De flesta av oss får grått hår förr eller senare.
Det finns vissa saker du kan göra för att undvika grått hår.
1 AV 2
De flesta av oss får grått hår förr eller senare.
Foto: iStock
2 AV 2
Det finns vissa saker du kan göra för att undvika grått hår.
Foto: iStock

Därför blir vissa gråhåriga tidigare än andra

Praktiskt taget alla blir det – tillslut.

Men nu har forskarna knäckt gåtan varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra.

Och hör på det här:

I framtiden kanske man slipper färga håret – med hjälp av ett piller.

Du har säkert noterat det i din bekantskapskrets. Efter 30 börjar de gråa hårstråna göra sig påminda – hos en del. Vissa blir ordentligt gråhåriga tidiga i livet, medan andra behåller sin naturliga hårfärg ända till ålderns höst. Och medan några trivs i sin silverman kämpar många frenetiskt med att färga över den.

Enkelt förklarat är det så att hårfärgen kommer från ett pigment som heter melanin. Alla hår består av både mörkt melanin och ljust melanin – vilken färg vi har på håret naturligt beror på hur mycket av vardera melanintyp vi fått. När vi är unga pumpar stamceller av typen melanocyter in pigmentet i det protein som håret är uppbyggt av. Men ju äldre vi blir minskar denna pigmenttillförsel, varför håret blir grått och slutligen vitt, när melanininnehållet är obefintligt.

LÄS OCKSÅ: 8 dåliga vanor som gör ditt hår tunnare

Grått hår påverkas av gen

VARFÖR påfyllningen av melanin minskar med åldern har hittills varit ett mysterium. Fram tills nu, när ett internationellt forskarteam spårat en gen som kan kopplas till grått hår. Enligt forskarna svarar den nyupptäckta genen för nästan 30 procent av hårets grånande, medan övriga 70 procent påverkas av faktorer som ålder, miljö, stress och kost. En teori är att hårsäckarna regleras i olika takt av en "melanin-genetisk" klocka", vilket skulle förklara varför vita personer blir gråhåriga redan från 30-årsåldern, medan asiater grånas först vid 35 och afroamerikaner inte förrän i 45-årsåldern, skriver Epoch Times.

Så vad kan denna nya kunskap leda till då? Jo, enligt teamet bakom studien är det inte orimligt att man i framtiden kommer att ha uppfunnit ett läkemedel som antingen stimulerar eller stoppar pigmentförsörjningen, så att vi får exakt den hårfärg vi vill ha. Det skulle i så fall kunna minska användningen av skadliga hårfärgningsmedel.

Men i brist på sådana mirakelpreparat finns det andra åtgärder att vidta för att morverka grått hår – OM det nu måste vara en prioritering:

1. Sluta röka

Det finns ett tydligt samband mellan tobaksanvändning och grånande hår. Man har också sett att personer som röker cigaretter i högre grad blir gråhåriga redan före 30-strecket.

2. Undvik oxidativ stress

Oxidativ stress eller syrestress innebär en inre kemisk obalans: man har för mycket skadliga former av syre (främst fria syreradikaler) i kroppen – och för lite antioxidanter som skyddar mot det dåliga syret. Eftersträva en bra balans mellan motion, vila och näringsrik kost med mycket färgstarka bär, frukter och grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Syrestressad? Bli av med kemiska stressen

3. Se till att få i dig B12

Brist på vitamin B12 tycks också kunna påverka att håret blir grått tidigt. B12 finns naturligt i kött, fisk och mejeriprodukter som ägg, mjölk och ost. Är man vegetarian eller vegan kan man med fördel äta kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: "Går det att få håret att växa snabbare...?"