet blir om inte färgningen sker i två olika kemiska processer som i Salonist från Vidal Sassoon, en ny tvåstegsapplicering som behandlar utväxten och hårets längder olika.

För dig som vill blondera håret

Att lyckas med hemmablonderingen kan vara en knepig historia, eftersom naturligt bruna, svarta och röda hår lätt blir gula eller rödflammiga.

Såvida du inte är en naturlig blondin kan det med andra ord vara värt att lägga lite extra pengar på att besöka en hårsalong och en utbildad färgexpert, som kan hjälpa dig att få den färg du drömmer om.

Inte bara för att blonderingar är komplicerade processer, det är nämligen också betydligt lättare att färga ett hår mörkare än tvärtom.

• Ska du blondera själv, läs och följ instruktionerna på förpackningen noga.

• Följ verkningstiden till punkt och pricka. Bleker du håret för länge finns nämligen den tråkiga risken att det bryts sönder. Kontrollera gärna färgen var 5–10 minut.

• Få inte panik om håret verkar börja skifta i rött under blekningsprocessen, hårstråna går igenom flera stadier när de färgas.

LÄS MER: 5 hårmisstag som gör att du ser äldre ut

Hårfärg - färga utväxt hemma

Har man inte råd att springa till frisören och färga håret med jämna mellanrum rekommenderar Tomas Edlund att man låter en frisör färga håret två gånger om året och att man däremellan själv färgar utväxten.

– En bra kombination är när man kommer överens med kunden och hittar ett bra flöde. Frisören ser till att längderna är snygga, de flesta vill vara ljusare på våren och mörkare på vintern, så kan man däremellan på frisören inrådan sköta utväxten, säger Tomas Edlund, en av Skandinaviens ledande hårstylister.

LÄS OCKSÅ: Frisören guidar: Här är de stora hårtrenderna 2020

Så slingar du håret hemma

En slingkit gör ditt hår solkysst snabbt. För ett mer naturligt resultat, satsa på en färg som är någon nyans ljusare än din resterande hårfärg.

• Börja med att färga en kontrollslinga bak i nacken, den ger en fingervisning om det kommande resultatet.

• I instruktionerna står det ofta att du ska färga slumpmässiga slingor här och där. Det kan du göra men du kan också dela upp och styla håret som du brukar, så blir det enklare att se var slingorna bör ligga. Tänk också på att slingor som är asymmetriska ser mer naturliga ut.

• Många slingkit innehåller ofta en särskild borste som är tänkt att applicera färgen med. Använd dig av en tandborste i stället, den ger ett mer naturligt resultat. Vill du förhindra att färgen blöder igenom kan du rulla in hårslingan i en bomullspad eller hushållspapper under verkningstiden.

• Låt färgen sitta i lika länge som det står på förpackningen. Börjar du känna dig nojig kan du tvätta bort färgen på en hårslinga ungefär var femte minut och kontrollera nyansen. Välj då gärna en slinga från längre bak på hjässan, eftersom slingorna närmast ansiktet ser mer naturliga ut om de är något ljusare än resterande slingor.

Knäck sifferkoden – så hittar du rätt hårfärg

• De flesta hårfärger numreras från 1 (djupsvart) till 10 (ljusblond), ju högre siffra desto ljusare färg. Siffrorna som följer indikerar färgens nyans: Till exempel är 5.0 är brunt, 5:1 färgen har inslag av ask vilket ger en kallare brun färg, 5:3 färgen har en guldig varmare nyans. Produkternas färgkartor visar vilken numrering som använts.

• Vill man bli ljusare väljs en färg som är max ett och ett halvt steg från den naturliga hårfärgen. Vill man bli mörkare kan man välja upp till tre steg. Är du till exempel en sexa (mellanbrun) håll dig till en femma eller fyra om du vill bli mörkare och en sjua om du vill blir ljusare. Tänk på att det alltid är lättare att färga håret mörkare än att göra det ljusare.

Några vanliga nyanser

1 = ask

2 = violett

3 = guldigt varm

4 = koppar

5 = mahogny

6 = röd

Så räddar du håret om färgningen misslyckas!

Blev inte hårfärgen som du hade tänkt dig? Försök behålla lugnet, många misstag går att rätta till utan att du behöver plocka fram saxen. Genom att använda djuprengörande hårvårdsprodukter och ta dig en titt i skafferiet kommer du långt.

Ditt hår har blivit för mörkt

Tvätta håret omedelbart för att motverka att pigmenten fäster sig på hårstråna. Ett husmorsknep är att blanda en matsked bakpulver tillsammans med ett djuprengörande schampo (de heter ofta någonting med clarifying). Ett annat knep är att applicera olivolja i hela håret och låta den verka några minuter under en varm frottéhandduk.

Ditt hår har blivit för ljust
Lägg till mer färg. Välj en färg som är en nyans mörkare än den du valde från början. Låt den verka ungefär halva den angivna verkningstiden och kontrollera därefter hur färgen ser ut, så att din nyans inte istället blir alldeles för mörk.

Ditt hår har blivit orange
Hårstråna behöver först och främst hjälp med att dämpa den varma nyansen. Har du tonat håret kan du prova att tvätta håret med ett silverschampo. Har du applicerat en permanent hårfärg, applicera en färg som är en eller två nyanser mörkare på de områden som känns för rödflammiga.

Ditt hår har blivit grönt
Om hårstråna drar åt grönt är ett djuprengörande, clarifying schampo ditt första val. Följ upp med en djuprengörande inpackning. Ett husmorsknep är att tvätta grönflammiga hår med ketchup, eftersom de röda pigmenten ger de gröna pigmenten en tuff match, och syran i ketchupen hjälper till att neutralisera den kemiska processen i håret.

Att färga håret som gravid

Tidigare avråddes gravida från att att färga håret på grund av ämnen i produkterna som pekades ut som cancerframkallande. Dessa ämnen ska i dag vara borta och de flesta experter är ense om att det inte ska var någon fara att färga eller slinga håret.

Men för att ändå vara på den säkra sidan kan du följa dessa råd:

• Färga inte håret under de 12 första graviditetsveckorna. Under dessa känsliga veckor bildas fostrets organ.

• Om du färgar håret själv ska du använda handskar, arbeta i ett välventilerat rum, låta behandlingen pågå så kort tid som möjligt samt tvätta hårbotten noga efteråt.

• Ifall du slingar håret ska du se till att så små mängder färg som möjligt kommer i kontakt med hårbotten.

• Använda bara hårfärgningsprodukter som har varningstexter och instruktioner på svenska samt en fullständig innehållsförteckning.

• Du kan välja ett växtbaserat hårfärgningsmedel, till exempel henna. Det anses säkrare. Men det är viktigt att du kontrollerar innehållsförteckningen så att den endast innehåller naturliga växtingredienser.

Kom ihåg att gravidhormoner kan påverka hur ditt hår reagerar på färgningen, du kan exempelvis få en annan färg än vad du tänkt dig.

PROFFSFRISÖRENS 8 BÄSTA TIPS – FÖR HEMMAFÄRGNING

1. Köp en flaska vin eller ett alkoholfritt alternativ och bjud hem en väninna och hjälp varandra med färgningen. Det är alltid mycket lättare att färga håret på någon annan än på sig själv.

2. Använd all färgmassa, snåla inte – är du orolig köp två förpackningar. Det ofärgade håret måste bäddas in i färg, färgar du hela håret ska huvudet ska kännas tungt.

3. En permanent hårfärg ska bara användas för att färga ett ofärgat hår och i utväxten.

4. Välj en färg där utväxten inte kontrasterar mot den egna hårfärgen om du vill slippa alltför markant utväxt.

5. Tänk igenom ordentligt om du ska göra håret blondare, är du för mörk i dig själv blir det inte som på förpackningen. Är du riktigt mörk och vill bli ljus, gå till frisören. Många gör fel när man går från mörkare till ljus – det är en svår process som kan bli helt fel.

6. Ska du färga hårbotten ett steg ljusare köp en kall färg eftersom den egna guldiga färgen kommer fram i uppljusnings-processen.

7. Är ditt hår väldigt poröst kan en toning vara tillräcklig för att ge håret färg, glans och lyster.

8. Färgen bevaras längre i ett friskt och välvårdat hår, använd därför skonsamma och färgbevarande hårprodukter, schampo och balsam för färgat hår, och värmeskyddande stylingprodukter.

Olaplex när du färgar

Olaplex är en relativt ny produkt som på många sätt förändrat hårindustrin. Det används flitigt på salonger runt om i Sverige, ofta i samband med hårfärgning. Håret uppges bli starkare, friskare och gör att färgen håller sig längre.

Och det går faktiskt att göra på hemmaplan. Olaplex delades från början upp i tre kategorier, nummer 1 och 2 används av frisören. Olaplex "No.3 Hair Perfector" går att köpa separat för hemmabruk. Bäst effekt får du genom att kombinera steg 1 och 2 på salong, men steg 3 innehåller samma molykel som övriga produkter. Serien har senare utökats med fler produkter för hemmabruk: Ett schampo, ett balsam, en hårolja och ”No6 Bond Smoother”, som är en leave in-kräm som motverkar frizz.

Annons: Hitta bästa pris på Olaplex-produkter – se Prisjakt (extern länk)

LÄS MER HÄR: Olaplex – här är allt du behöver veta om produkten

OBS! Då bör du gå till frisören

• Om du är väldigt mörk och vill bli ljus.

• Om du har ett blekt hår som du vill bleka igen.

• Om du vill ändra hårfärg på ett hår som redan är färgat.

Kom ihåg att permanenta hårfärger och intensivtoningar bara ska användas på ett ofärgat hår för att det ska bli lyckat eftersom färgen är anpassad efter ett opreparerat hår.

– Ett färgat hår har redan sugit åt sig pigment och när du färgar det igen blir slutresultatet ett helt annat än det som färgkartan visar. Jag rekommenderar inte heller någon att bleka ett redan blekt hår eftersom känsligt hår kan gå av, säger Tomas Edlund.

Av: Elisabet Garcia Dahlbäck & Therése Hallberg