Är det farligt att lägga sig med blött hår?
Är det farligt att lägga sig med blött hår? Foto: Shutterstock

Är det farligt att sova med blött hår?

Vissa menar att man kan bli sjuk av att sova med vått hår.

Andra är rädda att hårstråna ska ta stryk om håret inte är torrt innan man går och lägger sig.

Men hur farligt är det egentligen?

Tillhör du de som duschar på kvällskvisten har du säkert stått där med nytvättat hår och funderat på om det verkligen är en bra idé att lägga sig nu, eller om du borde se till att de blöta testarna är torra först. 

Det råder nämligen en föreställning om att blött hår kan resultera i en massa hemskheter. Men är det en rimlig oro?

Kan du bli förkyld av att sova med blött hår?

Njae. Det här med att man skulle bli förkyld av att somna med blött hår är en myt som hängt kvar länge. Enligt doktor William Schaffner, professor i medicin vid fakulteten för infektionssjukdomar vid Vanderbilt University, finns det ingen anledning till oro.

– Den här föreställningen verkar vara en del av den folksägen som säger att väta och kyla gör oss förkylda, säger han till Time.

En närbesläktad myt är alltså att man blir förkyld av att gå ut med blött hår. Och visst stämmer det att vi oftare blir förkylda på vintern, men det beror inte på att vi blir kalla och blöta. Svenska forskare menar på att det är just bristen på fukt i luften som gör att virus färdas bättre och således smittar fler. Att vi kurar ihop oss inomhus tillsammans med andra gör också att virus sprids effektivare.

LÄS OCKSÅ: Frisyrtrender 2019: Experten tipsar om årets klipp, färg och styling

Kan en blöt kudde trigga allergier?

På samma tema finns det de som bestämt hävdar att en blöt kudde är som att rulla ut välkomstmattan för allsköns skadliga bakterier och svampar samtidigt som man ropar ”Varsågoda! Sätt ner bopålarna och bygg kolonier här!”

Men bakterier och virus uppkommer inte spontant, bara för att kudden är våt. Däremot finns det studier där man sett att kuddar, primärt de i syntetmaterial, kan bära på allergiframkallande mögel, svamp och astmaframkallande kvalster, som trivs i fuktiga miljöer.

Därför är det bra att tvätta sängkläder, kuddar och täcken med jämna mellanrum.

LÄS OCKSÅ: Test av inpackningar för torrt och slitet hår

Sliter det på håret?

Hur ser det ut med det estetiska då? Att gå till sängs med fuktiga lockar är faktiskt inte toppen för hårkvaliteten. Fjällskikten på hårstråna ruggas upp av vatten och friktion och kan leda till att hårstråna går av, men också till att håret tappar glans och blir skört.

Men frågan är vad man ska göra i stället? Det är nämligen mycket som sliter på håret: Schamponering, handdukstorkning, hårföning och styling med värmeverktyg, borstning och uppsättningar. 

Det är helt enkelt så att väldigt mycket sliter på håret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!