Foto: Shutterstock / Shutterstock

Därför får du ont i huvudet av din hästsvans

Varför får man ont i huvudet av att ha håret uppsatt?

Neurologerna förklarar varför din hästsvans får hårbotten att strama och kännas öm – och hur du slipper huvudvärken.

Hästsvans är inte bara en snygg håruppsättning som går att variera i oändlighet – den är praktisk också. 

Men klassikern har sina nackdelar. Förutom att tofsar och hårsnoddar sliter på håret och kan leda till håravfall är huvudvärk en vanlig följd av att sätta upp håret. 

Varför får man ont i huvudet av att ha håret i hästsvans? 

”External-traction headache”

Wade Cooper, professor och chef vid University of Michigan Headache and Neuropathic Pain Clinic förklarar att den medicinska termen är ”external-traction headache”.

– Mekanismen bakom är smärtkänsliga nerver i vår skalp. När de utsätts för dragkraft kanske det inte gör ont till en början, men medan tiden går blir nerverna mer och mer känsliga. Till slut skickar de smärtsignaler till hjärnan, säger han till Huffington Post.

När håret dras tillbaka och fästs med en snodd skapas en spänning på nervändarna som i sin tur kan leda till att hårfolliklarna blir ömma.

LÄS OCKSÅ: Håravfall: 5 misstag som gör att du tappar håret

Vanligt problem hos idrottare

Tillståndet som uppstår kallas också för allodyni. Det är ett tillstånd där hjärnan reagerar på en beröring som smärtsam, trots att den egentligen inte borde vara det.

Samma sak kan hända när man borstar håret eller har på sig en badmössa, hijab, keps eller annan typ av huvudbonad.

Problemet tycks vara vanligt. Till Huffington Post säger Deena Kuruvillla, professor i neurologi vid Yale School of Medicin att det är särskilt vanligt med hästsvanshuvudvärk hos personer som håller på med idrott eller någon annan aktivitet som kräver uppsatt hår.

– Vi ser det ofta hos dansare, gymnaster, cheerleaders och balettdansöser eftersom det åtstramade håruppsättningar är standard vid sådana aktiviteter.

Migrän eller PMS? Då ska du undvika hästsvans och knut

Har du ofta problem med migrän kanske det är bättre att låta håret hänga fritt.

– Det verkar som att människor som lätt får migrän också lättare får ont av att ha håret tajt uppsatt än personer som inte har problem med migrän, säger Cooper. 

Studier har också visat på samband mellan känslig skalp och sömnbrist, menscykeln och andra hormonella förändringar. 

LÄS OCKSÅ: Migrän i samband med mens? Gynekologens bästa tips för att lindra

Så slipper du få ont av din hästsvans

Om man märker att det stramar och gör ont kan det räcka att ändra hästsvansens eller knutens läge för att smärtan ska avta. 

När det gäller finare uppsättningar för bröllop och fest är det inte ett alternativ att försöka göra om frisyren när det börjar ömma. Vill man vara fin får man lida pin, heter det ju? Till dessa tillfällen kan en lösning vara att ta en vanlig värktablett, gärna i förebyggande syfte.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande