De flesta tvättar håret i varmt vatten, då det känns skönast och mest naturligt.Men faktum är att fördelarna med i stället tvätta håret i kallt vatten är fler.
1 av 4: De flesta tvättar håret i varmt vatten, då det känns skönast och mest naturligt.Men faktum är att fördelarna med i stället tvätta håret i kallt vatten är fler. Foto: Yuganov Konstantin
Det är kanske inte lika bekvämt och mysigt. Men kallt vatten motverkar bland annat frissigt hår, och skapar mer glans.
2 av 4: Det är kanske inte lika bekvämt och mysigt. Men kallt vatten motverkar bland annat frissigt hår, och skapar mer glans. Foto: Lev Dolgachov
Men om man inte fixar att tvätta håret i kallt vatten, finns andra metoder för att undvika frissigt hår. Enligt BaByliss expert Anna Åkerman bör man till exempel inte tvätta håret varje dag, och alltid använda en skonsam hårborste.
3 av 4: Men om man inte fixar att tvätta håret i kallt vatten, finns andra metoder för att undvika frissigt hår. Enligt BaByliss expert Anna Åkerman bör man till exempel inte tvätta håret varje dag, och alltid använda en skonsam hårborste.
CAVIAR, WORKING HAIR SPRAY från Alterna.En ultratorr hårspray som håller håret på plats utan att göra det stelt och kladdigt, så man lätt kan borsta igenom det. 359 kronor.
4 av 4: CAVIAR, WORKING HAIR SPRAY från Alterna.En ultratorr hårspray som håller håret på plats utan att göra det stelt och kladdigt, så man lätt kan borsta igenom det. 359 kronor.

Därför ska du inte tvätta håret i varmt vatten

Att tvätta håret i varmt vatten känns naturligt - men kan förstöra din frisyr.

Här är tre viktiga anledningar till att i stället skölja håret i kallt vatten, enligt She Finds.

Föreställ dig en ruggig höstdag eller en iskall vintermorgon.

Du vaknar lite småfrusen och allt du kan tänka på är en rykande varm dusch.

Det är helt naturligt.

Men faktum är att när det gäller ditt hår är det faktisk mer naturligt att tvätta det kallt.  Det många inte vet är att varmvattnet ofta förstör mer än det hjälper när det kommer till en lyckad frisyr, uppger sajten She Finds.

Slipp frissigt hår med kallt vatten

Här är därför tre anledningar till att du trots allt bör sätta huvudet under kallt vatten.

√ Håret får mer lyster - då det kalla vattnet tätar det yttre skiktet på dina hårstrån, vilket får resultatet att frisyren ser mer glansig och blank ut.

√ Du slipper frissigt hår - eftersom kallt vatten bevarar de naturliga oljorna i ditt hår. Det gör att fukten stannar kvar och håret blir mindre statsikt.

√ Du får en renare hårbotten - då kallt vatten stänger porerna i din hårbotten. Det innebär att smuts och oljor inte fastnar och stannar kvar lika lätt. Din hårbotten kommer att kännas mycket renare efter sköljning med kallt vatten, uppger She Finds.

Tvätta inte håret varje dag och använd en skonsam hårborste

Om du redan nu känner att det inte är värt att lida så här mycket pin för att bli fin, så kan du för all del fortsätta att duscha och tvätta håret med varmt vatten.

Men testa i så fall att skölja av håret med lite kallt vatten, efter den vanliga tvätten.

LÄS OCKSÅ: Fem hårmisstag som gör att du ser äldre ut

Och så finns det så klart andra sätt att slippa till exempel frissigt hår.

Enligt BaByliss expert Anna Åkerman bör man inte tvätta håret varje dag och också använda oljor och hårmasker för att motverka statiskt hår.

Men hon har också ett väldigt enkelt tips:

– Använd alltid en skonsam hårborste, säger Anna Åkerman till Allt om Mode.

LÄS OCKSÅ: Slipp frissigt hår - med en bra sprej

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!