Silverschampo är känt för att torka ut och lita håret, och bör därför inte användas mer än en till två gånger i veckan. Silverbalsam kan däremot användas varje gång man tvättar håret.
Silverschampo är känt för att torka ut och lita håret, och bör därför inte användas mer än en till två gånger i veckan. Silverbalsam kan däremot användas varje gång man tvättar håret. Foto: Shutterstock

Bäst i test: Silverschampo och balsam mot gula toner

Går håret åt mässingshållet när du hellre hade velat ha en sval kallblond nyans? Silverschampo och -balsam innerhåller blå och lila pigment, som hjälper till att neutralisera gula toner i blonda och grå hår.

Det går utmärkt att använda silverschampo och silverbalsam både tillsammans och var för sig. Schampot innehåller mycket pigment som sugs upp av hårstråna när fjällskikten ”ruggas” upp. Silverbalsamet tillför oftast inte lika mycket pigment (om det inte är en toning), men förseglar hårstråna och återfuktar håret. Silverschampo är känt för att torka ut och lita håret, och bör därför inte användas mer än en till två gånger i veckan. Silverbalsam kan däremot användas varje gång man tvättar håret.

I det här testet ingår silverschampo och balsam från Davines, Unite och Bruns.

SCHAMPO

Alchemic shampoo for natural and coloured hair, Davines

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Davines just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett diskret silverschampo. Produkten har den välkända kraftigt lila färgen som silverschampon brukar ha, men färgar inte alls av sig på samma nivå som andra silverschampon. Det här avspeglas också på håret: Det blir kallare men riskerar inte att slå över i lila. Det går att bygga upp den kalla tonen vid regelbunden användning, men schampot gör sig definitivt bäst på väldigt ljusblonderade hår. Konsistensen är ganska tjock och nästan lie geléig, men är enkel att få ut ur flaskan. Överraskande nog ger schampot inte en sträv känsla utan gör håret följsamt vid schamponeringen. Håret blir inte tovigt utan är lätt att reda ut med fingrarna när produkten sköljs ur. Det löddrar ganska mycket, doften påminner lite om viol, lite söt och blommig. Håret känns väldigt rent efteråt. 

Blonda toning shampoo, Unite

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Unite just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett väldoftande och drygt schampo, det räcker med bara en liten klick och eftersom konsistensen är rinnig är det lätt att blanda ut i håret. Resultatet visar sig redan efter en minut, och schampot tar inte bara bort ljusa och gula toner utan även mer orange nyanser. Perfekt för den med hår som inte vill kylas ner – men om man har hår som gladeligen slurpar i sig kan man stå med lila hår. Pigmenten sitter i flera tvättar, vilket gör att flaskan räcker länge.

Nr 24 schampo blond skönhet, Bruns products

Foto: Produktbild

Annons: Hitta bästa pris på silverschampot från Bruns just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett svenskt ekologiskt märke på silverschampo-arenan som erbjuder fina flaskor i lite retrostil. Enligt instruktionerna ska man schamponera först en gång, då bildas väldigt lite lödder, och sedan en gång till. Detta för att aktivera färgpigmenten. Vid andra schamponering bildas lite mer skum och det känns som att håret blir enklare att tvätta än vid första vändan. Schampot har en frisk citrusdoft som känns lyxig och diskret på samma gång. Schampot ger en diskret kallare ton, men får inte bort allt det gula.

LÄS OCKSÅ: Tvättar du håret fel? Frisören om vanliga misstagen

BALSAM

Alchemic conditioner for natural and coloured hair, Davines

Annons: Hitta bästa pris på silverbalsamet från Davines just nu – se Prisjakt (extern länk)

Balsamet kommer i en burk och har samma skarpa lila färg och violdoft som schampot. Produkten ska sitta i 5-8 minuter innan den sköljs ur. Även om det inte känns lent vid applicering får balsamet håret att kännas följsamt och mjukt efteråt. Precis som med schampot ger det en lätt kall ton, men den står sig inte jättebra för sig. 

Blonda fix, Unite

Annons: Hitta bästa pris på silvertoningen från Unite just nu – se Prisjakt (extern länk)

En inpackning som känns vårdande och minskar slitaget från silverschampo. Minus för att balsamet är svårt att få ur tuben och för att den tjocka konsistensen gör det svårt att fördela i håret. Det går åt mycket balsam för en enda behandling. I tillräcklig mängd tar balsamet bort gula nyanser och får håret att kännas mjukt och följsamt. Men det är inget för torrisar.

LÄS OCKSÅ: Fräscha till håret med bästa färginpackningarna – här är bäst i test

Nr 24 balsam blond skönhet, Bruns products

Foto: Produktbild

Annons: Hitta bästa pris på silverbalsamet från Bruns just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett krämigt balsam som är lätt att applicera i håret. Det står dock tydligt efter test att produkten vårdar mer än förstärker någon silvereffekt. Bra produkt som känns skonsam för håret men lämnar lite mer att önska när det kommer till färgförändring. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande