Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var uppmärksam på hur ditt hår beter sig. Det kan avslöja en hel del om hur din kropp mår.
Var uppmärksam på hur ditt hår beter sig. Det kan avslöja en hel del om hur din kropp mår.
Var uppmärksam på hur ditt hår beter sig. Det kan avslöja en hel del om hur din kropp mår.
Kliande hårbotten? Grå hårstrån?
Kliande hårbotten? Grå hårstrån?
Kliande hårbotten? Grå hårstrån?
1 AV 3
Var uppmärksam på hur ditt hår beter sig. Det kan avslöja en hel del om hur din kropp mår.
Foto: Getty images
2 AV 3
Kliande hårbotten? Grå hårstrån?
Foto: Getty images
3 AV 3

7 saker ditt hår kan avslöja om din hälsa

Alla vet väl hur en dålig hårdag kan påverka humöret?

Håret ÄR viktigt: med glansiga och välformade testar känner vi oss snyggare, piggare, starkare.

Ett risigt hår kan i motsatt riktning skvallra om att vi inte mår helt hundra.

Här listar vi sju vanliga hårproblem – och vad de säger om din hälsa.

et må låta ytligt men att gå till jobbet, eller ännu värre en fest, med oformbart eller bara trist hår kan vara rena dödsstöten för självkänslan. Håret är trots allt en statusmarkör, även om det förstås är många som klarar sig alldeles utmärkt helt utan strån på hjässan.

Dessutom kan dagsformen eller kvaliteten på håret säga ganska mycket om hur vi mår: om vi behöver trappa ner, äta bättre eller lider brist på någon vitamin eller mineral. Här listar vi, med hjälp av tidningen Good Housekeeping, sju vanliga "hårdefekter" och vad de kan vara symptom på.

1. Luggen växer aldrig ut

Kan bero på: Du äter för lite protein.

Hår består till största del av protein – och behöver således mer protein för att kunna växa. Om du äter en proteinfattig kost kan det alltså sätta stopp för tillväxten. Se till att få i dig både proteiner, vitaminer, mineraler och bra fetter, så får stråna all den näring de behöver för att gro. Ägg, skaldjur och måttligt med kött är exempel på effektiva proteinkällor.

LÄS OCKSÅ: Hårmissarna som förstör ditt hår - och som frisören avskyr 

2. Lockarna bara hänger

Kan bero på: Hormonella förändringar.

När lockarna förlorar sin spänst beror det ofta på att håret är torrt. Det i sin tur kan ha många förklaringar. Det vanligaste är att man befinner sig i ett område med extrema temperaturer, där det antingen är jättekallt eller jättevarmt. Då bör man tillföra fukt till stråna med hjälp av olja, samt vara försiktig med att använda stylingprodukter som innehåller alkohol.

Torra lockar kan dock även bero på hormonella förändringar, som är vanliga vid p-pilleranvändning, graviditet, klimakteriet eller om man har problem med sköldkörteln. Sök hjälp hos läkare om du misstänker att det är kroppen som är i obalans. 

3. Du har blivit ljusare trots att du inte färgar håret

Kan bero på: Du vistas för mycket i solen.

Solen är underbar och nästan alltid efterlängtad, men för mycket av det goda kan vara skadligt för både hud och hår. Använd alltid produkter med solskyddsfaktor till kroppen OCH håret, för att skydda dig mot hudcancer samt urblekta, torra och slitna testar. Även mat som är rik på E-vitamin lär kunna motverka solens negativa effekter, enligt kändisfrisören Eric Rosado. Ät mycket nötter till exempel!

4. Håret där bak är slitet

Kan bero på: Du sover oroligt.

Om håret är slitet på endast bakre delen av huvudet kan det bero på att du sover oroligt och vrider och vänder på dig på kudden. Förutom att du bör se över din sömn kan det vara klokt att inventera dina lakan. Byt till ett örngott som är mjukt och skonsamt för stråna, förslagsvis satin, silke eller percale. Lite dyrare än bomull, men väl värt pengen.

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2017 - experten tipsar om årets trender 

5. Hårbotten kliar

Kan bero på: Underproduktion av talg.

I hårsäckarna finns körtlar som producerar talg: ett slags fett som behövs för att göra håret mjukt och glansigt. När talgnivåerna är låga blir hårbotten torr och kliande. För att motverka detta kan man se till att äta grönsaker som innehåller betakaroten, ett förstadium till vitamin A. Grönkål, morötter och pumpa är bra källor i det hänseendet.

6. Du tappar hår

Kan bero på: Järnbrist.

Är du vegetarian eller äter minimalt med kött? Det kan vara orsaken till att du tappar hår. Testa i så fall att komplettera med järntillskott ett tag, råder näringsfysiologen Kelly LeVeque. 

Håravfall kan också bero på hormonella förändringar, i samband med till exempel graviditet, klimakteriet eller när man äter p-piller. Eller vid allvarligare tillstånd som kräver läkartillsyn: som diabetes och sköldkörtelsjukdomar. 

LÄS OCKSÅ: 6 recept mot fett hår och kluvna toppar

7. Du börjar bli gråhårig

Kan bero på: Stress.

Visst, gråa hårstrån kommer med åldern och beror till stor del på genetiskt arv. Men alltmer forskning tyder på att svår stress och trauman kan framkalla gråhårighet i förtid. Det kan bero på att stresshormoner hindrar hårsäckarna från att ta upp melanin, som är det pigment som avgör vilken färg på håret man får. Som tur är vittnar många om att hårfärgen återställs till sitt ursprung när livet lugnat ner sig igen.