Guiden: Så färgar du enkelt ditt hår hemma

<p>Färgning eller toning – vad är vad? Så fort två vätskor blandas i en kemisk process är det en permanent färg eller en intensivtoning. En toning är färdigblandad med färdigutvecklade pigment som tvättas ur med tiden, därför är en toning ett skonsammare sätt att förstärka ett redan färgat hår.</p>

Färgning eller toning – vad är vad? Så fort två vätskor blandas i en kemisk process är det en permanent färg eller en intensivtoning. En toning är färdigblandad med färdigutvecklade pigment som tvättas ur med tiden, därför är en toning ett skonsammare sätt att förstärka ett redan färgat hår.

Att färga håret hemma är inte så svårt som man kan tro, det behöver inte heller kosta en mindre förmögenhet. Här delar proffsfrisören Tomas Edlund med sig av sina bästa tips för ett lyckat hemma-resultat.

Vi går också igenom hur du sköter din utväxt och vad som gäller när du är gravid.

Andra har också läst

Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen och en baskunskap om hur färgprocessen går till. Vill man till exempel gå för långt från den egna hårfärgen är det mer komplicerat eftersom man för ett lyckat resultat måste ta hänsyn till hårets struktur för att veta hur länge färgen ska sitta, något man inte kan göra själv.

– Börja alltid med att läsa produktbeskrivningen, de flesta beskriver på ett bra sätt hur man ska gå tillväga och vilken tid som gäller. Kan du så be någon annan hjälpa dig, i varje fall när det kommer till nacken. Då är risken inte lika stor att du missar någon utväxt, säger färg- och proffsfrisören Tomas Edlund som driver salongen Hos Tomas i Stockholm.

LÄS MER: 6 recept mot fett hår och kluvna toppar

KÖP HÄR: Fint hår med ekologisk hårfärgning – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

 Färga håret hemma - tips

Det första du bör göra är att ställa dig frågan varför du vill färga håret. Är det bara utväxten du vill få bukt med? Eller vill du ha en ny färg?

– Det är bra att känna till att frisörer aldrig lägger permanent hårfärg på ett redan färgat hår eftersom hårets rötter och de färgade längderna absorberar olika mycket färg. De flesta som misslyckas försöker färga ett redan färgat hår eller så har man har inte använt tillräckligt med färgmassa.

Ska man färga hela håret rekommenderar Tomas Edlund att man köper två förpackningar till ett axellångt hår och tre förpackningar till ett ännu längre hår. Har man ett poröst hår suger det åt sig pigmenten bättre varför det kan räcka med en förpackning. En förpackning är också tillräckligt när man ska underhålla utväxten.

– Tyvärr står det i produktbeskrivningarna att färgen ska dras ut i längderna efter det att den verkat klart i utväxten. Men applicerar man färg på ett redan färgat hår vet man inte hur slutresultatet blir om inte färgningen sker i två olika kemiska processer som i Salonist från Vidal Sassoon, en ny tvåstegsapplicering som behandlar utväxten och hårets längder olika.

LÄS MER: 5 hårmisstag som gör att du ser äldre ut

Hårfärg - färga utväxt hemma

Har man inte råd att springa till frisören och färga håret med jämna mellanrum rekommenderar Tomas Edlund att man låter en frisör färga håret två gånger om året och att man däremellan själv färgar utväxten.

– En bra kombination är när man kommer överens med kunden och hittar ett bra flöde. Frisören ser till att längderna är snygga, de flesta vill vara ljusare på våren och mörkare på vintern, så kan man däremellan på frisören inrådan sköta utväxten, säger Tomas Edlund, en av Skandinaviens ledande hårstylister.

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2018 - experten tipsar om årets trender

Annons: Fint hår med ekologisk hårfärgning – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv (extern länk)

Att färga håret som gravid

Tidigare avråddes gravida från att att färga håret på grund av ämnen i produkterna som pekades ut som cancerframkallande. Dessa ämnen ska i dag vara borta och de flesta experter är ense om att det inte ska var någon fara att färga eller slinga håret.

Men för att ändå vara på den säkra sidan kan du följa dessa råd:

Färga inte håret under de 12 första graviditetsveckorna. Under dessa känsliga veckor bildas fostrets organ.

Om du färgar håret själv ska du använda handskar, arbeta i ett välventilerat rum, låta behandlingen pågå så kort tid som möjligt samt tvätta hårbotten noga efteråt.

Ifall du slingar håret ska du se till att så små mängder färg som möjligt kommer i kontakt med hårbotten.

Använda bara hårfärgningsprodukter som har varningstexter och instruktioner på svenska samt en fullständig innehållsförteckning.

Du kan välja ett växtbaserat hårfärgningsmedel, till exempel henna. Det anses säkrare. Men det är viktigt att du kontrollerar innehållsförteckningen så att den endast innehåller naturliga växtingredienser.

Kom ihåg att gravidhormoner kan påverka hur ditt hår reagerar på färgningen, du kan exempelvis få en annan färg än vad du tänkt dig.

Olaplex när du färgar

Olaplex är en relativt ny produkt som på många sätt förändrat hårindustrin. Det används flitigt på salonger runt om i Sverige, ofta i samband med hårfärgning. Håret uppges bli starkare, friskare och gör att färgen håller sig längre.

Och det går faktiskt att göra på hemmaplan. Olaplex delas upp i tre kategorier, nummer 1 och 2 används av frisören. Olaplex "No.3 Hair Perfector" går att köpa separat för hemmabruk. Bäst effekt får du genom att kombinera steg 1 och 2 på salong, men steg 3 innehåller samma molykel som övriga produkter.

LÄS MER HÄR: Olaplex – här är allt du behöver veta om produkten

OBS! Gå till frisören...

...om du är väldigt mörk och vill bli ljus.

...om du har ett blekt hår som du vill bleka igen.

...om du vill ändra hårfärg på ett hår som redan är färgat.

Proffsfrisörens 8 bästa tips – för hemmafärgning

1. Köp en flaska vin eller ett alkoholfritt alternativ och bjud hem en väninna och hjälp varandra med färgningen. Det är alltid mycket lättare att färga håret på någon annan än på sig själv.

 

2. Använd all färgmassa, snåla inte – är du orolig köp två förpackningar. Det ofärgade håret måste bäddas in i färg, färgar du hela håret ska huvudet ska kännas tungt.

 

3. En permanent hårfärg ska bara användas för att färga ett ofärgat hår och i utväxten.

 

4. Välj en färg där utväxten inte kontrasterar mot den egna hårfärgen om du vill slippa alltför markant utväxt.

 

5. Tänk igenom ordentligt om du ska göra håret blondare, är du för mörk i dig själv blir det inte som på förpackningen. Är du riktigt mörk och vill bli ljus, gå till frisören. Många gör fel när man går från mörkare till ljus – det är en svår process som kan bli helt fel.

 

6. Ska du färga hårbotten ett steg ljusare köp en kall färg eftersom den egna guldiga färgen kommer fram i uppljusnings-processen.

 

7. Är ditt hår väldigt poröst kan en toning vara tillräcklig för att ge håret färg, glans och lyster.

 

8. Färgen bevaras längre i ett friskt och välvårdat hår, använd därför skonsamma och färgbevarande hårprodukter, schampo och balsam för färgat hår, och värmeskyddande stylingprodukter.

Knäck sifferkoden – så hittar du rätt hårfärg

• De flesta hårfärger numreras från 1 (djupsvart) till 10 (ljusblond), ju högre siffra desto ljusare färg. Siffrorna som följer indikerar färgens nyans: Till exempel är 5.0 är brunt, 5:1 färgen har inslag av ask vilket ger en kallare brun färg, 5:3 färgen har en guldig varmare nyans. Produkternas färgkartor visar vilken numrering som använts.

• Vill man bli ljusare väljs en färg som är max ett och ett halvt steg från den naturliga hårfärgen. Vill man bli mörkare kan man välja upp till tre steg. Är du till exempel en sexa (mellanbrun) håll dig till en femma eller fyra om du vill bli mörkare och en sjua om du vill blir ljusare. Tänk på att det alltid är lättare att färga håret mörkare än att göra det ljusare.

Några vanliga nyanser

1 = ask

2 = violett

3 = guldigt varm

4 = koppar

5 = mahogny

6 = röd

Akta dig för att ...

... själv applicera hårfärg på ett tidigare färgat hår!

... själv bleka ett redan blekt hår!

• Permanenta hårfärger och intensivtoningar ska bara användas på ett ofärgat hår för att det ska bli lyckat eftersom färgen är anpassad efter ett opreparerat hår.

– Ett färgat hår har redan sugit åt sig pigment och när du färgar det igen blir slutresultatet ett helt annat än det som färgkartan visar. Jag rekommenderar inte heller någon att bleka ett redan blekt hår eftersom känsligt hår kan gå av, säger Tomas Edlund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här